Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Recenzja - Metin2 - MMOG z Dalekiego Wschodu.

Gość Alfik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

2jbkso7.png

Ta produkcja jest jedną z najbardziej znanych na świecie, a każdy chociaż raz miał możliwość obejrzenia jej od środka.
Wyjątkowość ów pozycji przejawia się m.in. w ciągłym rozwoju serwerów prywatnych.
Mimo znacznego upadku popularności polskiego Globala, na rynek Metina trafia coraz więcej prywatnych pozycji.
Oprócz mniejszej ilości graczy na głównym serwerze, spada ona także ogółem w świecie. Jednak zważając na ogólny licznik graczy, śmiało można powiedzieć, że produkcja utrzyma się jeszcze przez wiele lat.

Metin2, jako gra MMORPG odniosła wielki sukces na całym świecie.
Mimo, że w Polsce gra uznawana jest za rozrywkę dla „dzieci”, spory tłum graczy odwiedza serwer globalny i różne projekty prywatne.
Pomimo, że sama w sobie ta gra opiera się na kilku aspektach, monotonnie powtarzających się przez długi czas, ma w sobie coś magicznego, co potrafi zachęcić gracza do pozostania w fantastycznym świecie przez długie godziny.
Od zawsze w krainie Metina gościła bardzo mieszana atmosfera, która z jednej strony przyciągała, a z drugiej odradzała gry.

5616014100331751106232.png

Rozgrywka opiera się głównie na zdobywaniu doświadczenia, poprzez walkę z potworami, wykonywaniu różnych zadań (tzw. questów), a także toczeniu pojedynków z innymi graczami.
Od kilku lat prywatne produkcje dostarczają swoich graczom znacznie ciekawszych rozwiązań, które jednak szybko się nudzą.
Wiele osób nie lubi spędzać długich godzin na mapach i powtarzaniu tych samych czynności, a bardziej przepada za walką z innymi graczami, wojnami gildii i uczestniczeniu w różnych zabawach serwerowych.

Rozgrywka na polskim serwerze Globalnym:

Aby rozpocząć grę musisz wybrać królestwo, w którym będziesz grać. Dostępne są trzy imperia:

Jinno

2310114100331751106232.png

Królestwo, które słynie z walki i potęgi militarnej. Położone jest ono na wschodzi.

Shinsoo

2625614100331751106232.png

Czerwone królestwo Shinsoo, które wywodzi się ze świetnego handlu. Umiejscowione jest na południu. 

Chunjo

1016714100331751106232.png

Żółte Chunjo, królestwo słynące ze świetnego rozwoju duchowego. Znajdujące się na zachodzie. 

Następnie musisz wybrać swojego bohatera, czyli postać. Do dyspozycji jest aż pięć klas (Wojownik, Sura, Ninja, Szaman lub Likan). 

Każdy bohater posiada inną taktykę walki, inne umiejętności oraz nosi inny ekwipunek.

Kolejny krok to wybranie płci postaci oraz nazwy dla niej.  

Głównym celem gracza jest rozwój postaci. Cała gra składa się z pięciu głównych elementów (1 - exp, 2 - drop, 3 - bonowanie eq, 4 - pvp oraz 5 - zadania).

Postać jest całkowicie zależna od gracza, który może robić prawie wszystko. Decyduje czy wykona questy, czy może będzie cały czas expić. 

Przygoda w tym niezwykłym świecie Metina nigdy się nie kończy! W każdej chwili pojawiają się nowe cele, które gracz musi osiągnąć, aby stać się lepszym wojownikiem.

W grze pojawia się możliwość stworzenia własnego klanu, czyli tzw. gildii. Taka opcja umożliwia nam zapraszać swoich znajomych do naszego klanu, razem wybierać się na różne dungeony, pomagać sobie we wspólnym wykonywaniu zadań, expie czy też dropie. 

Rozpoczynając grę otrzymujesz ekwipunek (dla każdej postaci inny) do walki z potworami. Wbijając poziom 5 [słownie: piąty] masz możliwość podjęcia bardzo ważnej decyzji - jaką profesję otrzyma twoja postać. Do prawie każdej klasy przypadają aż dwie:

Wojownik – Ciało (ang. Body), Umysł (ang. Mental)
Ninja – Ostrze (ang. Dagger), Łuk (ang. Archer)
Szaman – Smok (ang. Dragon), Leczenie (ang. Healing)
Sura – Czarna Magia [bM] (ang. Black Magic), Broń [WP] (ang. Weapon)
Likan - Umiejętności ofensywne i defensywne.

