Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Diana - Mid Assassin

Sar0k@z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Diana - Pogarda Księżyca

18SUFsU.jpg

Spis Treści

1. Kilka słów o postaci

2. Runy

3. Specjalizacje

4. Umiejętności

5. Build

6. Czary przywoływacza.

7. Przeciwnicy

8. Fazy gry

9. Porady

~~~~~~~~~~~~~~

1. O postaci

Diana nadaje się na topa, mida i jungle. Istnieje na nią bardzo dużo buildów, od tanka aż po zabójcę który potrafi zabić na 3 skille. Ja najbardziej lubię mieć na Dianie tony DMG, przez co ADC bez survi potrafi zginąć na dosłownie Q+R+AA. Ciekawa mechanika tej postaci pozwala jej na bardzo ryzykowne zagrania, roamowanie innych linii oraz zdobywaniu killi na ganku enemy junglera. Diana posiada, powiedzmy sobie szczerze, słabe early. Nadrabia to jednak wyjątkowo silnym mid i late gamem. Podczas gry naszą Pogardą Księżyca trzeba bardzo uważać na uciszenie.

~~~~~~~~~~~~~~

2. Runy

Ky0hYTQ.jpg

Odnośnie run. Zamiast Magic Penetration można włożyć Hybrid Penetration, też fajnie działają. Na żółtych potrzebujecie armorów, dobrze sprawdzają się na linii. Magic Resisty można wymienić na flaty. Esencje na Dianę zawsze AP.

~~~~~~~~~~~~~~

3. Specjalizacje

Na Dianę stosujecie prawie zawsze masterki 21/9/0 lub 21/0/9 - tutaj zależy od stylu gry.

4JFjKsT.jpg

RSEQmup.jpg

~~~~~~~~~~~~~~

4. Umiejętności

xphcOJi.png - Ostrze Księżycowej Poświaty - Co trzeci cios zadaje 20 / 25 / 30 / 35 / 40 / 50 / 60 / 70 / 80 / 90 / 105 / 120 / 135 / 155  / 175 / 200 / 225 / 250 (+80% mocy umiejętności) dodatkowych obrażeń magicznych pobliskim przeciwnikom. Licznik umiejętności resetuje się, gdy Diana nie atakuję przez 3.5 sekund. Dodatkowo Diana zyskuje 20% premii do prędkości ataku.
Chyba nic nie muszę wyjaśniać. Dodatkowy Magic DMG co 3 uderzenia i 20% AS.

w9uozYy.png - Cios Półksiężyca - Aktywna: Diana wykonuje zamach swym ostrzem, tworząc pocisk księżycowej energii w kształcie łuku, który zadaje obrażenia magiczne, a następnie wybucha. Przeciwnicy trafieni Ciosem Półksiężyca zostają naznaczeni Światłem Księżycowym oraz ujawnieni na 3 sekund.
Jest to skill który maxujemy jako pierwszy. Zadaje fajny DMG i jest to skill który musimy trafić aby wykonać combo. Na początku ma duży cooldown (9.5s przy moich masterkach i runach), ale w poźniejszych fazach gry mamy go co 4 sekundy. Kosztuje 55 many na każdym poziomie.

jNZV5Zp.png - Księżycowa Kaskada - Diana tworzy tymczasową tarczę i trzy orbitujące kule utrzymujące się przez 5 sekund, które wybuchają w zetknięciu z wrogami, zadając magiczne obrażenia obszarowe. Jeśli wybuchną trzy kule, tarcza aktywuję się ponownie, a czas odnowy jest odświeżany. Druga tarcza posiada takie same statystyki co pierwsza.
Ten skill maxujemy jako drugi. Przyjemny DMG i podwójny shield podczas walki na pewno się przyda. Tarcze kumulują się ze sobą (druga nie usuwa pierwszej)

UQKRJxx.png - Zew Księżyca - Diana przyciąga pobliskich wrogów i spowalnia ich na 2 sekundy.
Nasz jedyny skill który nie zadaje obrażeń, ale nie oznacza to że nie oznacza że nie jest przydatny. Spowalnia trafionych wrogów o 35 / 40 / 45 / 50 / 55% i przyciąga ich do nas (knock up). Posiada długi czas odnowienia. Maxujemy go jako ostatni.

