Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ezreal - "Time for the true display of skill!"

Akashii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

EZREAL

THE PRODIGAL EXPLORER

ezreal_by_PeacefulOasis.png

Witam serdecznie.

W tym poradniku chciałbym pokazać wam mój sposób gry Ezrealem i przedstawić dlaczego właśnie on.

Zacznijmy od :

Zdrowie404,4 (+80)

Obrażenia ataku47,24 (+3)

Regen. zdrowia5,87 (+0,55)

Prędkość ataku0,625 (+2,8%)

Mana265,6 (+45)

Pancerz18,38 (+3,5) 

Regen. many7,44 (+0,65)

Odp. na magię:30 (+0)

Zasięg550 (dystans) 

Prędkość ruchu325

UMIEJĘTNOŚCI

Ezreal.Wzmacniaj%C4%85ca_Si%C5%82a_Czar% Wzmacniająca siła czarów Trafienie którąkolwiek umiejętnością Ezreala zwiększa jego szybkość ataku o 10% na 5 sekund 

Ezreal.Mistyczny_Strza%C5%82.png Mistyczny Strzał  Ezreal wystrzeliwuje pocisk energii, który – gdy trafi przeciwnika – skraca czas odnowienia umiejętności bohatera o sekundę.

Ezreal.Strumie%C5%84_Esencji.png Strumień Esencji Ezreal wystrzeliwuje pulsującą falę energii, zadając obrażenia magiczne wrogim bohaterom, jednocześnie przyspieszając ataki sojuszników.

Ezreal.Magiczne_Przej%C5%9Bcie.png Magiczne Przejście Ezreal przenosi się do pobliskiej lokacji i atakuje naprowadzającym się pociskiem, który uderza w najbliższą wrogą jednostkę.

Ezreal.Celna_Salwa.png Celna Salwa Ezreal skupia się przez sekundę i wystrzeliwuję salwę pocisków zadających olbrzymie obrażenia magiczne każdej jednostce przez którą przenikną (zadają one o 10% mniej obrażeń każdej kolejnej jednostce).

ROZDAWANIE SKILLI

Ezreal_skills1.jpg

CZARY PRZYWOŁYWACZA

Heal.png      LUB    Cleanse.png

Flash.png      LUB    Ignite.png

Tutaj zależy to od waszego uznania, zamiast flasha możecie wziąć ignite jeżeli uważacie że będzie wystarczać wam E, wpłynie na to również to jak wygląda enemy team, jednak osobiście polecam brać flasha, tym bardziej jeżeli zaczynasz grę Ezem. Cleanse również zależy od enemy teamu, jednak ja składam mercuriala który go zastępuje, heal to raczej taka typowa umiejętność dla adc więc również wedle uznania.

MASTERKI

lol_guide_vayne_maitrises_21-9-0.png

Osobiście używam standardowych masterek pod adc, ja nie bawię się w żadne blue buildy i tego typu sprawy :) Dlaczego? Później się dowiecie.

RUNY

311nog5.jpg

ATTACK SPEED - Stackuje się z naszą pasywką co jest dość użyteczne.

ARMOR - Wiadomo, tak myślę.

MAGIC RESIST - Osobiście wolę mieć na starcie dużo MR dlatego nie wybrałem tych per level, ale możecie je tam ułożyć.

ATTACK DAMAGE - No trzeba mieć jakieś AD na starcie :) Możecie dać Marki na AD a Quinty na AS, mniej więcej to samo

Dodatkowo (nie działa zdjęcie) aktualnie sam używam Marki zamiast pod AS to pod AD + seale 4x armor i 4x health.

BUILD

Zaczynamy standardowo z 1055.png2003.png lub 1036.png2003.png

Naszym Celem jest szybkie zdobycie 3078.png TF składamy począwszy od 3057.png ponieważ da nam on bardzo duży burst dmg z Q.

Kolejnym przedmiotem będzie 3072.png i polecam złożyć 1053.png który da nam nieco survi i zawsze life steal jest przydatny, poprzez nadmiar kasy można go złożyć nawet w trakcie budowania TF(mówię tu o vampiric scepter). Oprócz BT możemy złożyć 3153.png, również dobry przedmiot dający nam dodatkowego slowa i AS, zależy kto jak się z tym czuje no i dobry na tanków.

