Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Życie się toczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Otóż sobie tak rozmyślam. Jak świat mógł wyglądać tysiące lat temu? Wtedy gdy powstawały pierwsze cywilizacje. Albo jak średniowiecze mogło wyglądać? Albo miliardy lat temu, gdy dinozaury chodziły po naszej ziemi, i rzekomo według Biblii były ludzie giganty(2-10m). Albo tysiące lat temu jak ludzie budowali piramidy dla faraonów i myśli, że mogli pomagać im kosmici. Piszcie co wy sądzicie o tym naszym świecie, wypowiadajcie własne zdania na temat przeszłości. Dla mnie jest jeszcze miliardy zagadek. 

MindlessCanineHanumanmonkey-max-1mb.gif

Opublikowano

Życie jest jedną wielką zagadką, jest nieodgadnione. Możemy tworzyć teorie, popierać je dowodami, ale wszystkiego i tak się nie dowiemy. 

Historia, księgi, wierzenia jedynie pozwalają nam po części zobrazować wydarzenia, ale każdy z nas może to inaczej postrzegać. 

Szczerze mówiąc - nie wiem jakby świat miał wyglądać te miliony lat temu. Nigdy się nad tym nie zagłębiałam, żyję teraźniejszością. 

~ ~

Opublikowano

Mnie zawsze zastanawiało, jak wyglądał "świat" przed stworzeniem wszechświata. Jak mogło wyglądać "nic", skoro nic tak naprawdę nie istniało. :x

Dla człowieka to jest niepojęte, bo nasz mózg nie może sobie wyobrazić "nicości". 

Opublikowano

były ludzie/małpy giganty nawet znaleźli ich kości, wielkie bestie :D

Co do piramid faraonów to wątpię żeby kosmici im pomagali to robić xD

Po prostu robotnicy zbudowali jakieś maszyny z drewna/żelaza aka dźwig i tym podnosili wielkie głazy.

świat skrywa tyle tajemnic że niektóre nigdy nie zostaną odkryte.

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

były ludzie/małpy giganty nawet znaleźli ich kości, wielkie bestie :D

Co do piramid faraonów to wątpię żeby kosmici im pomagali to robić xD

Po prostu robotnicy zbudowali jakieś maszyny z drewna/żelaza aka dźwig i tym podnosili wielkie głazy.

świat skrywa tyle tajemnic że niektóre nigdy nie zostaną odkryte.

Nie wiadomo jak było z tymi piramidami. Tak, drewniana konstrukcja wytrzymała by kilka ton 9b48c629.gif

Z tymi piramidami to rzeczywiście ciekawa sprawa. Jak na tamte czasy to wydaje mi się, że było to nie realne. Ogromne kamienne bloki wznoszone na wysokość 50m?

Ja w kosmitów wierzę, nie możemy być jedyni we wszechświecie, to by było zbyt proste. Poza tym w XX wieku głośno było o tym, że jankesi mieli kosmitę, prowadzili na nim różne badania. Pracownicy w tej "strefie 51" podobno pod koniec życia puszczali parę.

Ciekawie też co kryje się na dnie oceanów, bo na razie wiemy nie wiele na ten temat. Dla porównania wiadomo nam więcej o powierzchni księżyca niż o dnie oceanów.

No i ciekawe też co wyjdzie z tego planu kolonizacji kosmosu, ale wątpię, że za naszego życia poznamy odpowiedzi na ten temat. W 2016 grupka ochotników podobno ma być wysłana na tego Marsa aby tam żyli. Bilecik w jedną stronę, ale zapiszą się w kartach historii. 

Opublikowano

Świat, który był kiedyś jest inny tylko dla tych, którzy żyją teraz, albowiem, żeby mieć porównanie, trzeba, że tak powiem znać 2 rzeczy. Żyjemy w obecnym świecie, a świat przeszly znamy z historii, dlatego niektórym wydaje się, że było gorzej/lepiej, bo są przyzwyczajeni do teraźniejszości i mają jakieś porównanie. Natomiast osobom żyjącym wtedy nie żyło się wcale lepiej ani gorzej, byłą to dla nich normalność, codzienność. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

Ciekawie też co kryje się na dnie oceanów, bo na razie wiemy nie wiele na ten temat. Dla porównania wiadomo nam więcej o powierzchni księżyca niż o dnie oceanów.

