Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Żółtodziób chce grę :D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czeeść. Czy żółtodziób taki jak ja (nigdy nic nie kombinowałem w tym kierunku) może stworzyć własną grę? 

Nie wiem czy kojarzycie starą klasykę Little Fighter :D Chciałbym stworzyć coś w tym stylu ;)

Jeśli ktoś obeznany może wytłumaczyć, wprowadzić, pomóc to byłbym bardzo wdzięczny. Proszę pisać najlepiej na PW.

Z góry dziękuje ;)

Opublikowano

Stworzyć grę w tych czasach nabiera wielu znaczeń. Możesz sobie chociażby grę wygenerować w jakimś darmowym programie i już jest Twoja. Albo trudniej korzystać z jakiegoś narzędzia do tworzenia gier. Nawet taka klasyka wymagała ludzi i wielu godzin pracy. Pamiętaj, że potrzebujesz ludzi od grafiki, dźwięku, ustalania mechaniki i założeń gry, a przede wszystkim kogoś, kto złączy to wszystko w całość, czyli programisty.

Zacznij od wyboru języka programowania i środowiska, w jakim będziesz pracować. To zależy już od Twoich preferencji i od tego, czym ma być ta gra. Ale to już inna historia, w tym poście chciałem Ci uświadomić, że stworzenie gry (zakładając, że znasz język programowania dostatecznie) to jest kwestia nawet do kilku lat, szczególnie pracując samemu.

Opublikowano

Czy może stworzyć? Tak i nie, bo zanim taką grę będziesz w stanie zrobić minie dużo czasu. Musisz nauczyć się programować, hmm polecam na początek C++, oczywiście możesz zacząć od języka jakiego chcesz. 

Możesz zobaczyć tą stronę:

http://cpp0x.pl/

Jest to darmowy kurs języka C++, ale jeśli nie interesuje cię programowanie tylko chęć jednorazowego stworzenia prostej gry to może skorzystaj z RPG Makera , ewentualnie możesz też nauczyć się pisać skrypty do unity w c#/JS, ale to równoznaczne z nauką programowania. Sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy ktoś taki jak ty może zrobić grę... Jeśli będziesz sumienny zaangażujesz się w to i będziesz się uczył to może ci się uda

PS: nie wspominam o grafice etc.

Cześć...

Opublikowano

Naucz się C++ i LOGICZNEGO MYŚLENIA. To drugie będzie również potrzebne. Zrób kilka programów, gier pisanych obiektowo. Przed tobą jeszcze długa droga. Musisz jeszcze nauczyć się obsługi SFML lub Unreal Engine 4, biblioteka SFML jest darmowa i wymaga 100% kodu. UE4 też darmowe ale wymaga niezłego skilla w posługiwaniu się silnikami gier, dlatego polecam to pierwsze. Dla pocieszenia, programuje już około 3 lata z przerwami (ostatnio bardziej) i wciąż nie zrobiłem porządnej gry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...