Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Instalacja Windows 7 na SSD + HDD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siemka, właśnie kupiłem dysk ssd 120GB i teraz tak, otóż chciałbym wiedzieć wszystko dokładnie co mam robić zanim się za to zabiorę. Aktualnie mam dysk HDD 1TB i na nim zainstalowany windows 7 ultimate. I tu pojawia się ważne pytanie, jak podłącze dysk ssd do komputera, to jak zainstalować na ssd system a ten hdd dysk zrobic jako dysk na dane, gry i inne pierdoły? Tzn, czy muszę zmieniać coś w biosie, żeby mi instalator odpalał z płytki i żeby wybierał dysk ssd czy po prostu przy instalacji mam do wyboru na który dysk chcę instalować?

Opublikowano

Podczas instalacji systemu będziesz musiał wybrać partycję, na której będzie miał się on znaleźć.

Jeśli w BIOS'ie masz ustawione bootowanie z płyty, to nie będziesz musiał niczego tam zmieniać.

Teraz tak - masz dysk 1TB z systemem, grami i innymi swoimi plikami. Zapewne system jest postawiony na oddzielnej partycji (skopiuj więc z niej wszystkie dane, których nie chcesz stracić w bezpieczne miejsce).

Przy instalacji systemu (w chwili wybierania partycji, na której chcesz postawić system) - formatujesz partycję, na której aktualnie mieści się system i do instalacji wybierasz partycję z dysku SSD.

HB5fLf7.png

Opublikowano

dzięki wielki, jako jedyny wytłumaczyłeś mi to w miare ogarnięty sposób. Czyli po prostu jak wsadzę oba dyski do kompa to gdy włożę płytę instalacyjną windowsa, to usunę cały system z HDD i zostanie mi puste miejsce HDD 1TB i SSD 120GB i będą takie 2 opcje do wyboru? Dobrze rozumiem? Dysk 0 i Dysk 1 czy jakoś tak?

Opublikowano

dzięki wielki, jako jedyny wytłumaczyłeś mi to w miare ogarnięty sposób. Czyli po prostu jak wsadzę oba dyski do kompa to gdy włożę płytę instalacyjną windowsa, to usunę cały system z HDD i zostanie mi puste miejsce HDD 1TB i SSD 120GB i będą takie 2 opcje do wyboru? Dobrze rozumiem? Dysk 0 i Dysk 1 czy jakoś tak?

Ilość "opcji do wyboru" będzie zależała od ilości partycji, na jakie podzielony jest Twój dysk.

Jeśli aktualnie posiadasz więcej niż jedną partycję (np. systemową + jedną z Twoimi plikami) to po formacie partycji z systemem będziesz miał trzy "opcje do wyboru" :)

Jak by nie było - formatujesz partycję z systemem (nie zapomnij skopiować danych, jeśli chcesz, aby jakieś zostały), a następnie stawiasz system na dysku SSD.

Później będziesz mógł zarządzać partycjami z poziomu systemu (jeśli będziesz chciał np. połączyć cały dysk HDD w jedną partycję, albo podzielić go wg. własnych potrzeb).

HB5fLf7.png

Opublikowano

Z tego co wiem to 1 partycja to 100MB rozruchowa, druga to C, na które przydzieliłem 450GB(debilnie) i trzecia to D na którą przydzieliłem całą reszte. Czyli będę mieć 3 partycje, usunę obie i gdy bedę mieć dysk ssd to te wolne miejsce "miejsce nieprzydzielone" będzie miało 120GB oraz 1TB zgadza się? I wtedy instalować system na 120GB 

Opublikowano

Z tego co wiem to 1 partycja to 100MB rozruchowa, druga to C, na które przydzieliłem 450GB(debilnie) i trzecia to D na którą przydzieliłem całą reszte. Czyli będę mieć 3 partycje, usunę obie i gdy bedę mieć dysk ssd to te wolne miejsce "miejsce nieprzydzielone" będzie miało 120GB oraz 1TB zgadza się? I wtedy instalować system na 120GB 

Tak, system zainstalujesz na SSD, a resztą będziesz mógł zarządzać z poziomu systemu :)

HB5fLf7.png

Opublikowano

sory, że tak dopytuje ale laik ze mnie. Ostatnia rzecz, to czy jak podłącze do kompa te oba dyski, gdy dwa będą już w środku, usunę te dwie partycje które są już stworzone to będę mieć "nieprzydzielone miesjce", będzie ono miało 120GB czy 1TB? czy będą takie 2x "nieprzydzielone miejsca"? I ten, który będzie mieć 120GB na tym postawić system a na drugim zostać nieprzydzielone i dopiero jak już odpale to od poziomu systemu rozporządzić miejscem HDD? Nie wiem czy dobrze kombinuje...