3wBualx.png - Lunarny Skok - Aktywna: Diana teleportuje się do wroga i zadaje mu obrażenia magiczne.
Lunarny skok nie ma czasu odnowienia, jeśli zostaje użyty do teleportowania się do celu, naznaczonego Światłem Księżycowym.
Jest to doskok do przeciwnika. Zadaje wielki DMG i może być zresetowany jeżeli użyjemy go na celu oznaczonym przez Q. Jeżeli użyjemy go na celu oznaczonym przez Q to wszystkie stacki z innych celów znikają.

85w3r6r.jpg

Combo 1: Q + R + AA + W + AA + E + AA + Q + AA + R + AA + R + AA - Chyba najlepsze combo, jeżeli nie mamy zasięgu na AA po Q. AA pomiędzy skillami używamy po to aby wykorzystać pasywkę eVewsdg.png Zmory Licza lub HbEewiw.png Lodowej Rękawicy.

Combo 2: E + AA + Q + AA + W + AA + R + AA + Q + AA + R + AA - Takiego comba używamy wtedy kiedy stoimy obok przeciwnika i możemy go złapać na E. Slow z E pozwala nam na spokojne trafienie z Q i wykonanie dalszego comba.

~~~~~~~~~~~~~~

5. Build

Na start mamy kilka opcji. Ja zwykle zaczynam z a6V0WIW.jpg Pierścieniem Dorana, lub z ahFJnm4.jpg Lekką Szatą jeżeli gram na Zeda/Yasuo.

Pierwszym przedmiotem który składamy jest tk1EnWV.png Ząb Nashora. Daje on dodatkowy DPS i ma przydatną pasywkę. Jest to item stworzony dla Diany. Inna opcja jest to Zhonya C9GQ3mE.png jeżeli gracie na Zeda/Yasuo. Kolejnym ważnym itemem jest cW8kZBv.png Zmora Licza. Kiedy już go zakupicie pamiętajcie aby używać AA po każdym użytym skillu. Dwa ostatnie itemy to Q8tFgYm.png Kostur Pustki i yd5NTY7.pngZabójczy Kapelusz Rabadona. Buty jakie chcecie zakupić to nGyRPSg.jpgObuwie Maga.

--------------------

Sytuacyjne przedmioty

asHTga1.png - Budujemy to kiedy enemy team jest full AD. Zmieniamy to za Zmorę Licza.

GRzwHLN.png - A to budujemy kiedy potrzebujemy MR i AP. Zwykle wymieniamy to za Kostur Pustki.

r12Dv0v.png - Kiedy potrzebujecie survi. Rzadko składam ten przedmiot na Dianę, ale czasami muszę.

NYiOhe7.png - To również składamy kiedy enemy team jest Full AD i nie ma zbyt wiele Magic Resów. Zwykle za Kostur Pustki.

AJTWU4n.png - Merce kupujemy kiedy w enemy teamie jest dużo cc. Czasami potrafią uratować życie.

