Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mikrofon pojemnościowy w okolicach 200 zł

HarveyDent

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od niedawna nagrywam filmy na youtube - MÓJ KANAŁ.

Mikrofon, którego używam, to mikrofon od słuchawek firmy media-tech, model LIBERO.

Jako, że jakość mojego vokalu jest dość słaba, chciałbym zakupić nowy mikrofon.

Mam tylko problem z tym, który wybrać...

Zastanawiam się nad 2 modelami...

- Samson C01U - wysoka cena

- Behringer C1U - "podobno" mała czułość

Chciałbym się dowiedzieć, jaki mikrofon wy polecacie. Zależy mi na dobrej jakości nagrań (tak jak w przypadku Samsona), oraz na stosunkowo niskiej cenie (około 200 zł).

Również chciałbym się dowiedzieć, czy Behringer rzeczywiście jest bardzo cichy, czy po prostu osoby, które tak twierdzą, nie potrafią go poprawnie używać.

Kolejne pytanie jest takie, czy model mojej karty dźwiękowej będzie miał duży wpływ, na jakość dźwięku nagranego mikrofonem pojemnościowym, typu Samson (model karty: HdAudio.sys)

PS#1: Wiem, że 200 zł to nie dużo i że jakiegoś "rekina" wśród mikrofonów za tą cenę nie dostanę. 

PS#2: Zdaję sobie sprawę z tego, że mam dopiero 15 widzów i kupowanie drogiego mikrofonu w moim przypadku nie ma większego sensu, lecz mikrofon oprócz nagrywania, ma mi też służyć do rozmów na ts3/skype.

Czekam na wasze propozycje :)

Opublikowano

Okej, hmm.

Zacznę od tego, że karta dźwiękowa może mieć wielki wpływ na mikrofon, jednak nie na taki. Te mikrofony mają wbudowane własne karty dźwiękowe. Taka karta to fajna sprawa w przypadku mikrofonu na jacka, nie na USB.

Ja bardzo gorąco polecam ci mikrofonik Reloop sPodcaster. Bardzo fajny, profesjonalny i dość tani mikrofon.

Ma YT znajdziesz wiele testów. Moim zdaniem lepszy wybór od Behringer C1U.

Ewentualnie Samson Go Mic, jednak to wybór dla kogoś kto naprawdę nie chce dużo inwestować.

Opublikowano

Okej, hmm.

Zacznę od tego, że karta dźwiękowa może mieć wielki wpływ na mikrofon, jednak nie na taki. Te mikrofony mają wbudowane własne karty dźwiękowe. Taka karta to fajna sprawa w przypadku mikrofonu na jacka, nie na USB.

Ja bardzo gorąco polecam ci mikrofonik Reloop sPodcaster. Bardzo fajny, profesjonalny i dość tani mikrofon.

Ma YT znajdziesz wiele testów. Moim zdaniem lepszy wybór od Behringer C1U.

Ewentualnie Samson Go Mic, jednak to wybór dla kogoś kto naprawdę nie chce dużo inwestować.

Sprawdziłem tego reloopa i rzeczywiście, jest niezły, ale brakuje mi tego "basu" (nie wiem, czy dobrze to ująłem).

Reloop sPodcaster kosztuje 240 zł, a Samsona C01U można wyrwać za 280. 

Twoim zdaniem lepiej brać Reloopa, czy dopłacać do Samsona ?

Opublikowano

Szczerze? Niestety nie miałem w łapkach Samsona. Reloop nagrywał mój głos w bardzo dobrej jakości i to mi wystarczało.

Może głoś osoby nagrywającej test był mało basowy, jednak wszystko można poprawić w postprodukcji. (i tak i tak będziesz pewnie odszumiać nagrania)

Podkręcenie basu na nagraniu to 15s roboty. Wydaje mi się, że nawet na Samsonie będzie to potrzebne, jeśli chcesz mieć bardziej basowy głos. (wiadomo nie są to mikrofony za 600 zł +)

Możesz obczaić ten filmik, może pomorze ci w wyborze: https://www.youtube.com/watch?v=RYIxD0ufpmI

Opublikowano

Coś czuję, że nagrywając tego typu mikrofonem i dodając w tło muzykę, nie będzie konieczne odszumianie.

Trudna decyzja przede mną...

Reloop sPodcaster, czy Samson C01U.

Poczekam, może ktoś jeszcze się wypowie.

Opublikowano

Hym ..posiadam Behringera C-1U i powiem Tobie, że jestem z niego bardzo zadowolony . Pomijając to jego słabą czułość ( którą da się poprawić w ustawieniach itd. ) mikrofon sprawuje się bardzo dobrze ;) Jestem zmuszony jednak do siedzenia przed nim w odległości kilkunastu centymetrów, lecz mi to w jakimś dużym stopniu nie przeszkadza. Sam miałem dylemat co wybrać Behringer, Novox, czy Reloop. Pierwsze dwa mikrofony są bardziej pod nagrywanie instrumentów, wokalu. Także jesteś zmuszony do kupna odpowiedniego statywu np. MS-4 itp. w cenie ~ 40 zł ;) Reloop posiada od razu całe wyposarzenie, a do tego ma wpudowaną funkcje wyciszania, podglaszniania mikrofonu ;) Myślę, że to co napisałem jest w miarę zrozumiałe i pomoże podjąć Ci dobrą decyzję ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...