Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Czy nowe serwery mają szansę?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może na wstępie opowiem wam moją jakże fascynującą historię ;_; .
Około cztery lata temu zacząłem swoją przygodę z minecraft. Początek był standardowy, czyli " co to za zielone ludziki??? idę do nich!!!... omg rzal lel oni mnie zabili nie gram w to gre i wogule"  Dopiero po zapoznaniu się z filmikami na youtube odkryłem potęgę minecrafta. Po okołu roku grania na SP 
dodano tryb MP. Uczyłem się od podstaw tworzenia paczek (zżynałem z innych i łączyłem to w moje "autorskie paczki"), aż w końcu stworzyłem swój pierwszy serwer hamachi. Jak on wyglądał? Plugin na logowanie i chyba tylko tyle xD. Przy moim łączu na serwerze grało po około dziesięć osób, czyli jak na tamte czasy to było dość sporo. Po jakimś czasie bawienia się w hamachi zaprzestałem grać w minecraft. Lecz wiadomo, że prawdziwe dziecko minecraft wróci do niego nawet gdy nie będzie miało komputera :P . Także po dłuższej przerwie znów wróciłem do MC(schodzę z myśli przewodniej [jeśli czytasz to szacun xD]). Zacząłem grę na pewnym ciekawym serwerze "GhostKill" na początku gdy na niego wbijałem na serwerze było dziesięć slotów i 10/10 graczy praktycznie cały czas, wtedy kochana administracja wprowadziła itemshop, dzięki któremu mogli zwiększyć liczbę slotów. Ja jako, że byłem stałym graczem postarałem się o pozycję moderatora. Pełniłem ją z pełnym poświęcenie (jak na 14 latka wtedy :P). Awansowałem w hierarchii serwera : Mod>JuniorAdmin>Admin>HeadAdmin>Właściciel. Po około trzech miesiącach serwer stał się moim. Serwer się rozwijał, rozwijał ... aż w pewnym momencie było ponad 80 slotów i 80/80 graczy (hosting craftserver). Wszystko było pięknie, aż nagle *boom*- ktoś włamał się na konto (zapewne konkurencja). Serwer upadł. W roku 2014, a szczegółowiej na jego początku zrobiłem reaktywację GhostKilla. Ludzi ciągle przybywało, znalazłem również sponsora. Jednak już w marcu ktoś z góry zauważył, że ten serwer ma przyszłość i zaczęła się katorga... Ddosy, Boty i ogólnie wszystko najgorsze. Ja kompletnie załamany oddałem serwer w ręce technika, lecz ten nie miał smykałki do promocji i serwery kompletnie upadł.
A morał z mojej historii taki, że serwer bez jakichś ogromnych pieniędzy miał kiedyś szansę się wybić. Niestety w teraźniejszych czasach minecraft'a serwerami żądzi pieniądz, także nie wyobrażam sobie serwera bez jakiegoś ogromnego wkładu pieniężnego. Zgrana ekipa, cholernie dobra reklama, wszystko dosłownie nie pomoże jeśli nie wyłożymy kilkuset, bądź kilku tysięcy na początek.

Jaka jest wasza opinia odnośnie tego czy serwery z dobrą administracją, ogarniętymi pluginami i bez wkładu ogromnych sum mają szansę się wybić?
Piszcie pod spodem :)

Opublikowano

Ja w marcu ubiegłego roku zacząłem ze swoim serwerem od 13 slotów i bez najmniejszego wkładu pieniężnego, jedynie chęci i ambicja pozwoliły mi na osiągnięcie stałych 200+ na serwerze.

Weekendami ~300.

Potrzebujesz tanich punktów na Pukawka.pl?

Pisz PW! ;)

Opublikowano

Da się jak najbardziej, wystarczą znajomości z jakimiś małymi youtuberami i jakieś 40 miejsc na start.

Na serwerach hamachi już nikt nie gra (chyba, że w ekipie ze znajomymi). 

Opublikowano

Jeśli byś się wczytał to wiedziałbyś, że serwery hamachi były modne kilka lat temu.
Na swoim kanale yt mam ok. 380 widzów i znam sporo youtuberów mniejszych, lecz 90% z nich, zrobi ci reklamy "tak se". 
Chcą moderatorów, adminów i wgl. a jeśli przyjdzie co do czego to z nich dupa nie admin będzie.
@jasmin11
gratuluję ci sukcesu :) . Podaj ip to z chęcią zobaczę twój serwer :)

Opublikowano

powiem ci że masz rację. U mnie w ciągu 4 miesięcy grało 80/80 (Cheaterzy byli banowani ciągle. Serwer prawie bez Cheatow) więc postanowiłem zwiększyć sloty do 130. 2 tygodnie wszystko było fajnie ale to tym czasie ktoś się włamał na konto moje (Niezabezpieczony Plugin na Logowanie) i zareklamował swój serwer czyli xfast.... a dokładnie (Slimaq czy jakoś tak) rozjeba* mi spawna i całą mapkę. A przez tym już grało po 130 osób na serwerze. Więc jak najbardziej da radę. U mnie byłem Ja tylko w Administracji :) 

95 punktów karnych mam i zakaz pisania chu**** wie go na ile.