~~~~~~~~~~~~~~

6. Czary przywoływacza

Na Dianie zawsze warto mieć tpqycUJ.jpgFlasha, czy to do ucieczki lub do dogonienia naszej "ofiary". Drugi spell to najczęściej J0DJEXV.pngPodpalenie, aby wsadzić więcej obrażeń. Kiedy gracie na Zeda/Yasuo polecam brać iy3GzWs.jpgWyczerpanie.

~~~~~~~~~~~~~~

7. Przeciwnicy

Diana jest słaba przeciwko:

APFaMV1.png - Jest tankowaty, czego Diana bardzo nie lubi. Na linii ciągle nęka nas swoim E. Jego ulti całkowicie wyleczy go z otrzymanych obrażeń. Podczas gry na Swaina trzeba bardzo uważać i unikać każdego W. Przed 6 poziomem możemy spróbować zabić go na ganku naszego junglera, ale trzeba bardzo uważać na counter gank. Po 6 poziomie, staramy się z nim nie bić. Jest od nas silniejszy. Na linię bierzemy Ignite. Mimo że i tak nie zabijemy ogarniętego Swaina to w late ignite na Swainie może wygrać grę. Na pierwszy przedmiot polecam składać BeUR0Ac.png.

atqAroK.png - Podobnie jak Swain jest tankowaty. Jego tarcza chroni go przed naszym pokiem. Jego poke jest bardzo irytujący. Przeważnie będziemy farmić pod wieżą i czekać na gank junglera. Aby sobie z nim poradzić na jungli potrzebujecie junglera z wysokim DMG w początkowych fazach gry. Idealny będzie Xin Zhao lub Lee Sin. Pierwszy przedmiot tak samo jak w wypadku Swaina to BeUR0Ac.png.

z7NSQbL.png - Mimo że nie spotkamy jej zbyt często na midzie, to trzeba na nią bardzo uważać. Jej combo jest dla nas zabójcze. Staracie się nie wdawać z nią w żadne walki. Kiedy się w nią wbijecie otrzymujecie stuna, a dodatkowo prawdopodobnie ominie wasze Q ze swojego E. Pierwszy item w tym wypadku to v5Kx8UE.png. Przeciwko Riven można złożyć HbEewiw.png. Na linii staracie się farmić pod turretem i grać bardzo defensywnie.

uTHIPuo.png - Niezbyt mobilna, ale strasznie irytująca na linii. Mimo że dostała nerfy to nadal jest dla Diany, może nie największym, ale nadal dosyć trudnym przeciwnikiem. Nigdy się w nią nie wbijajcie jeśli macie mniej niż 60% HP. Na linii staracie się farmić pod turretem i omijać jej Q i W. Kiedy straci manę można się w nią wbijać. Pierwszy item to albo D1KTmQH.png jeśli wygrała linię lub QHosWIg.png jeśli to wy macie przewagę.

ni8BCPt.png - Podobnie jak Syndra, nie jest typową kontrą na Dianę. Ma znacznie silniejszy early game, dzięki lepszemu poke. Bez problemu powinien mieć większą farmę od nas. Po 6 lvl'u, jeżeli macie exhausta to wy jesteście silniejsi. Pierwszy przedmiot to v5Kx8UE.png.

Diana jest silna przeciwko:

dzodrYY.png - Przed 6 lvl'em możecie troszkę dostawać, ale sytuacja zmienia się po 6 lvl'u kiedy wasze możliwości pojedynkowania się są znacznie większe. Najważniejszą rzeczą podczas gry przeciwko Katarinie jest użycie E zaraz po jej R żeby przerwać jej ulta. Pierwszy item to D1KTmQH.png jeżeli chcecie grać bardziej defensywnie (nie polecam) lub QHosWIg.png kiedy chcecie ją bardzo zdominować.

RmT7Fzs.png - Mimo że teraz jest częściej grany na topie pod AD, to na midzie jest to podwieczorek dla Diany. Przed 6 lvl'em możecie go bez problemu zabić, podobnie jest po 6. Podczas walki z nim trzeba naprawdę wyczuć kiedy użyje E, żeby nie zmarnować swojego głównego CC. Na pierwszy przedmiot idzie QHosWIg.png lub cEx4h9U.png - to już zależy od was.

WetwvN9.png - Przed 6 lvl'em nic specjalnego nie powinno się dziać. 1 vs 1 powinniście wygrywać. Kiedy gracie przeciwko Akali konieczne jest posiadanie Blue Buffa aby zdominować linię i wyłączyć ją z gry na jakiś czas. Tak samo jak u Fizza pierwszy przedmiot to QHosWIg.png lub cEx4h9U.png.

jDSuny8.png - Twisted Fate jest mało mobilnym championem, czyli takim jakie Diana lubi najbardziej. Nie posiada żadnej, oprócz stuna, możliwości obrony przed wami. Przed 6 lvl'em można trochę dostawać, ale po zdobyciu upragnionego poziomy to wy ustalacie zasady na linii. Pierwszy przedmiot to tak jak poprzednio QHosWIg.png lub cEx4h9U.png.

mSHUiRx.png- Teemo jest strasznie irytujący przed 6 lvl'em. Ciągły poke jest naprawdę nieprzyjemny dla Diany. Po 6 poziomie bez problemu możecie się w niego wbijać. Wasz DMG jest na tyle duży że chomik powinien gryźć kwiatki zanim zdąży cokolwiek zrobić. Pierwszy item to D1KTmQH.png jeżeli troche bardziej dostajecie lub QHosWIg.png kiedy wiecie, że możecie go już bez problemu zabić.

Diana dobrze działa z:

z6lhza8.pngwXGQwIr.pngR2KWDce.png70hVHNQ.png0pS3lSF.pngAz2gTpR.pngh0NRoLs.png

Wszystkie te postacie cechuje jedno. Masa CC. Po trafieniu chociażby jednym Diana może zabić swój cel bez problemu.