Jak można porównywać rozmiar wiedzy o czymś czego się nie zna do wiedzy którą się zna? Skoro nic nie wiemy o dnach oceanu to czemu by zakładać, że coś tam jest ?

Opublikowano

Ciekawe czy są jakieś inne planety o których nie wiemy i jest na nich życie .

Oj tutaj odpowiedź jest prosta. Wszechświat jest nieskończony, a my znamy tyle planet, co jedno ziarenko piasku w piaskownicy. Technologia idzie do przodu, badania też, co chwilę są "poznawane" nowe planety. Aczkolwiek to wszystko jest temat rzeka i trzeba się tym na prawdę pasjonować, żeby wiedzieć więcej niż zwykły szary zjadacz chleba. :)

Opublikowano

Jak można porównywać rozmiar wiedzy o czymś czego się nie zna do wiedzy którą się zna? Skoro nic nie wiemy o dnach oceanu to czemu by zakładać, że coś tam jest ?

A dlaczego mam zakładać, że czegoś tam niema? Odpowiedź tak samo debilna jak twoja. 

Opublikowano

Czy Adam i Ewa mieli pępek? Dlaczego istnieją czarni, jak Ewa i Adam byli biali? Dlaczego szatan sam nie smaży się w piekle? Jak to możliwe, że z nieświadomej materii powstał świadomy umysł? Czy Bóg może sprawić, żeby sam przestał istnieć (przecież jest wszechmogący)? Czy można znajdować się w stanie nieistnienia, podczas gdy byt istnieje, a niebytu nie ma?

Opublikowano

Czy Adam i Ewa mieli pępek? Dlaczego istnieją czarni, jak Ewa i Adam byli biali? Dlaczego szatan sam nie smaży się w piekle? Jak to możliwe, że z nieświadomej materii powstał świadomy umysł? Czy Bóg może sprawić, żeby sam przestał istnieć (przecież jest wszechmogący)? Czy można znajdować się w stanie nieistnienia, podczas gdy byt istnieje, a niebytu nie ma?

@X Batman Nie jestem katolikiem, ale z tego co wiem Adam i Ewa nie istnieli,  są tylko symbolem początkowego życia, nie jest powiedziane, że na początku było tylko dwóch ludzi. Wedlug mojej logiki nie mieli pępka. Pierwsi ludzie mieli owłosienie na całym ciele, mieli elementy ciała, w których skóra była goła. Podejrzewam, ze ta goła skóra byla wlasnie czarna, a nie biała, wydaje mi się, ze wtedy był taki klimat, że ludzie byli czarni. Szatan to symbol zła, piekło to symbol złego miejsca. Można powiedzieć, że szatan jest piekłem. Być może wlasnie na tym polega idealność, czyli na nieidalności. Zeby coś było nieświadomego, musi istnieć coś swiadomego, może dlatego wlasnie powstał świadomy umysł, bo nieświadoma materia istniała? albo po prostu -1 + -1 w rzeczywistości = 1? Bóg, a raczej byt absolutny, będąc wszechmogącym może zrobić wszystko. Istnieje np. paradoks boga, który poddaje pod wątpliwość istnienie boga, lecz z tego co wiem istnieje rozwiązanie na ten paradoks. Ten paradoks brzmi tak: Czy bóg moze stworzyć skałe, której nie uniesie? Jeśli nie to nie jest wszechmogący, bo istnieje cos czego moze nie zrobić, natomiast jeśli tak to również nie jest wszechmogący, bo jest coś, czego moze nie zrobić. Wiesz jaka jst odpowiedź? Taka, że i może stworzyć coś, czego nie może podnieść i jednocześnie nei ma rzeczy, której nie może podnieść. Jak to jest mozliwe zapytasz, otóż tak: bóg tworzy kamień, który jest niemożliwy do podniesienia. Zamienia potem jego wagę na niższą i może go podnieść. Oto rozwiązanie paradoksu. Czyli odpowiedzią nie jest ani tak, ani nie, tylko i tak i nie. Oczywiście to wszystko to ogromna metafora.

Czy można znajdować się w stanie nieistnienia, podczas, gdy byt istnieje, a niebytu nie ma? Chyba nie. Znajdowanie się w czymś już jest istnieniem, więc w pewnym sensie niebytu nie ma. 

Takie są moje przemyślenia, być może jest to nic nie warte pierdolenie, byc moze czysta prawda. Nie wiem.

XrgAYyk.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...