Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna - spalona?

emil16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzisiaj mialem nie codzienna sytuacje, otoz kiedy przegladalem sobie internet to ekran zaczal wariowac, byly czarne paski od dolu i od gory, granice ekranu przesunela sie i wogole, wiec go uspalem i wlaczylem od nowa i wszystko bylo dobrze, zdazylem nachylic sie do plecaka i caly ekran niebieski, wiec go wylaczylem i wlaczylem jeszcze raz... No i nie zadzialalo, niby sie wlacza na poczatku sie wszystko pokazuje uruchamianie systemu windows itp. A pozniej czarny ekran... Czy to wina karty graficznej? Spalila sie?

Opublikowano

Bardzo możliwe, kiedyś miałem podobne problemy, tylko zamiast "pasków" po kilku minutach ekran robił się czarny, komputer działał, ale nic nie było widać... Okazało się że chłodzenie coś ześwirowało, po zdjęciu i założeniu innego, pasywnego, wszystko śmigało (Wyższe temperatury, ale cóż)... Występowały może ostatnio jakieś problemy z kartą? Artefakty, wywalania sterownika... Chociaż jeżeli karta by się spaliła, to prawdopodobnie nic by nie działało, ja bym wymienił pastę na chłodzeniu, lub całe chłodzenie, ewentualnie podłaczył monitor pod inny port...

Opublikowano

Nie wiem co to ta pasta xD ale czy bylo? Tak bylo... Tylko ze bez uprzedzenia ale po restarcie wszystko bylo dobrze wiec sie nie martwilem. Sprobuje zaraz przelaczyc monitor.

Opublikowano

Wiesz... Też mi jedna grafika "padła" nagle, po restarcie, a tamta o której mówiłem, padła po BSoDzie... Ta pasta to Pasta termoprzewodząca (albo przekręciłem nazwę) Taka jak do procesorów, smaruje się nią, żeby zmniejszyć temperatury głównie, i "przykleić" radiator do procesora (A przynajmniej utrzymać go w jednej pozycji.

Opublikowano

Ok dzieki za pomoc, inny port nie dziala. Ale BSD to system operacyjny no nie?

Ok to da sie jakos sprawdzic jak karta jest spalona? Bo prawde mowiac jeszcze nic w zadnym kompie mi sie nie zepsulo, to bym jutro go rozebral i ci dal jakies zdjecia. Dzieki za pomoc.

Opublikowano

Hmm... Można sprawdzić, rozebrać kartę, zdjąć chłodzenie, jeżeli się spaliła, to powinien gdzieś być taki "ciemny" nalot (chyba, nie znam się aż tak na tym...). Ewentualnie przemontować chłodzenie z jakiejś innej karty graficznej, w ekstremalnych przypadkach można i bez chłodzenia, ale to raczej tylko do rozruchu, o ile w ogóle odpali...
Tak, BSD to system operacyjny.
Proszę. :)

Opublikowano

Ok! dzisiaj włączyłem kompa, lecz postanowiłem w trybie awarjnym i... działa! Lecz normalny nadal nie :/ o co może chodzić?

Opublikowano

Możliwe że sterowniki się posypały, spróbuj zainstalować z poziomu trybu awaryjnego, ewentualnie odinstaluj i spróbuj uruchomić normalnie system, bo to raczej tego wina.

Opublikowano

87591704571207353085.png To oznacza że musze ściągnąć sterowniki do karty graficznej? (Jest 10 takich błędów)

@Edit sciagnelem sterowniki do wszystkiego i nic....

Opublikowano

Kurcze... Już mi się powoli pomysły kończą, może roździelczość/odświeżanie?

Opublikowano

Rozdzielczosc kazali mi zmienic przy instalowaniu sterownikow. A odswiezanie tzn. ?

Ale mysle ze niema co sie ebac, rozbiore go, odkurze od srodka a jak nie za dziala to format, a jak to nie to go wyrzuce prze okno.

Opublikowano

No możliwe że format, skoro tryb awaryjny działa... Pewnie coś w systemie nawaliło. Częstotliwość odświeżania, takie w Hz, 60, 75 itp.. Przy za dużej monitor nie reaguje, ale nic by się nie odpalało, znaczy ani "Trwa Uruchamianie systemu Windows..."

Opublikowano

Od nowa zainstalowalem windowsa i wszystko dzialalo, lecz jak zainstalowalem sterowniki i musialem zrestartowac kompa i znowu czarny ekran.... -,- gelp egejn plz

Opublikowano

pussy

wez sie puknij

a twoj problem lezy w sterownikach do karty graficznej.

zainstaluj starsza wersje albo nowsza, albo ta co dostales na plycie od producenta.

pozatym przeskanuj kompa antyvirem albo wstaw loga z jakiegos programu typu OTL na jakims forum (np IDG)gdzie sie tym zajmuja.

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

pussy

wez sie puknij

a twoj problem lezy w sterownikach do karty graficznej.

zainstaluj starsza wersje albo nowsza, albo ta co dostales na plycie od producenta.

pozatym przeskanuj kompa antyvirem albo wstaw loga z jakiegos programu typu OTL na jakims forum (np IDG)gdzie sie tym zajmuja.

sam sie puknij,  i ten problem tam nie leży :) wow, były instalowane... skanowany też był. a IDG praktycznie upadło, 2 osoby dziennie tam wchodzą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...