Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gry 2D.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam parę pytań dotyczących pisania gier 2D :P

1.W jakim silniku została stworzona Terraria i w jakim języku została napisana?

2.Czy gry typu Terraria jest w stanie napisać jedna osoba? (Nie licząc grafików itp.) 

3.Jaki język i silnik do gier 2d.

Chciałbym się nauczyć pisać w Javie,ale póki co nie wiem za co się zabrać :/ 

Czy pisanie modów i pluginów do Minecrafta to dobry początek na naukę Javy?

Pytanie skierowane do osób znające Jave. Znacie jakieś dobre poradniki bądź książki do Javy.

Ostatnio szukałem na YT poradników ale większość wyglądało w sposób taki że ktoś pisał np. kalkulator a nawet nie tłumaczył co i jak :/

[NIE NA TEMAT]

Jeśli zastanawiacie się czemu się za to biorę to tłumaczę.

Jestem grafikiem samoukiem,od paru dobrych lat bawię się grafiką i sprawia mi to wielką przyjemność,ale trzeba się rozwijać i myślę że 

pisanie gier,aplikacji mogło by być dobrym powiązaniem z moją pasją.

Z góry dzięki za odpowiedzi :D

To dziwne, jak trudno wywołać echo w najbardziej pustych głowach.

Opublikowano
W jakim silniku została stworzona Terraria i w jakim języku została napisana?

c# z xna framework (nie wiem czy jeszcze istnieje w takiej samej postaci)

Czy gry typu Terraria jest w stanie napisać jedna osoba? (Nie licząc grafików itp.)

Terrarie pisała jedna osoba.

Jaki język i silnik do gier 2d.

Od siebie polecam C++ z SFML, w dodatku dobrze jest znać OpenGL.

Jeśli byś potrzebował czego bardziej zaawansowanego do fizyki to Box2d.

Co do innych propozycji się nie wypowiadam, bo nie bardzo mam doświadczenie, ale C# lub java też pewnie byłby dobrym wyborem (może nawet lepszym dla początkującego).

Opublikowano

c# z xna framework (nie wiem czy jeszcze istnieje w takiej samej postaci)

Terrarie pisała jedna osoba.

Od siebie polecam C++ z SFML, w dodatku dobrze jest znać OpenGL.

Jeśli byś potrzebował czego bardziej zaawansowanego do fizyki to Box2d.

Co do innych propozycji się nie wypowiadam, bo nie bardzo mam doświadczenie, ale C# lub java też pewnie byłby dobrym wyborem (może nawet lepszym dla początkującego)

Dzięki za odpowiedź! 

Zacząłem się uczyć C++ :D

Poczytałem trochę na innych stronach, i stwierdziłem że C++ jest lepsze (bynajmniej dla mnie na początek).

Już nawet zacząłem pisać swoje pierwsze programiki :P Być może za 2 lata będę w stanie napisać Mario xD

To dziwne, jak trudno wywołać echo w najbardziej pustych głowach.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli uczysz się programowania to poczytaj o zasadach DRY & KISS & SOLID w tworzeniu dobrego kodu i używaj modelu MVC czyli model-view-controller. Mówie to już przyszłosciowo bo z doświadczenia wiem że organizacja kodu to 80% sukcesu. Jeżeli nie będziesz przestrzegał tych zasad w pewnym momencie zorientujesz się że Twój kod jest sztywny i niepodatny na modyfikacje. Każda zmiana będzie Cie kosztowała kilka dni roboty(uwierz nie chcesz tego). Pisanie kodu używając tych zasad daje możliwość pracy w zespołach, pisania czystego kodu podatnego na modyfikacje i łatwego do czytania i zrozumienia(gdy wrócisz po miesiącu będziesz wiedział o co chodzi :P).

P.S Zasady DRY&SOLID&KISS to pierwsze pytanie na rozmowie gdy szukasz pracy jako programista.

Pozdrawiam B) 

http://www.tworzymygry.pl - Kursy tworzenia gier w Unity3D.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Co do pytania: Czy gry typu Terraria jest w stanie napisać jedna osoba? (Nie licząc grafików itp.) 

Nawet 3d game jesteś w stanie napisać i to na bardzo dobrym poziomie.

Rozumiem grę taką jak GTA V gdzie jest dużo różnych modeli, ale w terrari mamy Sprite, jakieś tekstury proste..

Tak samo wierzę, że z grami 3d też byś sobie poradził sam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...