Opublikowano

sory, że tak dopytuje ale laik ze mnie. Ostatnia rzecz, to czy jak podłącze do kompa te oba dyski, gdy dwa będą już w środku, usunę te dwie partycje które są już stworzone to będę mieć "nieprzydzielone miesjce", będzie ono miało 120GB czy 1TB? czy będą takie 2x "nieprzydzielone miejsca"? I ten, który będzie mieć 120GB na tym postawić system a na drugim zostać nieprzydzielone i dopiero jak już odpale to od poziomu systemu rozporządzić miejscem HDD? Nie wiem czy dobrze kombinuje...

Będzie to wyglądało mniej/więcej tak (lista + narzędzia):

install_windows7_024_max.png

Jak już podłączysz dwa dyski i zainicjujesz instalację, będziesz musiał wybrać partycję, na której zostanie zainstalowany system.

Formatujesz partycję, na której aktualnie masz system, a następnie rozszerzasz ją (łączysz z pozostałymi partycjami - nie licząc dysku SSD, aby powstała jedna - o pojemności 1TB). Możesz to zrobić również po instalacji systemu (Panel sterowania ---> Narzędzia administracyjne ---> Zarządzanie komputerem ---> Magazyn ---> Zarządzanie dyskami).

System instalujesz na dysku SSD (120 GB).

HB5fLf7.png

Opublikowano

Czyli będzie to wyglądać u mnie tak:

Dysk 0 Partycja 1:Zastrzeżone przez system 100MB

Dysk 0 Partycja 2 450GB

Dysk 0 Partycja 3: 450GB

Dysk 0 - Nieprzydzielone miesjce: 120GB

Następnie usuwam partycje 3 oraz 2, i powstaje takie cuś:

Dysk 0 - Nieprzydzielone miejsce 1TB

Dysk 0 - Nieprzydzielone miejsce 120GB

Następnie zaznaczam drugą opcje i klikam "nowy". Przydzielam ile moge, całe te 120GB i tworzą mi się znów 2 partycje, jedna 100MB, druga te 120GB.

Dysk 0 Partycja 1:Zastrzeżone przez system 100MB

Dysk 0 Partycja 2 120GB

Dysk 0 - Nieprzydzielone miejsce 1TB

Wtedy formatuję partycję drugą tą 120GB i lece dalej z instalacją, dobrze rozumiem? (czy tej partycji 2 nie formatować??, 'czy sformatować i kliknąć na nią i przycisk "dalej"?)

A właśnie, i jak daje te przydzielenie miejsca to muszę dać 120GB czy muszę odliczyć te 100MB potrzebne na partycję rozruchową?

Opublikowano

Na przykładzie, który podałeś - formatujesz i łączysz partycje 1,2 i 3 (upewniając się, że nie ma tam plików, które chcesz zachować), a następnie wybierasz partycję 120 GB (Twój dysk SSD) do instalacji systemu (partycja zastrzeżona przez system utworzy się automatycznie).

HB5fLf7.png

Opublikowano

A mogę po prostu usunąć partycje 2,3 i zostanie mi nieprzydzielone miejsce 2x. 120 GB i 1TB, pierwszo zrobię partycję z tego 120GB, sformatuję, a potem zrobie kolejną z 1TB. Jak już zrobię te wszystkie partycje i je sformatuję (bez formatowania systemowych), to klikam na tą partycję 120GB i klikam dalej. Tak mi się to widzi najlepiej, dzięki wgl, że poświęcasz czas dla takiego laika jak ja,

Opublikowano

A mogę po prostu usunąć partycje 2,3 i zostanie mi nieprzydzielone miejsce 2x. 120 GB i 1TB, pierwszo zrobię partycję z tego 120GB, sformatuję, a potem zrobie kolejną z 1TB. Jak już zrobię te wszystkie partycje i je sformatuję (bez formatowania systemowych), to klikam na tą partycję 120GB i klikam dalej. Tak mi się to widzi najlepiej, dzięki wgl, że poświęcasz czas dla takiego laika jak ja,

Stawiasz system od nowa, więc partycja 1 nie będzie Ci potrzebna.

Jeśli ten dysk SSD jest pusty i niepodzielony na partycje, to wystarczy, że go wybierzesz i naciśniesz "Dalej".

HB5fLf7.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...