Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc z zrobieniem programu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,

Dziś w szkole pani wybrała mnie do takiego mini-konkursu. W skrócie trzeba zrobić jakikolwiek program byleby był on użyteczny.

Postanowiłem że zrobię program do szybkiej edycji i zarządzania plikami txt.

Potrzebuję pomocy w kilku rzeczach:

- Jak zrobić takie coś że użytkownik może dodać własny tekst do pliku? Tzn. Chciałbym żeby była możliwość że użytkownik może sobie np. ponumerować linijki w tekście. Chodzi o dodanie przed słowem w pliku jakiegoś numerku, lub innego słowa. Wiem że trzeba wykorzystać FileWrite i @CRLF Tylko nie wiem jak to połączyć.

- Chciałbym również żeby użytkownik miał podgląd pliku w editboxie. To akurat wiem jak zrobić żeby plik się w nim otwierał, jednakże cały tekst jest w jednej linijce. Jak zrobić żeby do editboxa wczytywał się z podziałem na linijki? (mam nadzieje że dobrze to opisałem :D

- I ostatnie: Jak zrobić podgląd plików w listboxie? Chodzi mi tu o to żeby w listboxie zapisywały się nazwy już otwartych plików. 

No, to chyba na razie tyle.. czekam na pomoc :) 

Opublikowano

1.

Przykladowo mozesz zrobic to w polu edit.

2.

Skoro wyswietla w jednej linii to musisz uzyc filereadline i w petli odczytywac wszystkie linie.

3.

poprostu w jakims pliku txt zapisujesz nazwe otwartego pliku i potem odczytujesz.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Co do 1. Chodziło mi nie o jeden plik, tylko kilka. 

2. Zaraz będę kombinował. A jest możliwość ustawienia ile znaków ma być wyświetlane w 1 linii?

3. Nie da się tego zrobić bez pliku? 

Opublikowano

1.To mozesz dokladac zakladki

2. Mozesz uzyc np stringleft

3.Gdzies musisz przechowywac takie rzeczy :) Mozesz to ukrywac gdzies w plikach windowsa.

Opublikowano

1. W sensie?

2. Ok, właśnie o to mi chodziło. Dzięki! 

3. W sumie z tym nie mam problemu. Trochę głupi pomysł, ale może dałoby się to jakoś spakować tak jak np. obrazki? Chociaż bardziej myślałem żeby to po prostu przechować w pamięci.

Edit:

1. Da się wgl coś dopisać do tekstu? Bo szukam i szukam i nic nie mogę znaleźć.. chodzi mi tu o to że jest coś napisane i przed tym dopisujemy coś innego tylko chciałbym żeby odbywało się to w pliku.

Opublikowano

A jak wczytać do tego listboxa te nazwy plików? 

Mam takie coś: 

$o = FileReadLine("Nazwy.txt", 1)

Tylko że to czyta z 1 linii. Próbowałem już z _FileReadToArray itd, ale nic nie działa :(

Opublikowano

_FileReadToArray laduje plik txt do tablicy i tez jest to dobre rozwiazanie.

petla for $x = 0 To Ubound($file) - 1

$file[$x] ; Tutaj masz tekst do wpisania

Next

Opublikowano

Zrobiłem tak: 

Local $file

_FileReadToArray("Test.txt",$file)

For $x = 0 To UBound($file) - 1

FileWrite($file[$x], $Nr)

Next

; $Nr to jest input 

I nie działa: tworzą się pliki o nazwach z Test.txt (?) 

Co tu jest źle?

Aha: I mógłby ktoś (jeżeli zna) napisać nazwę programu który jest napisany w autoit? Nie chodzi mi tu a jakiś superprogram bez którego nie da się korzystać z komputera, ale o jakiś zwykły byle jaki, tylko musi się go dać pobrać z internetu i musi być to coś więcej niż jakiś bot mouseclick. 

Opublikowano

_FileReadToArray laduje plik txt do tablicy i tez jest to dobre rozwiazanie.

petla for $x = 0 To Ubound($file) - 1

$file[$x] ; Tutaj masz tekst do wpisania

Next

Pętla foreach lepsza, czyli:

For $i In $file
$i ; Tutaj masz tekst do wpisania
Next

Zrobiłem tak: 

Local $file

_FileReadToArray("Test.txt",$file)

For $x = 0 To UBound($file) - 1

FileWrite($file[$x], $Nr)

Next

; $Nr to jest input 

I nie działa: tworzą się pliki o nazwach z Test.txt (?) 

Co tu jest źle?

Aha: I mógłby ktoś (jeżeli zna) napisać nazwę programu który jest napisany w autoit? Nie chodzi mi tu a jakiś superprogram bez którego nie da się korzystać z komputera, ale o jakiś zwykły byle jaki, tylko musi się go dać pobrać z internetu i musi być to coś więcej niż jakiś bot mouseclick. 

A co się dziwisz? Czytasz zawartość plików do tablicy $file, a następnie próbujesz zapisywać $Nr do kolejnych plików o takich "nazwach", które pobierasz z tablicy $file(zawierającej zawartość pliku).

Co do "aha": mógłbyś wytłumaczyć jaśniej?

Opublikowano

No bo widzisz, muszę coś powiedzieć o języku który wybrałem. Jego zalety, wady itd. Chciałem, w mojej "prezentacji", pokazać jakieś programy w nim napisane, dlatego się pytam :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...