Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Studia - ktoś pomoże ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, matura przede mną a ja nadal nie wiem jakie studia wybrać. Jestem w  3 klasie liceum ogólnokształcącego i za 2 miechy matura. 
Zastanawiam się czy wybrać studia zaoczne czy dzienne. Z jednej strony na dziennych się chociaż czegoś nauczę, ale totalnie runie życie osobiste bo jak nie szkoła to dorabianie po zajęciach. Zaoczne to inna bajka. Zwykła robota 5dni w tygodniu i tylko w weekendy szkoła, także nie dość, że kasa by była fajna to jeszcze więcej czasu.. No, ale coś kosztem czegoś. 
Gdyby tego było mało to nie jestem pewien jaki kierunek wybrać. Interesuje się sportem, głównie piłką nożną, ale zawsze chciałem iść w kierunku fizjoterapii, masażysty lub coś takiego. Nigdy nawet nie myślałem o innym kierunku. Macie jakieś propozycje. Zaoczne czy dzienne? jaki kierunek? ktoś może doradzić ?? 

Z góry dzięki !! :D Pozdrawiam

JestemPolakiem!

Jak widać, bawię się na całego. Bo jak bawić, ..to na całego".

,,Bunkrów nie ma, ale jest zaje*biście" (-,-)

,,Co ty ku*wa wiesz o zabijaniu?!"

Opublikowano

Witam, matura przede mną a ja nadal nie wiem jakie studia wybrać. Jestem w  3 klasie liceum ogólnokształcącego i za 2 miechy matura. 

Zastanawiam się czy wybrać studia zaoczne czy dzienne. Z jednej strony na dziennych się chociaż czegoś nauczę, ale totalnie runie życie osobiste bo jak nie szkoła to dorabianie po zajęciach. Zaoczne to inna bajka. Zwykła robota 5dni w tygodniu i tylko w weekendy szkoła, także nie dość, że kasa by była fajna to jeszcze więcej czasu.. No, ale coś kosztem czegoś. 

Gdyby tego było mało to nie jestem pewien jaki kierunek wybrać. Interesuje się sportem, głównie piłką nożną, ale zawsze chciałem iść w kierunku fizjoterapii, masażysty lub coś takiego. Nigdy nawet nie myślałem o innym kierunku. Macie jakieś propozycje. Zaoczne czy dzienne? jaki kierunek? ktoś może doradzić ?? 

Z góry dzięki !! :D Pozdrawiam

Dzienne, w końcu na studiach nie jesteś dla przyjaciół czy kolegów, ale dla własnej nauki.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Dzienne, w końcu na studiach nie jesteś dla przyjaciół czy kolegów, ale dla własnej nauki.

Bardziej chodzi mi tu chyba o kasę. Dziwnie mieć 19lat i być uzależnionym w pewnym stopniu finansowo od rodziców.

JestemPolakiem!

Opublikowano

A jaki jest stosunek rodziców?

Jeżeli masz taką możliwość, że będą Ci pomagali finansowo to dziennie w przeciwnym wypadku zaoczne.. To raczej logiczne.

Kierunek proponuje samemu wybrać..

Opublikowano

zawsze sądziłem, że na studia się idzie dla kontaktów, a przynajmniej na informatykę :)

Co do ciebie, polecam spotkać się z waszym doradcą zawodowym, ona da tobie testy i na ich podstawię tobie poleci tok nauczania i kierunek konkretny. Jednak na twoim miejscu brałbym  więcej niż jeden kierunek, skoro nie wiesz czego chcesz.

Opublikowano

Bardziej chodzi mi tu chyba o kasę. Dziwnie mieć 19lat i być uzależnionym w pewnym stopniu finansowo od rodziców.

Nie, to nie jest dziwne. Jeżeli masz taką możliwość to co w tym złego/dziwnego, że rodziece będę Cię wspomagać w studiowaniu?

Opublikowano

Nie wyobrażam sobie życia w ten sposób.. Mam przykładowo 21 lat 3 rok studiów i nie potrafie sam z własnej kasy sobie auta nowego kupić, albo nie wiem na imprezie zabalować.. Co innego z zaocznymi

JestemPolakiem!

Opublikowano

Nie wyobrażam sobie życia w ten sposób.. Mam przykładowo 21 lat 3 rok studiów i nie potrafie sam z własnej kasy sobie auta nowego kupić, albo nie wiem na imprezie zabalować.. Co innego z zaocznymi

Nie rozumiem takich ludzi, jak Ty... Nie masz kasy, czyli nie masz też pracy i chcesz opłacać zaoczne? Dzienne otwierają wiele możliwości i aktualnie są Twoją jedyną alternatywą. Pracę możesz znaleźć wszędzie, to że za psie pieniądze to inna bajka... Jeżeli taką znajdziesz, to wtedy możesz się przenieść na zaoczne... Bo z tego, że będziesz "samodzielny" i szpanował, i tak kasą rodziców?