Opublikowano

To może i ja dorzucę swoje 2 grosze. Kompletnie nie zgadzam się z faktem, że dzisiaj trudno jest wybić swój serwer. To jest jednoznaczne z upadkiem Multiplayera. Ale faktycznie, serwery, które osiągają sukces, są wyjątkami. Problem tkwi gdzie indziej. Przytoczę może sprawę DayZ i WarZ (Infestation :P). Ta pierwsza to jak wiadomo kultowa modyfikacja do Army 2, która wprowadza apokalipsę zombie. Parę lat później wychodzi właśnie WarZ. Jest to modyfikacja gry War Inc, z gównianym systemem żywienia/leczenia i broni. Animacje - zerżnięte, grafika = War Inc. I co? Mało kto już w to gra. Tytuł ten został zmieszany z błotem. Dlaczego? Powtarzalność (War Inc + DayZ). Tutaj jest identycznie. Wejdź sobie w Prezentacje Serwerów. Widzisz zapewne jedną rzecz. Pośród wspaniałych, obiecujących serwerów jest, właśnie, powtarzalność. 70% (około ;)) prezentacji to serwery Easy Survival + Frakcje. No ile można? Sam fakt, że to Survival. Tego jest za dużo! Pluginy typowe. Mówią, że autorskie, a tam autorskie to chyba tylko plugin na coś w rodzaju Ping Pong. Komenda - odpowiedź. Nic zachwycającego. Później tacy ludzie się dziwią, że serwery są pustawe. A no bo to jest n'ty serwer z rodziny "Kup VIP, SVIP i koksisz wszystkich bo masz 45432756 stacków kox jabłek i 2 sety diaxowe.." No gdzie tu jest grywalność?! Ciekawa jest też sprawa serwerów FreeBuild. Tutaj często powtarzają się sprawy z działkami. Gdzie się podziały wspaniałem czasy bety, gdy działki były budowane na wspaniałym pejzażu. Okej, była jedna wada. Jak nie było admina, nie było mowy o działce. Ale Java poszła naprzód. Pojawiły się zaawansowane pluginy. SimpleRegionMarket rozwiązuje problemy. Budujesz ileś tam działek, tworzysz cuboidy, stawiasz tabliczki i gracze sami sobie kupują działkę. Jest jeden problem, działki trzeba zbudować. No się ludziom nie chce. To co robią? Pobierają PlotMe, i WSZYSTKIE działki to działki na PUSTYM terenie.. Za każdym razem gdy gram na takim serwerze, czuję dużą powtarzalność, deja vu wręcz. Dzisiaj ludzie doceniają wyjątkowość projektów. Pobawmy się w fizyka. Udało mi się wyprowadzić uniwersalny wzór na sukces serwera:

S = r * w * g * a / 100%

S - sukces

r- dobra reklama

w- wyjątkowość

g- stabilność (czyt. brak lagów xD)

a- dobra administracja (nie chcemy przecież, aby rządziły nami dzieci, które nie wiedzą jak poprawnie stworzyć cuboida albo naprawić błędy (czyt. odczytać logi) pluginów.)

S = [%]

UWAGA! Z powyższego wzoru nie należy wyprowadzać jednostek pośrednich. Grozi to destabilizacją układu Ziemia - Księżyc!

Ale się rozpisałem xD

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Opublikowano

Tego wzoru mogą uczyć zamiast wzorów chemicznych :P .
Odnośnie zgranej administracji... ciężko jest znaleźć zaufane osoby które będą wspierał serwer na dobre i na złe ;/

Opublikowano

taaa... wszystko się da zrobić. Nie wiem co ludzie widzą w "autorskich" pluginach, czym one się różnią od innych...

Dobry tryb, ogarnięta administracja i lecisz po 100 osób.

Opublikowano

@VeSteQ

Ja nadal utrzymuję się przy tym, że w czasach tego minecrafta nie da się wybić .
Jedynie chyba coś innowacyjnego będzie w stanie to zrobić, możliwe, że jakaś hybryda trybów sprawi, że powstanie serwer idealny bez żadnych wielkich promocji.

Opublikowano

Co do administracji to ja zawsze uważałem, uważam i uważać będę, że takie stanowiska mogą zająć tylko osoby bardzo Ci bliskie (twoi przyjaciele, krewni może). Pod żadnym pozorem nie rekrutuj 12 latków, którzy deklarują 5 letni staż w pluginie Essentials xD . Super, ja jak miałem 7 lat to się bawiłem w Win2000 pisząc pseudo programy w notatniku. A teraz? Skrypty, zaczynam Javę. A lat mam 16. Interesuję się komputerami, ale nadal nie mogę nazwać siebie informatykiem. Doświadczenie po prostu.

A. I nie ma rzeczy idealnej :)

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Opublikowano

Jeśli byś się wczytał to wiedziałbyś, że serwery hamachi były modne kilka lat temu.

Na swoim kanale yt mam ok. 380 widzów i znam sporo youtuberów mniejszych, lecz 90% z nich, zrobi ci reklamy "tak se". 

Chcą moderatorów, adminów i wgl. a jeśli przyjdzie co do czego to z nich dupa nie admin będzie.

@jasmin11

gratuluję ci sukcesu :) . Podaj ip to z chęcią zobaczę twój serwer :)

Wpisz w google netherstorm minecraft

Dostane warn jak podam IP

#AntyBlezur

Zawsze możesz zainwestować w mniejszych youtuberów.

Potrzebujesz tanich punktów na Pukawka.pl?

Pisz PW! ;)

Opublikowano

Jak najbardziej masz szanse ... wymyśl jakiś orignalny pomysł ...

KAŻDY SERVER MA SZANSE ... WYSTARCZĄ CHĘCI ORAZ DOŚWIADCZENIE ;)

76561198180869410.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...