W tym etapie gry przyda nam się 3035.png na penetrację armora, APC z zhonya, Top może być tanky etc.

Teraz przejdźmy do itemów, które zwiększą naszą szansę na przetrwanie.

Po pierwsze item który przeważnie składam czyli 3139.png, item daje nam darmowego cleansa a jak enemy mają dużo cc, to jest to dobry wybór + trochę survi pod AP.

Drugim zacnym itemem na ADC 3102.png, jest oto ten przedmiocik. Wiadomo jeżeli w enemy mamy dla przykładu VI, która używa ViR.png na nas instant przeważnie na początku fighta musi się liczyć z tym, że nasz banshee musi najpierw zniknąć. Tak samo dobry item na high harras od enemy, poza tym mamy sporo hp i MRa dzięki temu.

Możemy również złożyć 3026.png kiedy nie radzimy sobie w grze i mimo naszych starań padamy jak mucha.

Ostatnim itemem, który mógłbym polecić pod eza to 3025.png, czytałem że ludzie raczej składają go kiedy idą pod blue Eza, ale na standardowym ezie również daje radę, nasze slowy dają nam pewną ucieczkę + mana i armor a także CD.

Ostatnim przedmiotem w naszym buildzie będzie 3031.png, dodatkowy DMG critical itd. Dlaczego jako last będzie niżej.

Pod DMG możemy również składać Muramana_przedmiot.png jednak jak kto woli, mówią że taka meta jednak ja gram bez i działa tak czy tak. Jeżeli macie problemy z kontrolą many jak i trafianiem skilli to złóżcie na początek. (chyba tyle w temacie ;_ ;)

Co do butów, ja osobiście kupuję 3006.pngdość często ale na Eza nie ma takiej konieczności, możecie ukraść 3158.png a jeżeli brakuje wam armora lub MRa to nie krępujcie się i kupcie 3111.png lub 3047.png

Przykładowy Full Build :

3031.png3078.png3072.png3035.png3139.png3158.png

OBJAŚNIENIA

Infinity Edge budujemy jako ostatnie, ponieważ Ezreal nie jest Attack Damage Carry, jest to Attack Damage Caster... Co to w sumie znaczy? Opiera sią on na DMG ze swoich skilli w bardzo dużym stopniu, dlatego na co komu Critical Strike, który nie ma wpływu ani na Q ani na R. Oczywiście wiadomo AA jest również bardzo ważny a z TF i IE mamy tego kryta na tyle dużo żeby czasami zrobić więcej DMG z AA.

Dlaczego nie Blue Ezreal? Dla mnie to proste - Po co? Nie mówię że jest to słaby sposób na budowanie, jednak prawda jest taka że czasami potrzebujemy dużo czasu aby zaorać na niebieskim buildzie, DMG jest zbliżony ale no cóż...

Poza tym, znam ludzi, którzy lubią pograć Ezem a nie są jakimiś prosami żeby trafić każdego skillshota, a nasz blue się na nich opiera więc chyba wiadomo o co chodzi. Może akurat te argumenty są średnie ale nie chcę mi się pisać więcej, po prostu wolę Ezreala, który jest budowany pod DMG :)

WADY I ZALETY

+ Mobilność

+ Wiele możliwości gry i budowania

+ Bezpieczny

+ Łatwa farma

+ Świetny Harras

+ Nie nudzi :)

- Nie należy do łatwych postaci

- Dla początkowych a nawet tych mniej graczy może być problem z kontrolą many

Nie widzę więcej minusów ;) Jeżeli takowe są proszę o wypisywanie ich.

NA CO ZWRACAMY UWAGĘ?

Ezreal jako jeden z nielicznych ADC jest bardzo bezpieczny i to na w lane phase i w Team Fightach a to wszystko dzięki jego zasięgowi, a także E, które otwiera mu łatwe drogi ucieczki. Dlatego najważniejszą rzeczą dla Eza jest pozycjonowanie się i harras. Poza tym możemy przeskoczyć prawie każdą ścianę co również jest ogromną zaletą.