Opublikowano

Nikt mnie tu chyba nie rozumie. Nie wiem czy macie na tyle bogate rodziny, że będą w stanie opłacić wam tysiaka+ za mieszkanie + dać na życie bo ja nie. Ludzie w dzisiejszych czasach jeżeli chcesz iść na dzienne sam z siebie musisz zapi3rdalać ostro po zajęciach a co za tym idzie brak życia osobistego bo nawalasz non stop szkoła i praca i gówno z tego masz !!!! zaoczne to jest perspektywa!! Pracujesz w zwykłej robocie, w jakiejś firmie dajmy za te 1,5k . Masz na opłatę zaocznych a na dodatek jeszcze co miesiąc te 1,5k .. Dzienne to hulanka i imprezy, owszem ale chyba dla tych co dostają od rodziców hajs na wszystko, ja tak nie mam, oczywiście, że rodzice pmogą, ale do pewnych granic. 

JestemPolakiem!

Opublikowano

nawalasz non stop szkoła i praca i gówno z tego masz 

Nie wiem czego innego ty oczekujesz?? Takie są realia życia każdego człowieka i w pewnym sensie świadczą o rozwoju kraju, bo wykształcenie i/lub kariera zawodowa jest coraz wyżej w hierarchii niż rodzenie dzieci i życie rodzinne (antykoncepcja, model 2+1 i te sprawy)

Dalej piszesz, że imprezowanie jest drogie - studenci mają to do siebie, że potrafią się zabawić mając bilet na polski bus i pięciozłotówkę ;)

tumblr_inline_nt05diSJ3v1r02w2j_500.gif

Opublikowano

Nikt mnie tu chyba nie rozumie. Nie wiem czy macie na tyle bogate rodziny, że będą w stanie opłacić wam tysiaka+ za mieszkanie + dać na życie bo ja nie. Ludzie w dzisiejszych czasach jeżeli chcesz iść na dzienne sam z siebie musisz zapi3rdalać ostro po zajęciach a co za tym idzie brak życia osobistego bo nawalasz non stop szkoła i praca i gówno z tego masz !!!! zaoczne to jest perspektywa!! Pracujesz w zwykłej robocie, w jakiejś firmie dajmy za te 1,5k . Masz na opłatę zaocznych a na dodatek jeszcze co miesiąc te 1,5k .. Dzienne to hulanka i imprezy, owszem ale chyba dla tych co dostają od rodziców hajs na wszystko, ja tak nie mam, oczywiście, że rodzice pmogą, ale do pewnych granic. 

To skąd ten temat? Ja do wyboru mam jeszcze trochę czasu, ale już wiem, że pójdę na dzienne. Co do imprez, nie musisz wkoło balować. Wiele ludzi idzie na dzienne i pracuje, i nie narzeka.

Co do kierunku, zapotrzebowanie jest na inżynierów itp., więc politechnika.

Opublikowano

Nie wiem czego innego ty oczekujesz?? Takie są realia życia każdego człowieka i w pewnym sensie świadczą o rozwoju kraju, bo wykształcenie i/lub kariera zawodowa jest coraz wyżej w hierarchii niż rodzenie dzieci i życie rodzinne (antykoncepcja, model 2+1 i te sprawy)

Dalej piszesz, że imprezowanie jest drogie - studenci mają to do siebie, że potrafią się zabawić mając bilet na polski bus i pięciozłotówkę ;)

nie mówie, że drogie tylko, że trzeba mieć jeszcze czas żeby balować. 

Wskażcie mi argumenty które przemawiają za tym, że dzienne są lepsze ?? Myślice, że na dziennych nauczycie się więcej ?? nic bardziej mylnego... Zaoczne studia to przecież nic złego chyba nie?? czemu ludzie tak je krytykują. Zaoczne to szerze perspektywy przez czas który się studiuje a przecież po ukończeniu mamy to samo. 

JestemPolakiem!

Opublikowano

A rodzice Cię chcą wypi3rdolić z domu? Jak masz blisko uczelnie to możesz mieszkać z nimi jak nie mają nic przeciwko. Nikt tu nie mówił, że mają Ci opłacać mieszkanie.

Opublikowano

Masz do wyboru systematyczną naukę z ćwiczeniem kilka dni w tygodniu głównie w godzinach porannych i popołudniowych albo opanowanie tego samego materiału w dwa wieczory, co wybierasz??

tumblr_inline_nt05diSJ3v1r02w2j_500.gif

Opublikowano

mieszkam w małym miasteczku od którego do uczelni mam 25km, ale jest to słaba uczelnia nie da się ukryć.. Do tej na którą chciałem iść mam około 80-100km w jedną stronę także robić 200km dziennie to chyba nie jest takie spoko ?? :) Wiadomo, że systematyczna nauka i wgl., ale kurde zrozumcie mnie... Na prawdę nie wiem co robić kurde.. Wiem, że na dziennych nie będe sobie mógł finansowo pozwolić na to na co na zaocznych o to głównie chodzi. Np chciałbym nowe auto kupić, na zaocznych będzie łatwiej a na dziennych mogę o tym zapomnieć ; c

JestemPolakiem!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...