Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wyjazd poza strefę Schengen, nadal w UE.

ruku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W przyszłym tygodniu jadę ze znajomym w trasę 3/1. Jeździ zestawem ciągnik+naczepa. Kraje UE w strefie Schengen i bez strefy. Mój problem polega na tym, że nie wiem, czy po krajach bez strefy mogę poruszać się tylko na  dowodzie, czy potrzebny jest już mi paszport? Wiem, że w naszej strefie nie trzeba nawet dowodu, choć czasem może się  przydać. Kraje bez Schengen to np. UK, czy Bułgaria, Chorwacja. Wiecie może coś w tym temacie?

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Lepiej miej paszport, na wszelki wypadek. Po co sobie życie utrudniać. 

Opublikowano

Gdybym go miał, to nie piszę tematu. Nie mam paszportu, a wyrobienie go trwa długo. Wyjeżdżam za tydzień.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Bułgaria i Chorwacja są kandydatami aby wejść z w strefę schengen. Mogą być jakieś problemy według mnie.

Opublikowano

Wiem, żeby wjechać do Bośni trzeba paszport, w Chorwacji byli znajomi na dowodzie. Dobra, tak niewiele krajów bez schengen nie odwiedzę.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Wyjąłem książkę od WOS'u i pisze, że możesz mieć paszport tymczasowy, który jest wydawany osobom przebywającym za granicą i czekającym na doręczenie paszportu zwykłego. 

Opublikowano

Do poruszania się po Unii Europejskiej nie jest wymagany dowód osobisty czy paszport. W celu wjazdu na terytorium państwa członkowskiego, gdzie nie funkcjonuje swobodny przepływ graniczny czy funkcjonuje częściowo wystarczy dowód osobisty, który potwierdza obywatelstwo państwa członkowskiego UE. 

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Do poruszania się po Unii Europejskiej nie jest wymagany dowód osobisty czy paszport. W celu wjazdu na terytorium państwa członkowskiego, gdzie nie funkcjonuje swobodny przepływ graniczny czy funkcjonuje częściowo wystarczy dowód osobisty, który potwierdza obywatelstwo państwa członkowskiego UE. 

Dlatego na paszport mogę jechać na Białoruś, Rosję USA.

2009 - słyszysz mnie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...