Późniejszy etap gry w głównej mierze składa się z wielu godzin wbijania poziomów, wykonywania misji oraz bonowania ekwipunku - i późniejszych pojedynków.

Metin2 – jako Polski, Główny Serwer.

Globalny serwera Metin2 był pierwszym projektem tej gry w Polsce.
Ogółem gra rozwijana była od 2002 roku, a pierwszy raz wydana i opublikowana 2005 na terenach Korei i Chin. Wydania produkcji na terenach Polski doczekaliśmy się dopiero w 2007 roku.
Po dwóch latach istnienia europejska wersja osiągnęła sukces pięciu milionów kont zarejestrowanych. W 2011 roku dotychczasowy rekord został pobity, a prasowe informacje podały dane ponad siedmiu milionów aktywnych kont.
Metin jako pierwszy całkowicie przekroczył dotychczasowy wynik trzystu tysięcy aktywnych graczy (ustanowiony przez grę World of Warcraft).
Produkcja została także nagrodzona licznymi odznaczeniami – m.in. za najlepszą grafikę roku 2008 i za najlepszą grę tego roku.

7719414100331751106232.png

Sama w sobie produkcja ściśle opiera się na treści fabularnej, która pozwala zrozumieć wszystkie zadania i chaos, panujący w krainie.
Według fabuły królestwa Metina znajdują się w wschodnim świecie fantasy. Spokojny tok życia mieszańców i zwierząt krainy zostaje zaburzony przez uderzenie spadających Kamieni Metin, powodujących walkę trzech imperium ze sobą oraz ataki zwierzyny i potworów na ludzi. Fabularnym określeniem celu rozgrywki jest walka z mrocznym wpływem Kamieni Metin.

4864714100331761106232.png

Wydawcy gry:

Gameforge AG
Największym wydawcą produkcji jest firma Gameforge AG, która rozpowszechniła ją na 18 krajów. Wśród nich znajduje się m.in. Polska, Rosja, Niemcy, czy też Dania.

Z8Games
W latach 2007-2013 gra była wydawana w USA przez firmę G4BOX (obecnie znaną jako Z8Games). Późniejsze wydarzenia sprawiły jednak, że oddała ona kontrolę nad serwerami firmie Gameforge AG.

OnGames
Brazylijski serwer Metina obsługiwany jest przez firmę OnGame.

TEC Interactive
Jeden serwer, dostępny w języku angielskim jest wydawany w Singapurze przez firmę TEC Interactive.

Twórca gry:

Grę od 2002 roku tworzyła firma Ymir Entertainment, która jest jej całkowitym producentem i twórcą. W 2011 roku całe udziały gry Metin2 zostały wykupione przez firmę Webzen.

Ścieżka dźwiękowa:

Muzyka ścieżki dźwiękowej gry została stworzona prze Jung Jun Hyuck – aktora filmowego, a pochodzi z albumu wydanego w 2006 roku.
W zawartości ścieżki znajdowały się m.in utwory, takie jak: Mountain Of Death czy Monkey Temple.

Informacje ogólne:

Producent Gry: Ymir Entertainment.
Wydawca: Gameforge AG.
Aktualna wersja: 13.3, 7 marca 2013.
Data wydań:

Korea Południowa: Marzec 2005
Chińska Republika Ludowa: Marzec 2005
Niemcy: 17 grudnia 2006
Włochy: 17 kwietnia 2007
Wielka Brytania: 8 maja 2007
Hiszpania: 31 maja 2007
Brazylia: 26 czerwca 2007
Francja: 26 czerwca 2007
Polska: 17 lipca 2007
Stany Zjednoczone: 2007
Dania: 7 listopada 2008
Holandia: 19 listopada 2008
Czechy: 21 listopada 2008
Węgry: 11 lutego 2009
Meksyk: 31 marca 2009
Singapur: 3 września 2009
Gatunek Gry - MMORPG.
Tryb - Gra wieloosobowa.
Gra - od 13 lat.

Wymagania sprzętowe:

OS - Win XP, Win 2000, Win Vista, Win 7.
Dysk - 2 GB wolnego miejsca na dysku.

Karta graficzna - Karta graficzna posiadająca więcej niż 32MB RAM.
Karta dźwiękowa - DirectX 9.0.
Internet - Połączenie z internetem.