To chyba tyle bo to poradnik do Eza a nie do ADC.

Early Game - Ezreal ma dość mocny early game ze względu na swoje Q, łatwo outfarmić enemy zwłaszcza z jakimś tanky supportem. Jeżeli gracie z Janną albo Nami wtedy ten harras może być jeszcze efektywniejszy.

O mnie

Ezrealem gram odkąd wyszedł, czasami mniej czasami więcej mam mecze gorsze i te lepsze jednak uważam że gram nim zadowalająco. Widuję tą postać coraz bardziej a także ciągłe komentarze co do bezkonkurencyjnej wyższości Blue Eza, dlatego postanowiłem podesłać coś od siebie. Mój pierwszy poradnik tutaj, w razie czego mówcie czego brakuje i co dodać.

Żeby dać jakieś potwierdzenie 

senecn.jpg

chociaż tyle :) Pozdrawiam.

+ Jeżeli pomogłem                                    :-]

Jeżeli chcesz się skontaktować zapraszam ts3 : 178.33.168.235:10113

Opublikowano

Kompletnie c*****y build, brakuje muramany.

Estetycznie też słabo + ładne kopiowanie z lol wiki.

2/10 na zachęte.

Kocham Renissance.

Opublikowano

Kompletnie c*****y build, brakuje muramany.

Estetycznie też słabo + ładne kopiowanie z lol wiki.

2/10 na zachęte.

Przeczytałeś co napisałem gdziekolwiek? Murmana, na c**j mi to w tym buildzie. Skille skopiowałem z lol wiki, to prawda.

Opublikowano

Przeczytałeś co napisałem gdziekolwiek? Murmana, na c**j mi to w tym buildzie. Skille skopiowałem z lol wiki, to prawda.

Zrozum, że muramana + trinity to core w obecnej mecie + black cleaver na adc, pls...

Kocham Renissance.

Opublikowano

Hmm, z tym BC to raz budowałem do testu i nie było źle, i tak czy tak doskonale daje rade bez Muramany, więc...

Pomocnik
Opublikowano

Popieram Radiego - Trinity i muramana to core, bez tego się nie obejdzie, a bc ssie na ezie ;)reszta okej. Masterki są złe, na eza gra się cd, ponieważ ma as z pasywki :) Runy też do dupy, po co Ci ten AS? Na eza się nie gra pod as.

Opublikowano

Hmm, cóż skoro tak to wypieprzę BC ale jak już powiedziałem Muramana nie musi być. Co prawda to moje zdanie :)

Pomocnik
Opublikowano

Hmm, cóż skoro tak to wypieprzę BC ale jak już powiedziałem Muramana nie musi być. Co prawda to moje zdanie :)

MURAMANA MUSI BYĆ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zapamiętaj, muramana daje +1000 many, a Ezreal się opiera na skillach, gdy masz muramane możesz nimi spamić, bez niej Ci się za szybko mana kończy. Oraz zlikwiduj ten AS z run i masterek. :)

Opublikowano

Oczywiście że Ezreal się opiera na skillach, ale momenty kiedy brakuje mi many zdarzają się rzadko nawet bardzo i to w early, zarządzanie maną to również umiejętność, którą akurat tutaj opanowałem ;> a zanim skończy mi się mana to przeważnie pozamiatane. Co do masterek to jest to standardowy pod ADC, sam używam różnych więc wiesz... Co do runek to nie wiem czemu ale mi nie działa drugie foto gdzie Marki są pod AD i  Seale wyglądają inaczej.

Pomocnik
Opublikowano

Ehh... Rola Ezreala polega na tym, żeby jak najwięcej pokować przed i w trakcie teamfightów, dlatego muramana jest core. I to musi być na 100%.

Opublikowano

Ehh... Rola Ezreala polega na tym, żeby jak najwięcej pokować przed i w trakcie teamfightów, dlatego muramana jest core. I to musi być na 100%.

