Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RECENZJA] Ori and the Blind Forest

ojciec mpc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ori and the Blind Forest - Recenzja.

Na grę Ori and the Blind Forest trafiłem poprzez moją dziewczynę która jest miłośniczką wszystkich Raymenów i ogólnie platformówek. Dlaczego w to zagrałem ? bo zobaczyłem kilka recenzji które mówiły że ta gra jest dziełem sztuki i po przejściu tej gry mogę z całą pewnością się pod tym podpisać.

32137089172696784741.jpg  

Bohaterem gry jest tytułowy Ori [duszek lasu] który pewno dnia, zostaje znaleziony przez Naru - niedźwiedzice [a przynajmniej ją przypomina] która się nim zajmuje [tj: karmi go, wychowuje] niestety sielanka nie trwa zbyt długo z biegiem czasu Naru umiera a Ori jest zmuszony wyruszyć w podróż. Fabuła gry powala na kolana jest genialnie napisana, co prawda jest krótka ale jest na tyle powalająca że człowiek się wzrusza, i cholernie wczuwa w tą grę. Ogólnie szkoda cokolwiek wam zdradzać bo zwyczajnie zniszczył bym wam zabawę. Graficznie gra jest przepiękna lepiej się chyba tego nie dało zrobić tutaj wszystko wygląda tak jak powinno tła poziomu, oraz gra światła ... no nie ma się w sumie do czego przyczepić. Gra posiada także wspaniałą animację którą ogląda się z otwartą twarzą [skoki Oriego, wspinaczka, szybowanie to jest piękne]. Gra posiada WSPANIAŁĄ muzykę: jest idealnie dobrana do tego co się dzieje na ekranie - w grze usłyszymy tylko i wyłącznie orkiestre. Człowiekowi wystarczy coś zanucić a on już wie w którym momencie w grze, dany utwór grał. Ta gra nie wybacza błedów - jeżeli się go gdzieś popełni to zwykle musimy zaczynać od checkpoint'a. Wystarczy jeden dosłownie jeden błąd i lądujemy tam gdzie grę wówczas zapisywaliśmy - jest to więc gra trudna nie liczyłem ile razy zginąłem ale z 100+ z pewnością. Ogólnie Ori może być rozwijany poprzez punkty doświadczenia [na początku gry nie mamy za dużo możliwości] ale jeżeli tak jak ja jesteście graczami, którzy zbierają co się da to nie będziecie mieli problemu aby wymaxować umiejętności - Gameplay gry przedstawia się naprawdę fajnie, piękne animacje [o których wspomniałem na początku] walka z potworami zachęcają do nieodrywania się od gry. Zbliżamy się powoli do oceny a ja wciąż nie wiem co mógł bym dobrać do minusów ... być może byłem tak zafascynowany grą że nie napotkałem błędów - gra ich chyba nie ma. Dlatego wad nie wypisze. Oczywiście zdaje sobie sprawę że nie ma gier idealnych ale nie mam czego tutaj zaliczyć na wadę zwyczajnie w świecie nie będę nic wsadzał tutaj na siłe. Od dziś będę grał w każdą platformówke <3

91672211225177273933.jpg

Ocena: 10/10 

Plusy: 

+Muzyka
+ Baśniowy świat
+ Fabuła
+ Grafika
+ GamePlay
+ Animacje
+ Projekt poziomu
+ Człowiek się nie może oderwać

Minusiki: Dla wielu może być to trudność gry - dla mnie to nie jest w żadnym stopniu wada.

/Edit: Zwiększyłem nieco rozmiar tekstu a także, dodaje trailer który pokazuje jak była tworzona muzyka do tej gry :)

https://www.youtube.com/watch?v=MKYDSOcj3z4

"Ojcowie gineli, a my dziś mamy wszystko"

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Miło się czyta Twoją recenzję, tylko ta czcionka troszkę za mała.

9875585800_1434890712.png

A myśleć trza o tym, co naprawdę ważne.

O celu, co przyświeca. Nieustannie.

Nie rozpraszając myśli na jakieś tam faramuszki.

Wtedy, i tylko wtedy, cel zamierzony się osiąga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...