5463414100331761106232.png

166jadd.png

37vya.png

t56kpd.png

ht6238.jpg

7557114100331761106232.jpg

Ocena gry:

Plusy i minusy.

Plusy:

- Przyjemna dla oka grafika (kilka lat temu gra została nagrodzona za jej poziom).

- Ogrom możliwości, otwarty wielki świat. 

- Rozwój gry.

- Dużo zajęć, misji, zadań i różnych rzeczy.

- Wiele serwerów prywatnych, oferujące inne tryby rozgrywki. 

- Staż produkcji na polskim rynku.

- Wielu graczy. 

Minusy:

- Liczna grupa błędów graficznych, błędów gry.

- Magiczny świat, który potrafi wciągnąć na długie godziny. (Gra potrafi także uzależnić).

- Nastawienia Globalnego Serwera pod zarobek. 

- Powolne spadanie gry z czołówki MMORPG.

- Monotonność - powtarzanie głównych zajęć w grze cały czas - przez całą rozgrywkę.

Ocena autora:

Gra sama w sobie jest bardzo ciekawa i potrafi porwać na długie godziny. Bardzo fajnym rozwiązaniem jest ogrom zajęć w świecie Metina, które nie pozwalają na nudzenie się.

Produkcja idealnie trafia do fanów gier MMORGP. Całokształt jest warty zwiedzenia.

Ogólna ocena:

9/10

Prawa autorskie:

Recenzja wykonana przez Α i Ω,

na potrzeby konkursu dla MPC forum.

Informacje czerpane z Wikipedii, a także starszej pracy (mojego autorstwa).

Grafika wzięta z Grafiki Google. Napisy stworzone przeze mnie (dawno temu).

Opublikowano

Myślę, że ocena zawyżona. Ogólnie recenzja ładna i możliwe ze zdobędziesz ROTW, ale ta gra jest po prostu nudna. Słyszałem też, że na PL-u można kupić Yangi za prawdziwą kasę. A tak BTW, to ta gra nie jest wcale przyjemna dla oka ;x

1583214294267341314985.png

by

Ziółko.

Opublikowano

Myślę, że ocena zawyżona. Ogólnie recenzja ładna i możliwe ze zdobędziesz ROTW, ale ta gra jest po prostu nudna. Słyszałem też, że na PL-u można kupić Yangi za prawdziwą kasę. A tak BTW, to ta gra nie jest wcale przyjemna dla oka ;x

Wiesz co, ja ogółem 6 lat temu, gdy zaczynałem, to myślałem to samo, ale później już mi się spodobała. :) Nudna - to fakt, ale jest też bardzo ciekawa i pełna różnych zdarzeń.

Dla mnie jest bardzo fajna. :) 

Grafika to wiadomo, że nie powala, ale prywatne projekty powoli tworzą bardzo ładne oprawy. 

Dzięki za komentarz. ^^

Opublikowano

Nudna, tak się wydaje na początku ale moim zdaniem lepsze walenie spacji i nawalanie w ten sposób kilku wrogów niż klikanie myszką na 1 i czekanie aż zginie :L

Ogólnie grałem do 30 lvl'u, napoczątku fajnie się grało ale później ten lvl leci jak krew z.. Ale muszę się zgodzić, że ocena jest trochę zawyżona, a opłaca się grać tylko na privach, gdzie nie ma tam takich głupot jak te yangi za prawdziwe hajsy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Gram od kilku lat, co prawda wiele się zmieniło, ale nie to nie już to co kiedyś

76561198069051974.png

CPU: AMD Athlon 64 X2 4200+ 2,21 GHz

GPU: Nvidia GeForce 8600 GT

RAM: 2 GB

HDD:  SEAGATE 75 GB

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Grałem ok. 7/8 lat.

Dużo się zmieniało.

Ogólnie recenzja bardzo fajna, rozpisana, zdjęcia itp.

Postarałeś się..

Grafika była nie zbyt dobra, lecz teraz niektóre prywatne serwery mają bardzo fajną grafikę.

Na PL'u też starają się z grafiką...

Dużo serwerów prywatnych, fakt, jest ich bardzo dużo.

