Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dostęp Zabroniony WinScp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,zainstalowałem mysql 56,skonfigurowałem wszystko i kiedy próbuję się zalogować przez WinSpc wyksakuje okno ,w którym muszę wpisać hasło dla roota,kiedy wpisuję hasło pisze "Dostęp zabroniony",logowanie do navicat działa.

Tak to wygląda:

post-916591-0-68137900-1374440634.jpg

1349808562-U331649.jpg

Opublikowano

Wydaje mi się ,że to nie jest wina hasła ,przed chwilą zmieniłem i to samo

W konsoli mam coś takiego

error: PAM: authentication error for root from adres ip

1349808562-U331649.jpg

Opublikowano

na 99% obstawiam że próbujesz się zalogować do serwera ftp na port 21 jako root co nie jest możliwe -.- utwórz sobie usera i przez niego wgrywaj na ftpy ewentualnie używaj sftp...

Opublikowano

na 99% obstawiam że próbujesz się zalogować do serwera ftp na port 21 jako root co nie jest możliwe -.- utwórz sobie usera i przez niego wgrywaj na ftpy ewentualnie używaj sftp...

A wiesz może jak dodać użykownika z prawami roota ,tzn dodałem użytkownika,jest on w grupie wheel i przy wgrywaniu pliku wyskakuje błąd "scp: /home/root: Permission denied"

1349808562-U331649.jpg

Opublikowano

nano /etc/passwd

i  linijka roota wygląda tak:

root:x:0:0:root:/root:/bin/bash

twoja ma wyglądać tak

nazwatwojegousera:x:0:0:,,,:/home/twojuser:/bin/bash

z tym że jeśli nadasz zwykłemu użytkownikowi uprawnienia roota to w dalszym ciągu serwer ftp będzie widział go jako root. jeśli chcesz wgrywać pliki przez ftp to po prostu na uzytkowniku ze zwyklymi uprawnieniami a jak juz cie to boli to w ssh przeskocz sobie na roota wpisujac su root i wykonuj polecenia jako root a pliki wgrywaj jako user.. ewentualnie skorzystaj z sftp duzo prostsze to bedzie..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...