Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Zablokowanie Handlu z Villagerami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuję zablokować handel z Wieśniakami w danym regionie WorldGuarda. Mimo dania flagi interact: DENY dalej można handlować. Wypróbowałem też flagi use: ride: - bez efektu

No i koncepcje mi się skończyły :s

A właściwie, żeby nie pytać zaraz drugi raz przedstawię cały problem.

Potrzebuję w konkretnym miejscu wieśniaka, który byłby po pierwsze nieśmiertelny a po drugie nie otwierał okna handlu przy RIGHT_CLICK

Jak ustawić flagi WG w tym regionie by uzyskać taki efekt? Jakoś jest to zrobione na skyblockowych wyspach - będąc u kogoś nie mogę ani zabić wieśniaka ani z nim handlować - więc pewnie jakoś się da.

Opublikowano

Tego nie da się osiągnąć (albo nie wiem jak), ale pluginy na wyspe blokują jakąkolwiek interakcje na wyspie poprzez swój własny kod, tak więc musisz napisać własny plugin, blokujący interakcje z wybranym villagerem uwzględniając regiony.

API WorldGuard:

http://wiki.sk89q.com/wiki/WorldGuard/Regions/API

Interakcja i wykorzystanie:

https://bukkit.org/threads/tutorial-player-interact-events.231864/

Trochę chęci, czasu i wysiłku, a wszystko osiągniesz ;)

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

Skrypt

on rightclick on a villager:
    player is in the region "nazwa regionu":
    cancel event
    send "Zakaz Handlu tutaj" to player
    stop

Albo tak bo nie pamiętam czy zadziała powyższy sposób

on rightclick on a villager:
    if player is in the region "nazwa regionu":
        cancel event
        send "Zakaz Handlu tutaj" to player
        stop

TEMAT

Opublikowano

on rightclick on villager:

cancel event

----------------------------

on rightclick on villager

player is in world "world":

player is in region "region":

cancel event

Prosciutkie :D

Opublikowano

A może da się wysummonić takiego Villagera? Są tu jacyć spece od tagów NBT? Bo ja wiem jedynie, że byłoby to pewnie /summon villager ~  ~  ~  i mnóstwo rozmaitych nawiasów :P

A może tą jedną linią dałoby radę stworzyć go od razu nieśmiertelnego, bez handlu, z imieniem na czerwono i najlepiej w zielonym stroju, żeby się wyróżniał (choć ponoć w wersjach późne 1.7 i 1.8 z tym ostatnim jest kłopot).

Mnie on jest potrzebny do postawienia w jednym miejscu, żeby sobie stał i dał się right-clickać.

P.S. Na upartego może być nieśmiertelna, nieagresywna i nieporuszająca się z miejsca wiedźma z imieniem nad głową. Albo najlepiej komendy /summon dla obu takich postaci bo dla obu znajdę zastosowanie.

Opublikowano

skrypt na spawnowanie mobów poszukaj i ustaw villagerowi XXX HP + Regen 255+ Dodatkowe życie 255 komendą effect wtedy ciężko będzie go ubić

TEMAT

Opublikowano

Za pomocą BookOfSouls ustawiłem, że jest nieśmiertelny (i przy okazji zielony - a na tym położyłem już w pewnym momencie lachę). Niestety wykasowanie wszystkich ofert nic nie dało - rightclick i tak wywołuje 9 sztabek złota za emeralda - chyba to jakiś standard bo ta oferta włącza się przy każdej profesji.

W opisie tagów NBT jest jeszcze taki parametr AI - ponoć wyłącza to sztuczną inteligencję moba - może też jego standardowe interakcje wyłączy - tylko nie wiem jak to zrobić w kodach w summon albo w BookOfSouls

Opublikowano

A to wieśnioki trawkom handlujom a ty im pszeszkadzasz ;--; Nie ma takiego pluginu publicznego,bo nikomu nie był takowy potrzebny, daj vilaggery na spawnie z flagą by nie bić moby i tyle + shopkeepers ma chyba ochrone vilagerów stworzone komendą 

Opublikowano

on damage:

victim is vilager

cancel event

albo

on damage:

if victim is a villager:

cancel event

send "Nie mozesz bic villagera"

Czy jakoś tak, powinno działać tak jak chcesz

TEMAT

Opublikowano

Tak jak KILKUKROTNIE napisałem NIE JEST DLA MNIE PROBLEMEM zrobienie wieśniaka nieśmiertelnym!

Problemem jest to, że kliknięcie na nim ma odpalać event a tymczasem:

- kiedy wieśniak jest nieśmiertelny triggery: HIT i LEFT_CLICK w ogóle nie są brane pod uwagę

- kiedy ustawiam z dowolnych, proponowanych tu wersji z CANCEL EVENT (przy uderzeniu, handlu itp. - więc na dowolny klawisz) lub oferowaną przez OtherDrops drop: DENY Minecraft w ogóle nie bierze pod uwagę, że coś się stało - jakbym nie kliknął wcale

- kiedy ustawiam trigger na RIGHT_CLICK to owszem, event odpala ale jest zasłonięty przez okienko handlu, którego nie mogę się pozbyć nawet, jeśli skasuję wieśniakowi wszystkie oferty

Opublikowano

ref

A właściwie nie ref....

Ponieważ nie mogę uzyskać odpowiedzi na moje pytanie więc może je przeredaguję.

Chcę móc kliknąć PRAWYM KLAWISZEM na VILLAGERZE tak, by event był odnotowany przez bukkit i pluginy a jednocześnie, żeby nie otworzyło się okno handlu.

Przerobiłem już ShopKeepers, NBTEditor i wszystkie pluginy, które wyskakują na curse po wpisaniu w wyszukiwarce "Villager"

Skrypty, w stylu podanych wyżej, jak i zablokowanie możliwości handlu/interakcji w WorldGuardzie, podobnie jak Drop: DENY w odpowiedzi na RightClick w pluginie OtherDrops powodują, że owszem: okienko handlu się nie otwiera ale za to RIGHT_CLICK jakby wcale nie miał miejsca. Podobnie jak nie działa event RIGHT_CLICK na żadnym innym mobie.

Pomocy!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...