Grając w Metina 2 nie znudzisz się ciągłą tą samą rozrywką, ponieważ możesz zagrać w inny prywatny serwer metin2 np. 4FuN

teraz cały czas są nowe pomysły na prywatne serwery Metin 2.

głupio, bo nie było pierwszej części.. . Ciekawe skąd w nazwie "2" ...

3 część tak samo raczej nie wyjdzie...

Moja ocena:

pierwsze początki metina - 3/10

metin2 w czasie teraźniejszym : 8/10

to jest moja ocena, ale 5/6 świata gra w Metina 2. a 3/6 jest uzależniona.

nie gram, bo się uzależniam od tego. xD

to jest minus.

- Łatwo się uzależnić.

#LenovoLegion Team

Opublikowano

W porównaniu do innych tego typu gierek ta gra nie powinna mieć więcej niż 5/10.

Opublikowano

Gra jest już dość stara o słabym systemie rozgrywki jak dla mnie, większość graczy narzeka na balans choćby w pvp, głównie to się tyczy privów. Wprowadzają nowości jednak gra już nie ma tego klimatu.

Co do recenzji bardzo ładna i przejrzysta, widać, że sporo pracy zostało poświęcone. Jak dla mnie to takie 6/10 odnośnie gry

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Shinsso królestwo handlu, no ale jednak większość w Jinno ;)

Recenzja ogólnie ok, ale do najlepszych nie należy. Pomimo, że jest z rocznika 2k15.

Opublikowano

Zgadzam się w 100%, że gra uzależnia, zacząłem grać w metina w 2008roku, przestałem w 2010 i po roku czy dwóch latach dowiedziałem się, że są privy. Do tego czasu, raz na parę miesięcy odpalam priva, żeby popykać przez kilka tygodniu :D

3da3fe8b5fb226b9med.png

Opublikowano

Nie zgadzam sie z Toba, mozliwosci wcale nie ma tak duzo, rozwoj gry? plz a grafika nawet pare lat temu byla mocno, ale to mocno srednia... to tylko moja opinia, nie wiem skad 9/10, ale spoko, ze chcialo Ci sie robic gry, ktora w mojej opini umarla. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Jak dla mnie ta gra mi nie podeszła kompletnie, pograłem może ze 3 dni i niczym mnie ona nie zachęciła abym dalej grał. 

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Ocena troszeczkę zawyżona, ale myślę, że to przez sentymemt do tej gry z dzieciństwa. Co prawda jest monotonna i nudna, ale za to jaka wciągająca :)

Opublikowano

Metin 2 to zarówno zabijacz czasu jak i gra, która może przejść w twoim oczku do historii.

Dla niektórych osób kilkugodzinne zabijanie stworów lub zwierząt po to, żeby zwiększyć swój poziom i móc ubierać co raz lepsze rzeczy na siebie, jest niesamowitą atrakcją, dla niektórych to kolejna nudna lekcja z życia gier.

Moim zdaniem gierka jest naprawdę fajna, ale błyskawicznie szybko się nudzi.
Nie jest to zależne czy dopiero zaczynasz, czy kończysz.
Bo gdy zaczynasz, nudne jest nabijanie poziomów i kupowanie itemów.
A gdy kończysz, nudne jest granie silną postacią i nic nie robienie (okej, jedyną atrakcją jest pvp).

Moim zdaniem gra sama w sobie prezentuje się świetnie, ale gdy już gramy w praktyce to gra niezmiernie się nam nudzi.

Moja ocena:
Prezentacja gry: 8/10
Sama gra w nią: 4/10

A sama recenzja jest dobra, krótko i zwięźle.
Pozdrawiam :)

5120514749178281372145.png

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moim zdaniem gierka jest naprawdę fajna, ale błyskawicznie szybko się nudzi.

Nie jest to zależne czy dopiero zaczynasz, czy kończysz.

Bo gdy zaczynasz, nudne jest nabijanie poziomów i kupowanie itemów.

A gdy kończysz, nudne jest granie silną postacią i nic nie robienie (okej, jedyną atrakcją jest pvp).

Moim zdaniem gra sama w sobie prezentuje się świetnie, ale gdy już gramy w praktyce to gra niezmiernie się nam nudzi.

Ja się z Tobą nie zgodzę bo z dobrą ekipą, na dobrym serwerze nie koniecznie musi być nudno, zależy gdzie trafiłeś gdy grałeś ;p

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Recenzja całkiem dobra, ale moim zdaniem zawyżona ocena, jak to już kilka osób zauważyło - nostalgia :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...