Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GUIText i SendMessage

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kiedy pisze tu na forum zawsze próbuje znaleźć rozwiązanie u wujka Google. Niestety spędziłem wczoraj 2,3 godz. i nic

Potrzebuje rozwiązania.

Mam Takie wywołanie ( skróciłem )

public GUIText textHint;

Void OnCollisionEnter( Collision col){
if(col.gameObject.tag == "wall"){

textHints.SendMessage(“ShowHint”, “This door seems locked.. maybe that generator needs power…”);

}
}

dalej mam funkcje wywoławczą showhint

showhont ( message )

{

guitext.text = message

}

Posiadam dwa obiekty :

1. Wall <!-- Tu jest podpięty skrypt

2. Player ( 3rd person )

3. GUIText --> "komunikat"

Dostaje komunikat zamiast na ekranie to w konsoli

Proszę o pomoc

Najważniejsze to iść do przodu i nie przejmować się :)

a pozatym Przeszukiwanie ZONY w Stalker Online

Opublikowano

@rybunial

Wywołujesz textHinta dla wartości "ShowHint", która powinna być nazwą funkcji, do której będzie przesłany text zawarty w drugim parametrze konstruktora (jak nie wiesz co to, to sobie wygoogluj, albo sobie daruj, bo i tak zaraz Ci łopatologicznie wytłumaczę) u cb jest to informacja, ze drzwi są zamknięte, może generator potrzebuje więcej energii...

textHints.SendMessage(“ShowHint”, “This door seems locked.. maybe that generator needs power…”);

Natomiast Twoja funkcja, która ma służyć za wyświetlanie textu nazywa się "showhont" omg.

showhont ( message )

{

guitext.text = message

}

Albo zmień nazwę funkcji na "ShowHint", albo w konstruktorze podaj podaj jako nazwę funkcji do wywołania "showhont".

Koniec, jeśli pomogłem, to liczę na WIELKIE LIKE!!!, bo przecież nie musiałem takich podstaw robić za Cb i mogłem napisać "Naucz się najpierw podstaw programowania i podać Ci link do bazy wiedzy np. www.google.pl".

Opublikowano

Dzięki za pomoc ale nie poto pisze tu na forum żeby ktoś mi mówił o google , jeśli czytałeś mój post od początku to napisałem że najpierw tam szukałem, zawsze tak robię a konto na forum założyłem żeby wiedze zdobywać a nie żeby mi ktoś za mnie robotę wykonywał , interesuje się programowaniem już od dawna, ale widze że na każdym forum to samo i teksty tego typu co Twoje , jak byś też nie zauważył to inni którzy mi pomagali takich tekstów nie dawali,

Każdy się uczy a google jest wielkie i dużo jest śmieci.

Ps. Tak na marginesie czekając na Twoje wypociny znalazłem odpowiedź właśnie w google .

Najważniejsze to iść do przodu i nie przejmować się :)

a pozatym Przeszukiwanie ZONY w Stalker Online

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...