Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Silnik pod grę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka szukam cen oraz 'opisu'silników do gier

Chcę wiedzieć który jest wydajniejszy, ktory ma lepszą grafikę do zaoferowania itp.

Tworzę grę narazie na FPS Creator ale są z tym liczne błędy wyłącza się czasami i crashuje...

Mam własne modele broni i postaci, własne dźwięki itp.

Myślę nad Unity 3D ale nie mogę się zdecydować jeżeli macie propozycje silników to dawać z jego pozytywami i minusami + Ceną abym mógł zrobić komercyjną grę czyli taką na której będę mógł zrobić np. Gold User płatnego

TEMAT

Opublikowano

a pofatygowales sie by wejsc w jakas wyszukiwarke i wpisac to czego szukasz?

co do unity - gra musi zarobić ileś tam pieniędzy i gdy tyle zarobi musisz po prostu kupić licencje. Chyba najkorzystniejsza licencja z unity3d/cryengine/unreal engine

Opublikowano

Tak szukałem -.-

Ale chcę znać opinię innych który silnik jest wydajniejszy a który tylko obciąża komputer, słyszałem że FPS Creator ma liczne błędy i wyłącza się po N czasu więc szukam opinii o tych silnikach oraz licencji.

Z Unity jest chyba próg 100 000$ czy coś takiego czytałem ale nie dam głowy za to, więc jeżeli przekroczę XXX limitu kasy to muszę kupić u nich za 1 500$ full licencję albo za 75$msc + 5% przychodu z gry

TEMAT

Opublikowano

unity nie pobiera 5% przychodu z gry, tak jest w przypadku Unreal, który też jest bardzo dobrym silnikiem graficznym, natomiast Unity musisz kupić licencję jeśli dochód roczny, (nie całkowity) przyniesie 100tys i nie dolarów a złotych, ponieważ mieszkasz w Polsce, na stronie masz napisane że po przekroczeniu 100 tys waluty obecnej w kraju developera.

Opublikowano

@pablos11 dokładnie tak, z tym, że trzeba pamiętać, by przypilnować tego do porządku, aby kopie gier sprzedanych na darmowej wersji nie przekroczyły kwoty 100 tys zł, za wczasu trzeba wykupić licencję, zimportować projekt gry do unity z tą licencją i zrobić nową kopie gry, ponieważ jakoś to się tam zapisuje, czy ta gra jest wydana na licencji i na jakiej. Radzę sobie kupić licencję jak się zarobi już 1500$ i nie będzie kłopotu. Zapomniałem dodać, że niedawno Unity wypuściło najnowszą wersję silnika i regulamin co do korzystania z niego mógł się nieco zmienić. Unreal też niedawno wydał swoje najnowsze dzieło "Unreal 4" jest on zupełnie za darmo na start, ale po zarobieniu 3 tys $ pobierają 5% od zarobionej kwoty, czyli po staremu.

Opublikowano

@pablos11 nie ma co się zastanawiać długo nad wyborem silnika, oba są praktycznie na tym samym poziomie, Unreal na pewno będzie brac 5% z dochodow gry, a Unity 1500$, z tym, że mogą wprowadzić podatek 5%, tak jak jest to w przypadku Unreal, tak więc jeśli tego nie wprowadzą to taniej wyjdzie Unity, oczywiście gdy gra będzie dochody przynosić, a jeżeli wprowadzą podatek 5% to bd identycznie z tymi silnikami w kwestii płacy i licencji. Oba silniki jak napisałem wyżej są na podobnym poziomie, co do tworzenia gry. Można w nich zrobić praktycznie każdą grę, z ładną grafiką. Unity ma tą przewagę, że można w nim tworzyć gry na 27 platform. Co do Twojej gry, to spisz sobie na kartkę cały pomysł gry, do każdego szczególiku, bo jak się zaczyna tworzyć grę nie mając pomysłu, to się szybko odechce to robić, bo zamiast coś tworzyć, to będziemy myśleć co zrobić i będzie nam się wydawać, że to będzie wszystko trwać wieki, co w rezultacie osłabi Twój cały zapał. Ja miałem wiele pomysłów na gry, co trochę znajomym mówiłem co i jak bym zrobił, mówili mi żebym zapisywał pomysły, nie robiłem tego i dziś zamiast próbować stworzyć wymyśloną grę, to myślę jaką grę zrobić, a im dłużej myślę, tym mniej pomysłów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...