Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Matematyka]Graniastosłup prawidłowy sześciokątny , oblicz objętość oraz pole całkowite

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , zwracam sie z prośbą do was o to aby pomóc mi rozwiązać pewne zadanie , w zamian oferuje plusiki oraz moją wdzięczność.

,,W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym  dłuższa przekątna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni , a krawędź podstawy ma 6 cm , oblicz objętość oraz pole całkowite ,,

ps. Wydaje mi sie  , że chodzi o to aby wyciągnąć z tego trójkąt prostokątny i obliczyc to z funckji  tg , wrzucam w załączniku rysunek jak według mnie powinno to wyglądać ale nie jestem pewien czy dobrze go wykonałem wiec prosze sie nie sugerować w 100 % , mam problem z rozwiązywaniem równań tego typu tzn z funkcjami  dlategóż nie rozwinąłem mojej myśli na temat tego zadania , po prostu nie wiem jak sie za to zabrać

ccf20100529_00000.jpg

1377531174_U173186.jpg

Opublikowano

dziekuję a mógłbyśmi udzielić informacji na jakiej podstawie wywnioskowałeś ile wynosi przekątna podstawy uzyta w trójkącie ?

1377531174_U173186.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...