~~~~~~~~~~~~~~

8. Fazy gry

• Early game

Nie ma co się bić. Jesteście bez DMG. Staracie się nie pushować linii, aby nie zginąć na ganku enemy junglera. Jedyne co robicie to farmicie i staracie się przeżyć to 6 lvl'a.

• Mid game

Zaczynacie roamować inne linie. Można poprosić junglera o blue buffa, ale nie jest on aż tak bardzo potrzebny. Możecie spokojnie się bić 1 vs 1 na linii jeśli macie Ząb Nashora, lub czekacie na Sheena jeżeli boicie się jeszcze wymian. Musicie pamiętać o wardowaniu mida.

• Late Game

Czekacie na inicjację team fightu. Ważne jest to, aby nie wbijać się bez resetu na R. Nie chodźcie solo. Diana jest piekielnie silna w Late więc zwykle będziecie focusowani.

~~~~~~~~~~~~~~

9. Porady

• Pamiętaj że po użytym R Księżycowa poświata [Q] znika z każdego trafionego celu.

• Graj defensywnie przed 6. Potem carruj grę.

• Nie obawiaj się wchodzić w dłuższe wymiany. DMG z pasywki sprawi że przeciwnik trochę się "wystraszy".

• Przemyśl każdy ruch na linii. Użycie R bez Księżycowej Poświaty [Q] może kosztować cię życiem.

• Zawsze miej zwardowaną linię. Dianę jest łatwo zgankować.

~~~~~~~~~~~~~~

9.03.2015 - Dodałem przedmioty sytuacyjne i opis faz gry.

11.03.2015 - Bardziej rozbudowałem informacje o pickach. Dodałem Zeda i Teemo.

~~~~~~~~~~~~~~

To by było na tyle. Jest to mój pierwszy poradnik i mam nadzieję że jakoś mi wyszedł. Jeżeli chcielibyście coś dodać to proszę pisać to może dodam.

Proszę o niekopiowanie poradnika bez mojej zgody.

Opublikowano

Brakuje mi trochę opisu faz gier, kiedy jesteśmy silni na tyle aby zabić na combo a kiedy tylko dobijamy cele po team fight'cie.

Zachowałeś zasady estetyki, przyjemnie się to czyta.

Opublikowano

Słabe early? weź runy resist per lvl! Logika niektórych ludzi mnie dobija, po za tym hybridy nie działają, nashor średnio viable, i brakuje w buildzie core itemu jakim w obecnej mecie jest abyssal, 3/10

Opublikowano

@Up:

Przy runach napisałem że można wziąć flaty. Ja wolę grać per lever, bo zagrałem tyle meczy Dianą że wiem na co mnie stać przed 6 lvl'em. A co do Abyssala to wiem że jest to ważny item w tej mecie, ale gram go tylko sytuacyjnie. Nashora składam zawsze, nie potrafię bez niego grać. To jest twoje zdanie, nie mówię że jest złe, ale ja Dianą gram na takim buildzie i póki co wyszedłem z Golda IV do Platyny w niecały tydzień.

Opublikowano

O kurde, tak do końca nwm co robi ten nashor no, ale dobra :) Najwidoczniej każdy ma swoje preferencje.

Ilość postów:

100-postów-[]
200-postów-[]
400-postów-[X]
800-postów-[X]

Pomogła ci lub spodobała ci się moja odpowiedź? Daj like ;]

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mainuje Dianę i wg mnie mało opłacalne jest zaczynanie od Ząbka.

Jest do dobry item pod jungle, bo tam robi swoją robotę, ale na mida teraz najlepiej zaczynać od Echo. 

Mimo tego, że kontrujemy Katarine to i tak polecałbym zaczynanie od butków, a nie od Dorana. 

Dobra Kata i dobra Diana nie wbije się przed 6 lvl'em, a łatwiej jest unikać jej sztyletów.

W każdych speckach Diany powinny być 3 pkt w Użytkowe (Mana), bo ta postać strasznie je mane i nie raz potrafi braknąć jej podczas kombo.

nlUSIa9.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...