Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kabel HDMI

daniel741

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam Monitor Finlux (jakiś tam) (hd ready), oraz komputer z kartą graficzną ASUS Radeon R7 260x z wyjściem hdmi. Podłączenie Pc'ta do monitora przez hdmi to jednak jak się okazuje spory problem. 
1. Jakość obrazu pozostawia wiele do życzenia, "dziwne" niewyraźne czcionki, słaba jakość obrazu mimo wysokiej rozdzielczośći. 
2. Pulpit nie jest wyświetlany na całym obszarze ekranu, czarne pasy u góry i na dole. 

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Tfu.. pomyliło mi się. Klikasz prawym na pulpit i wybierasz ''rozdzielczość ekranu''

hd ready to 1280x720 i 1366x768 a nie 1920x1080. Rozdzielczość ustawia się do monitora nie do karty graficznej.

Opublikowano

Tfu.. pomyliło mi się. Klikasz prawym na pulpit i wybierasz ''rozdzielczość ekranu''

hd ready to 1280x720 i 1366x768 a nie 1920x1080. Rozdzielczość ustawia się do monitora nie do karty graficznej.

Od kiedy poprzez "Rozdzielczość ekranu"(opcja systemowa, nie przez stery grafiki) można ustawić rozdzielczość większą niż ekran oferuje? :)

Opublikowano

mam na telewizorze ustawione pc/vga i rozdzialka 1366x768 ale dzwieku nie ma, a na hdmi obraz jest do dupy ale jest dzwiek

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Od kiedy poprzez "Rozdzielczość ekranu"(opcja systemowa, nie przez stery grafiki) można ustawić rozdzielczość większą niż ekran oferuje? :)

Od tedy kiedy wprowadzono taką możliwość.

mbuFeDc.png

mam na telewizorze ustawione pc/vga i rozdzialka 1366x768 ale dzwieku nie ma, a na hdmi obraz jest do dupy ale jest dzwiek

A jak go masz na hdmi to też masz 1366x768 ustawione?

Opublikowano

jak zmieniam kanał na pilocie (pod przyciskiem Source) to mam do wyboru HDMI (ekran do dupy) i kanał VGA/PC (ekran z 40% lepszy od HDMI), ale na tym VGA/PC nie mam dźwięku.

1390144171-U592769.png

Opublikowano

czy obraz bedzie "lepszy" sam sie przekonasz jak podlaczysz, dzwiek bedzie jak masz odpowiednia karta graficzna (starsze modele pomimo ze maja DVI nie przesylaja dzwieku)

­

Opublikowano

Nie ma żadnego problemu bo tak ma być, nie da się wyświetlić ­dobrego obrazu przekazywanego cyfrowo  na tak  szmatławym sprzęcie jakim jest ten TV ( HD Ready ) .

Tylko zmian na normalny monitor o wyższej rozdzielczości pozwoli oglądnąć normalnie.

ITC tylko skaluje obraz i zmniejsza duża rozdzielczość do niskiej rozdzielczości monitora czyli  nadal obraz jest wyświetlany tylko w  HD READY czyli niskiej rozdzielczości.

Nawet przez VGA obraz jest identyczny jak przez HDMI czy DVI  tylko bardziej zamazany i zniekształcony  przez przetwornik analogowy.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Filmy dobrze odtwqrza ten tv. Inni pisali cos na zmiane nazwy hdmi na pc ale na pilocie nie mam zadnego tools i w ustawieniach nie ma opcji zmiany tego kanalu hdmi. Na vga/hd obraz jest w miare dobry na rozdzialce 1366'768 ale za to dzwieku nir mam. A na tym hdmi obraz jest do dupy. Moze ten kabel dvi pomoze

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Ciekawe w czym pomoże skoro DVI i HDMI to identyczne kable. ­

Na takim szajsie jak ten stary TV nie uzyskasz dobrego obrazu cyfrowego przez HDMI czy DVI.  

Z wypowiedzi widać iż ty nie ograrniasz tak prostej sprawy że dźwięk przez HDMI czy DVI jest przekjazywany cyfrowo a przez VGA nie jest przekazywany wcale to sobie możesz czekać na niego jak nie podłączysz sobie dźwięku z gniazda głośnika do wejścia TV.

Nie ma żadnych problemów i nigdy nie było z tym sprzętem, tym bardziej z obrazem i z dźwiękiem w tym przypadku. Wszystko działa jak najbardziej tak jak powinno działać.

Opublikowano

Dodam, że jak miałem PS3 to obraz był można powiedzieć zajeb*sty, też był przez kabel HDMI. A jak oglądam filmiki na yt w full hd 1080p to obraz też jest zajeb*sty. Ten monitor ma po bokach naklejki a na nich pisze takie coś

"HD ready, DV3 T, HDMI, USB, MPEG4, 1SCART,PC,low stand-by power"

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Nigdy na nim nie oglądałeś i nie widziałeś obrazu  w FULL HD,  nie kłam. To nie jest możliwe nawet na nim skoro maksymalna rozdzielczość natywną ma 720p !

Masz rozdzielczość HD Ready i to MAKSYMALNA jaka możesz mieć, a ta twoja  zajebistość wynika z niskiej rozdzielczości obrazu na ekranie starego telewizora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...