Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer za 8k

Astix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Obecny mój komputer zestarzał się, mam go 5 lat, opisywałem go już kilka tygodni temu, chciałbym złożyć nową platformę, myślałem, myślałem i ... wymyśliłem:

-Procesor Intel Core i7-4790K, socket LGA1150, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, BOX (BX80646I74790K) - Devil's Canyon - 1499,00

-Płyta główna Asus MAXIMUS VII RANGER, Z97, QuadlDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (MAXIMUS VII RANGER) - 699,00

-Pamięć G.Skill TridentX DDR3 2x8GB 2400MHz CL10 F3-2400C10D-16GTX - 735,00

-Dysk SSD A-Data Premier Pro SP900M.2 2242 256GB SATA3 4cm (ASP900NS34-256GM-C) (dysk systemowy) - 535,20

-Obudowa Nzxt Phantom 530 CA-PH530-B1 - 499,01

-System operacyjny Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit PL DVD OEM (GFC-02737) - 379,00

Ceny z morele, suma:   4346,21

Do tego kompa mam zamiar przeszczepić cząstki ze starego:

- napęd optyczny żeby jakiś był na wszelki wypadek

- jakiś 5cio letni dysk WD 1TB, szkoda wywalać, może jeszcze pochodzi, chociaż większą szkodą byłoby stracić z niego niektóre dane, jak coś to na bieżąco wymienię

- 120 GB SSD OCZ Vertex 3, wychodzi nowy Wiesiek, gdzieś go trzeba wrzucić

- zasilacz modularny Chiftec 650W CFT-650-14CS (jakby ktoś obeznany z tematem mógł sprawdzić czy ten zasilacz da sobie radę, czy niezabraknie jakiś złączek w nim)

- grafika GF 770 JetStream 4 GB od Palita

- i wisienka na torcie, nie chcę przekładać chłodzenia ze starego, mam tam Fortisa, nowy komp mam zamiar odpalić na BOXowym chłodzeniu Intela (nawet jestem w stanie obniżyć taktowanie procka)

W ciągu 2-3 miesięcy mam zamiar doinwestować do komputerka jeszcze ok 3,2k o ile nie będe zmuszony wymieniać któryś ze starych podzespołów, to znaczy mam zamiar dołożyć GF 980 zamiast 770tki, a także zainstalować porządne chłodzenie, na dzień dzisiejszy bezkonkurencyjny wydaje się cooler na wodzie NZXT Kraken X61, bardzo wydajny i bardzo cichy, tyle że nigdzie w Polsce go jeszcze nie znalazłem:

http://www.nzxt.com/product/detail/147-kraken-x61-liquid-cooler.html

Proszę kogoś obeznanego żeby looknął na te moje wypociny i znalazł ew. problemy, ew. coś doradził.

Opublikowano

0/10, pchasz plyte za 700 stow, obudowe za 500, pchasz sie w LC, a wkladasz jakas slaba 770 jak na ten budzet?

dobra, widze juz w temacie

za 8k mozna o wiele to zlozyc, miedzy innymi sli z 970

­

Opublikowano

hmm a doczytałeś do końca?

Docelowo ma tam wejść 980tka zamiast 770, myślałem także nad SLI właśnie z 970tek, ale nie wiem czy jest sens bo nie zamierzam zmieniać monitora ani dokładać następnego, zostaje przy 1920x1080.

BTW napisąłem to po to żebyście mi pomogli, sugestje są mile widziane.

Opublikowano

to tak samo nie rozumiem brania 770tki nawet jesli masz 4.8k na start

980 jest srednio 10% wydajniejsza od 970, ja bym wolal isc w sli anizeli placic za srednio oplacalny produkt

­

Opublikowano

Tyle że ja nie płacę, czytaj, 770tkę już mam w starym kompie, przełożę ją na czas przejściowy.

OK, o ile wydajniejsza będzie para 970 i czy ten zasilacz dałby radę to pociągnąć?

Opublikowano

osobiscie widze to tak pierw: http://www.morele.net/inventory/info/ubTi5s/+ http://allegro.pl/nzxt-switch-810-big-tower-biala-nowa-usb-3-0-i4985118328.html

jesli teraz zalezy ci na systemie, zrezygnuj z budy i wepchnij w to co teraz masz i potem ja kup

zlozylem na plycie msi i karcie msi ze wzgledu na cashback (razem dostaniesz 210zl za mobo i 2 karty)

nastepnie bym kupil: 

http://www.karen.pl/product/247430/Elektronika/Sprz%C4%99t_komputerowy/RAIJINTEK_Triton_240mm_ch%C5%82odzenie_wodne.html?niepromo

+

http://www.morele.net/inventory/info/DI088i/

uwierz mi na tritonie nie zawiedziesz sie, tanie i jedno a najbardziej wydajnych gotowych zestawow LC

­

Opublikowano

OK faktycznie różnica w cenie między 980 a 2x970 jest mała a przyrost mocy większy znacznie, dodatkowo atutem bedzie pewnie mniejszy spadek wartości.

