Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

List do Momo

armoro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=8270

Obejrzałem ostatnio film " List do Momo". Jeśli chodzi o stronę wizualną to jest bliski poziomu arcydzieła, gdyż tak płynna animacja i starannie wykonana grafika (szczegółowe tła) to naprawdę rzadkość.

Pejzaże wyglądały prawie w całości na ręcznie rysowane bo obecnie jak wiadomo to standardem staje się grafika komputerowa (co oczywiście wcale nie znaczy, że należy to uznać za jakąś wadę).

Styl kreski również bardzo mi się podobał, gdyż zawsze lubiłem w anime dosyć realistyczny wygląd postaci.

Muzyka niestety mnie zawiodła, gdyż zdecydowanie najlepsza była na początku filmu (w ogóle pierwsze minuty wprost mnie oczarowały bo zanosiło się na prawdziwe cudo). Gdzie potem podziały się te piękne rytmy?

Czytałem, że nad tym filmem pracowano aż 7 lat. Szkoda jednak, że wyszedł tak przeciętnie pod względem pomysłu, fabuły i postaci.

Cała ta historia jest po prostu nudna. Na początku oglądania owszem było napięcie i oczekiwanie na to co się wydarzy, ale później oglądałem już tylko po to żeby obejrzeć do końca.

Również pomysł na te obrzydliwe stwory (gobliny) nie mogę uznać za zaletę. Jednak to i tak nic w porównaniu z wieloma skrajnie idiotycznymi scenami (chociażby ucieczka przed dzikami, czy jazda na motorze podczas tajfunu), które później się pojawiały.

Niby można na takie głupotki przymknąć oko, ale dla mnie to jednak przeszkadza i skutecznie psuje oglądanie.

Kolejna wyjątkowo głupia scena dotyczyła

kłótni Momo z matką.

Tak nierealistycznie przedstawione zachowania są mocno irytujące.

Poza tym humor (z goblinami) w większości również uważam za nieśmieszny. Może i jakieś dzieci by rozśmieszył, ale jak dla mnie nie było w tym nic zabawnego.

Największą zaletą anime (oprócz grafiki) jest główna bohaterka, czyli Momo (co ciekawe to 11 letnia dziewczynka za którą głos podstawiała 14 letnia seiyuu).

Zabawne były te jej reakcje na różne wydarzenia i ogólnie fajny miała charakter.

Niestety nawet najfajniejsza bohaterka zbytnio nie pomoże jak nie będzie dobrego pomysłu i fabuły, a samo anime będzie nudzić (zabraknie czegoś co przyciąga, ciekawi i emocjonuje).

Ode mnie 7/10

Poniżej kilka kadrów.

sz94k4.jpg
kdanps.jpg
2cd74pe.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...