Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z temperaturami po lekkim OC

alemamfaze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć, z mojego głównego pc na którym mam zablokowaną możliwość oc wsadziłem chłodzenie do starego pc bo chciałem sie pobawić w oc. niby wszystko jest stabilne, ale mam problem z temperaturami. w spoczynku jest to 44 stopnie. chłodzenie to SilentiumPC Grandis XE1236. moim zdaniem temperatury powinny być nieco mniejsze. z tym że obudowa jest wentylowana 5 wentylatorami. ktoś wie dlaczego tak jest?

553211425501943455655.jpeg

Age is just a number :)

Opublikowano

To oczywiste, że jeśli procek nie jest do podkręcania, to temperatury nie będą zawsze stabilne etc. Jeśli nie jest sugerowane OC dla procka, bo o nim teraz chyba mowa, to i tak pewnie maksymalnie możesz podkręcić o 0,2GHz, ale tutaj i tak chyba dałeś więcej, albo źle widzę.

30-50 stopni to i tak nie jest nic niepokojącego, więc luz. 

Opublikowano

To oczywiste, że jeśli procek nie jest do podkręcania, to temperatury nie będą zawsze stabilne etc. Jeśli nie jest sugerowane OC dla procka, bo o nim teraz chyba mowa, to i tak pewnie maksymalnie możesz podkręcić o 0,2GHz, ale tutaj i tak chyba dałeś więcej, albo źle widzę.

30-50 stopni to i tak nie jest nic niepokojącego, więc luz. 

...

przeciez tego cepa do dzis kreca, to jeden z bardziej rozchwytywanych procesorow na lga 775

jedna z odpowiedzi znajduje sie tutaj , te mobo nie nadaje sie do oc, slaba sekcja zasilania, slabo chlodzona wraz z moskiem polnocnym

jeszcze jedno wyjscie to zle nasmarowanie cepa, zly styk radiatora z cepem, niskie pwm wentyli

zawsze mozesz sprobowac lappingu ;)

­

Opublikowano

...

przeciez tego cepa do dzis kreca, to jeden z bardziej rozchwytywanych procesorow na lga 775

jedna z odpowiedzi znajduje sie tutaj , te mobo nie nadaje sie do oc, slaba sekcja zasilania, slabo chlodzona wraz z moskiem polnocnym

jeszcze jedno wyjscie to zle nasmarowanie cepa, zly styk radiatora z cepem, niskie pwm wentyli

zawsze mozesz sprobowac lappingu ;)

w lapping nie chce mi sie bawić. chłodzenie na 100% jest dobrze zamontowane. najprawdopodobniej to własnie ta kijowa płyta główna. 

p5e3 deluxe byłaby dobra do oc tego cpu?

Opublikowano

i tak i nie, ja bym wolal cos na chipsecie p45/x48

jaki budzet?

temperatury moga byc zalezne od steppingu procesora 

do 270zł normalnie moge wydać

Opublikowano

oczywiscie zdajesz sobie sprawe o ewentualnej wymianie ramow?

ja mam w swoim głównym pc ddr3, tak że lajt

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...