Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szkoła wyższa - co i jak?

emil16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chodze do gimnazjum lecz chcialbym juz pomyslec o szkole wyzszej zebym mial sie czego trzymac... Pewnie jak wiekszosc z was lubie komputer ( nie tylko gry) i czy informatyka ma jeszcze jakis sens? Dzisiejsza mlodziez ciagle siedzi przed komputerem, i raczej za kilka lat wyjedza wszystko,caly rynek... Dlatego ma to jakis sens? Chcialbym zajmowac sie komputerami ale tez nie chce byc bezrovotny.... A tak precyzyjniej to jakas grafika aka programowanie... Pozdrawiam.

Opublikowano

Pójdź na profil taki, który Ciebie interesuje. W informatyce, jeżeli jesteś dobrym programistą, to zawsze dostaniesz zlecenie. Początki są trudne, żeby się wybić... ale to wiadome. 

Opublikowano

Źle używasz "aka". Trochę dużo tych informatyków się ostatnio narobiło. Jak coś potrafisz, to pracę znajdziesz.

Chociaż pewnie przez kilka kolejnych lat i tak ci się odwidzi ten kierunek.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Witam. Chodze do gimnazjum lecz chcialbym juz pomyslec o szkole wyzszej zebym mial sie czego trzymac... Pewnie jak wiekszosc z was lubie komputer ( nie tylko gry) i czy informatyka ma jeszcze jakis sens? Dzisiejsza mlodziez ciagle siedzi przed komputerem, i raczej za kilka lat wyjedza wszystko,caly rynek... Dlatego ma to jakis sens? Chcialbym zajmowac sie komputerami ale tez nie chce byc bezrovotny.... A tak precyzyjniej to jakas grafika aka programowanie... Pozdrawiam.

Siedzenie 'przed' komputerem i granie, to nie to samo, co zajmowanie się programowaniem czy grafiką komputerową. Zastanów się dobrze nad kierunkiem informatycznym, zwłaszcza, jeżeli zamierzasz po szkole średniej pójść w tym kierunku (studia informatyczne), gdzie masz duuużo zaawansowanej matematyki, że tak to ujmę. Jak zobaczyłam notatki znajomej, to umierałam :P Sama myślałam o studiach graficznych, ale odrzuciło mnie, gdy trzeba było złożyć swoją teczkę (czyli swoje rysunki), ale to nie w każdej uczelni <chyba>. Co do technikum, jeżeli naprawdę interesujesz się informatyką, to polecam ten kierunek. Jeżeli nie, to nawet nie ma sensu, bo stracisz tylko 4 lata. To już lepiej pójść na gastronomię i mieć papierek <książeczkę sanepidowską>, gdzie i tak dorabiać będzie się jako kelner/ka, kucharz, sprzedawca, bo w szkołach od X lat są kursy unijne, więc nawet możesz wyrobić sobie prawo jazdy, kurs na kasę fiskalną, itp. Przemyśl, co chcesz robić, co lubisz robić. Nic na siłę :P

Szkoła wyższa czyt. studia to twój najmniejszy problem teraz. Jeszcze nie raz zmienisz zdanie ^^ ( jak już będziesz miał maturę to Ci polecam studia jakieś zaocznie + praca gdziekolwiek żeby dorobić sobie )

Znam takich którzy mają technika, studia jeszcze inne a roznoszą listy. Teraz to osoby przekwalifikują się, zmieniają szkoły, kierunki itp. Nie da się w 100% zabezpieczyć. Nie wiadomo co byłoby lepiej - technikum, liceum itp. jaki kierunek. Trzeba spróbować a nuż się coś uda

( do szkoły policealnej  chodzą też osoby które mają studia. Dzisiaj ciężko o pracę. Wykształcenie, *plecy*, szczęście ..- wszystko się składa na to gdzie będziesz pracować, i ile zarabiać. Informatyka CI odradzam ze względu na osoby które znam, które są po tym kierunku studiów... no chyba że to kochasz, będziesz naprawdę w tym dobry ( grunt żeby być fach w ręku a wtedy chyba każdy kierunek może okazać się dobry, ale nic na siłe ) 

Opłacalne kierunki studiów - dzienna medycyna, prawo. Bardzo ciężkie kierunki. Jedne z lepszych. 

Książeczkę sanepidowską można wyrobić. 

Kasa fiskalna itp. to też żaden problem xD

Zgodzę się z Twoją wypowiedzią. Ale co do końcówki, miałam na myśli, że za darmo w szkole może wyrobić :p  Bo za książeczkę sanepidowską trzeba zapłacić bodajże 150-200 zł (nie pamiętam dokładnie ile, ale to i tak nie jest dużo), a kurs kasy fiskalnej też raczej są płatne, ale nie wiem ile, bo nie sprawdzałam, ale wydaje mi się, że do 1000 zł.

Opublikowano

Szkoła wyższa czyt. studia to twój najmniejszy problem teraz. Jeszcze nie raz zmienisz zdanie ^^ ( jak już będziesz miał maturę to Ci polecam studia jakieś zaocznie + praca gdziekolwiek żeby dorobić sobie )

Znam takich którzy mają technika, studia jeszcze inne a roznoszą listy. Teraz to osoby przekwalifikują się, zmieniają szkoły, kierunki itp. Nie da się w 100% zabezpieczyć. Nie wiadomo co byłoby lepiej - technikum, liceum itp. jaki kierunek. Trzeba spróbować a nuż się coś uda

( do szkoły policealnej  chodzą też osoby które mają studia. Dzisiaj ciężko o pracę. Wykształcenie, *plecy*, szczęście ..- wszystko się składa na to gdzie będziesz pracować, i ile zarabiać. Informatyka CI odradzam ze względu na osoby które znam, które są po tym kierunku studiów... no chyba że to kochasz, będziesz naprawdę w tym dobry ( grunt żeby być fach w ręku a wtedy chyba każdy kierunek może okazać się dobry, ale nic na siłe ) 

Opłacalne kierunki studiów - dzienna medycyna, prawo. Bardzo ciężkie kierunki. Jedne z lepszych. 

Książeczkę sanepidowską można wyrobić. 

Kasa fiskalna itp. to też żaden problem xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...