Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana procesora na najlepszy jaki się da

vance14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hejka, chciałbym ulepszyć nieco graciaka jakim jest dc7700. ma on procesor e6400 core 2 duo czyli 2 rdzenie po 2,13ghz.

chcialbym do tego komputera wsadzic najlepszy procesor jaki sie da. core 2 duo zwykle nie sa drogie i taka wymiana bedzie dla mnie na pewno korzystna, wszystko zacznie szybciej chodzic a gry beda miec wiecej fps bo aktualnie to procesor ogranicza karte graficzna

bios zaktualizowalem do najnowszej wersji. poszukalem jaki moge wsadzic najlepszy i jest to: Intel Core 2 Duo E6700 Processor (2.66-GHz, 4 MB L2 cache, 1066-MHz FSB)

jednak przejrzałem aktualizacje i jest tam coś takiego jak microcode update

http://h20565.www2.hp.com/hpsc/swd/public/detail?sp4ts.oid=3232108&swItemId=vc_90213_1&swEnvOid=1093#tab2

i jak rozumiem dzieki temu mozna wsadzic procesory, ktorych wczesniej sie nie dalo a nawet jeszcze lepszy. tylko tam nie ma listy procesorów, tylko jest jakieś "Updates the Intel Processor microcode for processors having CPU IDs 6F6, 6F2,
6FD, 10676, and 1067A.
"

z chlodzeniem nie ma problemu, bo aktualnie w stanie spoczynku mam 30C, a podczas stresu dochodzi do ok. 50C (z pasta termoprzewodzaca z poprzedniej plyty tzn. to co zostalo na miedzianej podstawce)

jaki moge wsadzic do tego komputera najszybszy procesor? dzieki bardzo licze na wasza pomoc.

Opublikowano

nie można nic dzięki temu wstawiać bo ta poprawka systemu i z procesorami nie ma nic wspólnego a tym bardziej z płytą główną, to tylko poprawka dla jądra systemu i nic więcej

wejdzie każdy procesor jaki ma ten slot i jaki pasuje, wystarczy sobie sprawdzić jaka jest płyta główna ( model pisze jak byk na płycie głównej ) i w specyfikacji jej wymienione są obsługiwane procesory. 

zresztą poszukać też możesz sobie sam bez problemu na google czy stronach HP  ( mi się nie chce szukać ) , ale  najlepiej zacząć od strony Intela i szukać w danej grupie procesorów Legacy Core 2 Duo na ark.intel.com

Opublikowano

okej dziękuję, w takim razie poszukam sobie tego e6700

płytę mam bo p5q pro i q6600 ale niesprawne prawdopodobnie płyta, bo po odpaleniu nic się nie dzieje, nic nie pika nic się nie wyświetla tylko kręcą się wiatraczki i dysk sie obraca nic wiecej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...