Napisałem że ez do AD caster i taka jest jego rola ale do cholery tak jak powiedziałem, ja nie mam tych problemów z brakiem many, bo po pierwsze trafiam po drugie potrafię kontrolować jej poziom. Muramana jest już dodana więc myślę że można zakończyć temat

Pomocnik
Opublikowano

Napisałem że ez do AD caster i taka jest jego rola ale do cholery tak jak powiedziałem, ja nie mam tych problemów z brakiem many, bo po pierwsze trafiam po drugie potrafię kontrolować jej poziom. Muramana jest już dodana więc myślę że można zakończyć temat

ALE PORADNIKA NIE ROBISZ DO CHOLERY DLA SIEBIE, TYLKO DLA INNYCH I JAK KTOŚ NIE MA TAKIEJ UMIEJĘTNOŚCI JAK TY TO MURAMANA MU SIĘ PRZYDA NA 1000000% ZROZUM STARY TO W KOŃCU.

// zmniejsz obrazek tej muramany, nie fajnie to wygląda takie wielkie.

Opublikowano

Robię poradnik, który ma pokazać jak ja gram i jak się buduję, robiąc go zakładam że ktoś zna podstawy w stylu "JAK K***A SIĘ UŻYWA Q HE HE KROPKA WYKRZYKNIK"

zmieniłem opis i dodałem muramane, pasuje ci? I nie capslockuj mnie tu ;__;

Pomocnik
Opublikowano

Robię poradnik, który ma pokazać jak ja gram i jak się buduję, robiąc go zakładam że ktoś zna podstawy w stylu "JAK K***A SIĘ UŻYWA Q HE HE KROPKA WYKRZYKNIK"

zmieniłem opis i dodałem muramane, pasuje ci? I nie capslockuj mnie tu ;__;

Jak już zabierasz się za poradniki, to musisz uwzględnić to, że mogą go czytać gracze, którzy kompletnie nie znają Eza, lub są nowi w lidze :) Dlatego zawsze warto napisać o takich szczegółach, które dla lepszych graczy wydają się oczywiste :) Sry za caps, ale mnie poirytowałeś :P

Opublikowano

a ja nie rozumiem Twojej napiny... przedstawil swoja wizje Ezreala, dodal informacje, ze mozna budowac Muramane, jednak on jej nie buduje bo nie widzi potrzeby.. napisal w minusach ze mozna sie wysrac z many jeslisie nie ogarnia...

to jest JEGO wizja Ezreala, nie Twoja. gdyby chcial, to moglby zrobic tutaj poradnik z 5x IE i Trinity i moglbys mu naskoczyc, bo to tez bylaby JEGO wizja

poradnik przejrzysty i przydatny jak dla mnie, leci + :)

Opublikowano

Graficznie - koszmar. Dlaczego masterki są "przyklejone" do lewej strony, a runy wyśrodkowane? Albo wszystko tak, albo tak.

Brak ikonek spelli i skilli... Po co statystyki? Można je sprawdzić w 3s, wpisując w google "Ezreal".

Opublikowano

Graficznie - koszmar. Dlaczego masterki są "przyklejone" do lewej strony, a runy wyśrodkowane? Albo wszystko tak, albo tak.

Brak ikonek spelli i skilli... Po co statystyki? Można je sprawdzić w 3s, wpisując w google "Ezreal".

Poprawione, statystyki po to żeby były :) Po co szukać skoro masz tu, no i chyba dobrze wiedzieć ile Ez ma startowego HP.

Pomocnik
Opublikowano

Graficznie katastrofa ;p jeden obrazek większy drugi mikroskopijny a 3 gigantyczny :x do tego te literki raz duże raz małe, popraw to :)

Opublikowano

Graficznie katastrofa ;p jeden obrazek większy drugi mikroskopijny a 3 gigantyczny :x do tego te literki raz duże raz małe, popraw to :)

U mnie wszystko wygląda tak jak powinno... Zmniejszyłem czcionkę. Jeżeli chodzi ci o różnicę wielkości między itemami a np. runami no to cię nie rozumiem :)

Opublikowano

Dobrze wiesz o co chodziło ;) widzę, że poprawiłeś, gj. Teraz da się jakoś czytać :D

Nie no serio zmniejszyłem tylko czcionkę, nic poza tym xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...