Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybranie języka dla zielonego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym nauczyć się programować, jednak nie wiem od czego zacząć.

Moim celem jest stworzenie gry multiplayer z wieloma elementami sanboxu(mojej wizji najbardziej odpowiada planet exploler)

Jednak od czegoś trzeba zacząć. Myślałem nad javascript ze względu na pordaniki khan academy, czy to dobry wybór ?

"Samogwałt to przyjemność, sam gwałt to już kara"

Opublikowano

Nie to nie jest dobry wybór, tzn. może nie tyle nie dobry, co nie wystarczający. Nie zrobisz gry multiplayer w samym JS, po drugie wątpię by Khan academy nauczył cię tyle o JS by zrobić choćby grę single player. Ty potrzebujesz wiedzy programistycznej a nie "Chcę mieć grę bo tak sobie wymyśliłem". Więc tak zacznij uczyć się jakiegoś języka, może być to JavaScript ale tyle co na Khan Academy to będzie za mało, jakieś kursy książki będą mile widziane. Może zainteresuj się językiem C++ nauczysz się czegoś trudniejszego, ale pewnie ci się przyda, bo mógłbyś w nim zrobić serwer do gry (dodam że jak cię się uda ogarnąć ten temat i zrobisz grę multi to gratulacje) . A tak w ogóle to zdaje sobie sprawę że zrobienie gry to nie prosta sprawa? Potrzebujesz choćby grafik do gry. 

Jeśli chcesz zrobić grę tylko żeby mieć tą świadomość że jest ona twoim dziełem to polecam: 

Unity 3D + Znajomość C# lub JavaScript obsługuje też Boo (czy jakoś tak, ale nie jestem na 100% pewny i nigdy z tego nie korzystałem), i dzięki temu możesz stworzyć własną grę na silniku Unity (może być to gra 2D/3D). 

Kursy do C++/C#/JS znajdziesz na necie bez problemu!

Edit: Dodam że musiał byś nauczyć się korzystać z Unity (no ale to chyba najmniejszy problem) 

Cześć...

Opublikowano

• Zdaje sobie sprawę że zrobienie gry to nie jest prosta sprawa. Napisałem tam cel jaki mam zamiar osiągnąć w przyszłości(Taki projekt życia w tej dziedzinie) Co do grafik to w początkujących projektach (już z grafiką nie w cmd)mam zamiar wykorzystać grafiki z innych gier z gotowymi animacjami.A potem to raczej kolega mi pomoże

I jeszcze jedno, jak będę chciał piać programy/grę na linuxsie i linuxa to języki te same ?

Opublikowano

Na pewno ten sam program pisany na Windowsa nie zadziała na Linuxie chyba że jest robiony pod oba systemy, co do języków to chyba się nie różnią, ew. mogą być inne biblioteki etc. Nie wiem na 100% na linuxa nigdy nie pisałem programów. 

Masz link do strony na której pokazane jest jak wygląda programowanie na Linuxie 

http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2008/07/30/wstep-do-programowania-w-linuksie-na-przykladzie-ubuntu/

Do pierwszego punktu w twoim poście: 

Tylko używaj darmowych grafik, no i weź pod uwagę że takie grafiki mogą być nie wystarczające lub niezadowalające. Jeśli tworzysz grę 3D musisz ogarniać tworzenie modeli 3D oczywiście zwykła grafika też jest potrzebna choćby do tworzenia tekstur. 

Cześć...

Opublikowano

• I jeszcze jedno, jak będę chciał piać programy/grę na linuxsie i linuxa to języki te same ?

Jeśli zależy Ci na tym, aby tworzyć grę jednocześnie pod windowsa, linuxa, etc., to możesz użyć Javy.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie.

Czy jakąś większą różnice robi w jakim języku programy/gry są napisane ? np. w optymalizacji

Opublikowano

Czy jakąś większą różnice robi w jakim języku programy/gry są napisane ? np. w optymalizacji

Największą różnicę robią umiejętności. Nieumiejętnie pisząca osoba napisze tak samo nieoptymalną grę w C++, jak w Javie czy w C#. Gry możesz robić na różne sposoby - możesz korzystać z gotowych silników graficznych, bądź stworzyć własny. Możesz też korzystać ze w pełni gotowego silnika gry. Używając gotowych silników nie ma właściwie różnicy jakiego języka użyjesz do skryptów. Jeśli chciałbyś stworzyć własny, to większość osób poleciłaby Ci C++. Nie oznacza to, że nie można napisać tego w Javie - większość obliczeń i tak wykonuje gpu, a różnica byłaby naprawdę niewielka.

708121422388637873334.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...