Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Unity 3D] Problem z Terrain

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, tworzę grę od 3dni.

Narazie udało mi się zrobić mapę, różne góry dziury jeziora i jaskinie.

Dodałem własne txt i wszystko ładnie

Ale jedynym problemem jest to że góry, dziury itp są nie w tych miejscach gdzie jest tekstura, czyli widzę postacią dziurę ale wchodząc na jej teren nie wpadam w nią tylko lewituję ale przejdę naokoło dziury to wpadam pod txt.

Tak samo z górami mogę wejść w jej środek przenikając przez txt ale chodząc wokół góry wchodzę na niewidzialną górę i nie mogę iść dalej

Reinstalowałem Unity ale nic nie dało, fizykę oraz kolizje mam dodane tak samo z grawitacją.

Problemem jest inne miejsce dziur niż jest to pokazane w teksturach

TEMAT

Opublikowano

Musisz ustawić kolizje gracz < - - > góra i gdy gracz wejdzie w dziurę np. zostanie wywalony w czarną przestrzeń coś typu tp ;D a tak wgl obejrzyj kursy i sprawdź czy masz prawidłowo wszystko ustawione 

Nie jestem pewny ale chyba w unity można tworzyć obiekty z akcją która zostanie wykonana po wejściu postaci na dany obiekt czyli wykonanie pętli która będzie wykonywała co 1 sekundę -y coś tego typu 

int o = 1, y = 1;

while(o == y && y < o && o < y){

printf("Co ja tworze....");

}

Opublikowano

Mam, postać oraz teren tworzyłem wraz z poradnikiem, wszystko ustawiałem jak w poradniku lecz tam nie było pokazane czy działa to tak jak u mnie, górę tworzę po prostu podnosząc teren pędzlem więc nie rozumiem, skoro mogę chodzić po mojej mapie nie spadając ani nie przenikając przez nią to dlaczego przenikam przez ten sam przedmiot tylko zdeformowany

TEMAT

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...