Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Duże zużycie procesora przy wielu oknach metin2

MrStany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od dłuższego czasu borykam się z problem dużego zużycia procesora przy grze metin2 ogólnie wygląda to tak odpalam 3 okna metka włączam fishboty :) minimalizuje je wszystko jest okej lecz im dłużej metin jest odpalony tym więcej zużywa zasobów procesora po około 15 minutach zużycie procesora dochodzi do 75% do tego dostaje bardzo wysoką temperaturę. Próbowałem już chyba wszystkiego, włączałem grę w różnych ustawieniach rozdzielczościach itp. wymieniłem pastę na procesorze, ustawiałem priorytet dla metka, oraz koligację dawałem osobny każdy rdzeń na inne okno, czyściłem komputer z kurzu, czyściłem ccleanerem rejestr, skanowałem w poszukiwaniu wirusów, a nawet sformatowałem komputer. Założyłem kiedyś temat na elektrodzie lecz nie uzyskałem tam pomocy oddałem komputer do naprawy powiedzieli mi że sprawdzali swoim programem i u nich procesor się nie przegrzewa, lecz gdy ja odpalę test po 50 sekundach automatycznie się wyłącza ponieważ procesor dochodzi do bardzo wysokich temperatur. Nie wiem co robić liczę na waszą pomoc ponieważ boję się zostawiać odpalonego pc z metkami ponieważ nie chcę zostawiać procesora przy temperaturze 70-80 stopni na np. 10h. 

Mój komputer.

Płyta główna: AsRock p 67 pro3

Ram: 4gb 1666mhz cl9

Procesor: intel core i5 2500k

Karta Graficzna: radeon gigabyte hd 7850 1gb

Dorzucam ss.

post-364572-0-47610900-1425436223_thumb.png

Mój szef zawsze powiadał - Zgolić jaja i do przedszkola :)

Opublikowano

Tak, na boxowym choć nie wydaje mi się ze to przez chłodzenie ponieważ nawet gdy odpale jedno okno metina to po czasie zużywa 25% procesora a 3 okna to 75% a przy takim sprzęcie nie wydaje mi się to normalne. Dodam że gdy wylacze wszystkie okna metka to po około jednej minucie temperatura wraca do normy, szybko się grzeje i szybko się chłodzi.

Opublikowano

Ok wszystko zrobiłem, za 15 - 20 minut dam znać czy jest ok.

Ustawiłem każde okno na 10fps po 20 minutach temperatura wzrosła o około 12 stopni a zużycie o około 18% jest lepiej lecz widzę w procesach że powoli cały czas rośnie lecz tak jak mówię wzrasta dużo wolniej niż przedtem lecz nadal wzrasta i pewnie znowu dojdzie do 70% lecz po dłuższym czasie :/

35 minut  temperatura 60 stopni zużycie wzrosło o 32%

Opublikowano

Ja bym jednak winił chłodzenie, skoro temperatura tak szybko wzrasta, a piszesz że wymieniłeś pastę (Chyba że źle nałożyłeś/dałeś za przeproszeniem gównianą), to raczej chłodzenie, a to że obciążenie procesora wzrasta z czasem to nic dziwnego... Spróbuj przestawić TNL na GPU, może pomoże.. :p

Opublikowano

Przestawiałem lecz to nic nie daje, pasty sam nie wymieniałem, robili mi to w sklepie zajmującym się naprawą pc. Za pastę wraz z wymianą zapłaciłem 20zł, nie wiem czy to wina chłodzenia skoro kiedyś tego problemu nie było

Opublikowano

boxowe clodzenie, czego oczekujesz?

kup najtanszego spartana jesli nie krecisz tego cepa, ewentualnie doinwestuj i kup znow tania fere 2/grandisa

­

Opublikowano

No dobra boxowe chłodzenie ale przy metinie? No nic kupię jakieś chłodzenie i zobaczę jak będzie.

A mam takie pytanie jeszcze, czy na tym chłodzeniu fera 2 spokojni poleci 5 metków?

Jeszcze jedno pytania czy to jest normalne aby procesor na boxowym chłodzeniu podczas testu programem occt wytrzymał 48 sekund?

Opublikowano

Zmiana na fere 2 rozwiązała mój problem na 6 metkach temp nie przekracza 45 stopni

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...