Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta dźwiękowa

CrevaN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zastanawiam się nad 2/3 kartami dźwiękowymi. Czego wymagam, to dobrego basu, nie gwałcących uszy wysokich dźwięków, dobrego pozycjonowania (CS:GO itp). Wszechstronności ogólnie, w muzyce od metalu, po rap, jak i muzykę klasyczną. Używam głównie słuchawek (SS 5hv2, ale do wymiany lecą) prawdopodobnie na coś od SL lub na HyperX Cloud.

ASUS Xonar DX/XD

Creative SB Audigy RX

Creative Sound Blaster Recon3D

Niestety dość słabo znam się na parametrach kart dźwiękowych, więc liczę na Was. Ew. coś innego w cenie do 300, lekko 300+

a może coś zewnętrznego?

167161466687770313241.png

Opublikowano

Polecam HyperX Cloud jeśli chcesz czegoś uniwersalnego. SL będą lepsze do gier, a gorsze do muzyki.

Co do karty.. Może jakieś używane Prodigy cube? Nowe jest troszkę za drogie.

Asus Xonar DX/XD też będzie okej. Ale sam sprzedałem D1 i planuje kupić cube.

Lepszym wyborem od Xonara jest Audiotrak Prodigy HD2.

Opublikowano

Czyli Prodigy Cube > HD2 jeśli chodzi o słuchawki? Czy ogólnie Cube > HD2? 

Słyszałem opinie, że Cloudy potrafią dać w uszy dźwiękami wysokimi, czy to prawda, ktoś może się wypowiedzieć?   A może jakieś inne słuchafony? Krakeny?

HD2 raczej odpada ze względu na brak  wzmacniacza mikro wejścia mikro :f

Opublikowano

To zależy od twoich upodobań, tego czy chcesz się bawić w wymianę OPAMP'ów itd.

Jeśli chcesz, aby miała też wyjście na mikrofon to Cube będzie najlepszy, ale warto wymienić mu OPMMP lub po prostu kupić wersje Black Edytion, która ma już trochę lepszy standardowo.

Krakeny są do niczego, w tej cenie tylko HyperX Cloud, SL HMC681.

Prawda, że Cloud mają sporo wysokich tonów. Ale można to zredukować właśnie wymianą opamp'u w karcie dźwiękowej. (zależy od brzmienia karty)

Opublikowano

nie mam lutownicy, więc wymiana opampów odpada, bo inwestując w same opampy + płacić za ich wymianę, zwiększe koszty do pułapu gdzie zapewne będę miał lepszą kartę w tej cenie. 

Prawdopodobnie cube black edition poleci, choć poczytam dłużej...

mam słuchaweczki ss 5hv2 i kartę do nich na usb, i nie ukrywam, że i tak pozytywnie mnie zaskoczyły, ale już dźwięk mnie znudził, wydaje mi się, że bas jest nienaturalnie przedłużony w celu poprawy jego dźwięku

Opublikowano

Nie trzeba nic lutować, są wymienialne. Wystarczy pęseta i 5 min roboty. (w cubie wymienialny jest 1)

Kwestia tego, czy wolisz zwykłego cuba + opamp jaki chcesz, czy Black Edition bo jest 60 zł droższy, czyli akurat cena opampu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...