To w tej chwili mój wybór pada na kartę od MSI 970 x2, tyle że jak mówiłem do premiery Wiedźmina mam czas na grafikę i chłodzenie CPU (jak temperatutrki byłyby wysokie to zamontuje fortisa), na razie lecę z powtórką ME, potem ME2 i 3, po mass effectach odświerzę sobie Wiedźmina 1 i 2 i akurat pewnie bedzie wychodzić W3, do tego czasu jak widać raczej nie będę męczył kompa a i mój obecny stary i7 860 z 770tką spokojnie i na wielkim luzie poradzi sobie z ultra max detalami.

Czy te karty które podałem sprawdzą się w SLI, nie będzie żadnego problemu z ich chłodzeniem na wybranej płycie głównej? (nigdy wcześniej nie bawiłem się w SLI)

Opublikowano

uwierz mi na tritonie nie zawiedziesz sie, tanie i jedno a najbardziej wydajnych gotowych zestawow LC

Tak samo jak nie mało innych osób kiedy blok okazał się być nieszczelnym nawet do tego stopnia że opryskał GPU. Osobiście nie włożyłbym tego do siebie nawet wiedząc że to najwydajniejszy kompakt. Swiftech H-220X - to jest chłodzenie. Doliczyć trzeba jakieś dobre wentylatory.

I nie wiem też na jaką cholerę taka ogromna obudowa. 530tka była ok nawet do pełnego LC i SLI. A i tak w tym segmencie jest szeroki wybór.

I osobiście jeśli miałbym robić SLI to z takich kart: http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-970-ftw-acx-2-0-4gb-gddr5-256-bit-2xdvi-hdmi-dp-04g-p4-2978-kr-667984/- Nawet jeśli szarpnąłbyś się na LC to nie tracisz gwarancji za zdjęcie chłodzenia. Można przedłużyć gwarancję do 5 lat. I to jest wersja z lepszym chłodzeniem od zwykłego ACX. Do tego po zamontowaniu bosko wyglądają :D

Ale i tak bym zostawił narazie tego GTX770. Przynajmniej do premiery nowych Radeonów a to podobno niedługo.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Tak samo jak nie mało innych osób kiedy blok okazał się być nieszczelnym nawet do tego stopnia że opryskał GPU. Osobiście nie włożyłbym tego do siebie nawet wiedząc że to najwydajniejszy kompakt. Swiftech H-220X - to jest chłodzenie. Doliczyć trzeba jakieś dobre wentylatory.

I nie wiem też na jaką cholerę taka ogromna obudowa. 530tka była ok nawet do pełnego LC i SLI. A i tak w tym segmencie jest szeroki wybór.

I osobiście jeśli miałbym robić SLI to z takich kart: http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-970-ftw-acx-2-0-4gb-gddr5-256-bit-2xdvi-hdmi-dp-04g-p4-2978-kr-667984/- Nawet jeśli szarpnąłbyś się na LC to nie tracisz gwarancji za zdjęcie chłodzenia. Można przedłużyć gwarancję do 5 lat. I to jest wersja z lepszym chłodzeniem od zwykłego ACX. Do tego po zamontowaniu bosko wyglądają :D

Ale i tak bym zostawił narazie tego GTX770. Przynajmniej do premiery nowych Radeonów a to podobno niedługo.

V1 jedynie ciekło i to nie każdy, V2 i V3 nie zdarzają się już takie wpadki

By wodować CPU z GPU (dodatku w SLI czy CF) 360 mm  chlodnica to minimum

Co do nowych radeonow warto zaczekać, imo w 8k lepszego wyjscia niz SLI z 970'tek nie ma

­

Opublikowano

Do 530 wejdzie 360mm na góre, 240mm bok + 240mm dół. Bez problemu.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

według zapewnień AMD powinny wyjść do końca marca

SLI to więcej problemów niż pożytku, ktoś tam wspomniał że GTX 980 jest średnio wydajniejsze 10% - bzdura, jest to około 20%

Ja tak jak kolega wyżej zasugerował, poczekałbym na premiere czerwonych, a jeżeli nie to brał GTX 970, a jeżeli nie szkoda ci tak bardzo kasy to GTX 980 (królem opłacalności to ona nie jest, ale póki co nie ma alternatyw)

Opublikowano

Obudowa duża bo kompatybilna z wybranym systemem chłodzenia opartym na chłodnicy 280 mm i grubości ok 52 mm, mało która obudowa mieści to porządnie na topie a na tym mi zależy, do tego ładna i bardzo porządnie wykonana ze sporymi możliwościami aranżacji wnętrza, jest raptem 1,5 cm wyższa od gladiusa x60, niestety jest ciężko z dostępnością Krakena x61 a z tego co się orjentuję jest to obecnie najwydajnieszy i bardzo cichy uklad AIO LC oparty na 280 mm.

Skoro już jesteśmy przy obudowach to czy taki gladius x60 pomieściłby corsaira h110, ew. jakie inne obudowy możecie polecić które zmieszczą na topie chłodnice o wymiarach 315x140x27 i do tego wentylatory po 25 mm grube, czy w takim gladiusie np zmieściłyby się te wentylatory pod plastikową czapką?

Na tą chwilę zostaję przy mojej 770tce i zobacze co będzie za 2 miesiące.

Opublikowano

Z tego co widzę po poprzednim temacie to masz tam całkiem jeszcze przyzwoitego i7 na LGA1156. Na Twoim miejscu poczekałbym jeszcze z pół roku/rok na Skylake-K i wtedy przesiadał się na nową platformę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...