Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Dysk zewnętrzny

Xshiq

Pytanie

Opublikowano

Witam!

Zmieniła mi się partycja w dysku przenośnym HDD Samsung M3 Portable, z NTFS na RAW, której Windows nie czyta. Dysk widnieje w BIOS-ie, tylko jak się na niego kliknie w "Mój komputer" to wyskakuje błąd, że jest uszkodzony i nieczytelny. Na innym komputerze sprawdzałem, problem ten sam. Prawdopodobnie coś jest uszkodzone, i można to naprawić formatem. Chciałbym jakoś uratować dane i są niby programy jak testdisk czy PartitionGuru, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Nie chcę utracić danych. Wiecie jak zmienić partycję z powrotem na NTFS, żeby dysku nie zepsuć? Dodam, że sprawdzałem dysk w tym PartitionGuru i tam widzi normalnie, że dysk MA NTFS, ale jednak w Windowsie i cmd jest RAW.

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

testdiskiem mógłbyś w sumie próbować przywrócić partycje, kiedyś tak robiłem, i większość (Jak nie wszystkie) Pliki były w stanie doskonałym... Powrócić potem też można do poprzedniego ustawienia partycji, testdisk jest zawarty w GParted, warto popróbować, raczej bardziej się popsuć nie da, najwyżej skasować partycje... Aczkolwiek łatwo "popsuć" kolejność bootowania partycji, itp, ale w tym przypadku to raczej nie ma znaczenia, bo używasz dysku zewnętrznego. Polecam spróbować testdiskiem. :p

Opublikowano

Możesz skasować wszystkie partycje co widzisz i założyć nowe,  ratować dysk najpierw najlepiej GPARTED ­, znajdziesz w necie bez problemu

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Sformatowałem dysk GParted, zmienił się znowu na NTFS i działa. Z tymże chcę teraz odzyskać pliki. Odpaliłem sobie na 24h głębokie skanowanie za pomocą programu Recuva i znalazło wszystkie pliki. I teraz pytanie: mogę odzyskać te pliki na ten sam dysk? 600 GB to trochę dużo, i nie wiem czy się nie będą nawzajem nadpisywać podczas odzyskiwania, czy jednak zajmą inne miejsce. Niestety 1 468 plików zignorowanych. :/

Może znacie jeszcze inne dobre programy do odzyskiwania danych jak Recuva? Zależy mi na jak najdokładniejszym wyszukaniu wszystkich plików.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...