Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka klasa: łowca, strzelec

DjDemoner

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem sporo było tematów ale nie znalazłem w nich odpowiedzi na swoje pytanie. Jak na razie gram chanterem i jest ok ale myślę czy nie zmienić na coś rangę bo boje się o pvp potem czy dam radę typa jakoś zeskanować by podejść i zabić. Zastanawiam się nad łowca lub strzelec chciałbym by ktoś opisał + i - danych klas w pvp pve i doradził kim grac xD

Kocham mpcforum.pl!!!

Opublikowano

Napisze ci z wlasnego doswiadczenia, zebys nie patrzyl na jakies tam plusy i minusy. Bo ma je kazda klasa. Ja porobilem 4 postacie na 65lv przez takie plusy i minusy i zostalem przy postaci, ktora mnie interesuje. Aion jest taki, ze kazdym zabijesz kazdego. Roznica jedynie jest w dps na instancji gdzie sin kreci kosmos a chanter juz nie. Jednak dla mnie nie ma to wplywu na pvp wystarczy ogarniac i juz. Ja gram rangerem bo lubie uki i juz ;]

Opublikowano

Ja o chanterze niewiem co myśleć na yt czasem widzę ze ma 0 dmg w pvp a czasem miota nim jak szatan xD podoba mi się u niego kostur i cały zarys postaci samowystarczalnej jednak mógłby mieć nieco większy dmg. Patrzyłem tez na barda ale nie wiem niby fajny ale jakoś mnie nie przyciąga

Kocham mpcforum.pl!!!

Opublikowano

Napisze ci z wlasnego doswiadczenia, zebys nie patrzyl na jakies tam plusy i minusy. Bo ma je kazda klasa. Ja porobilem 4 postacie na 65lv przez takie plusy i minusy i zostalem przy postaci, ktora mnie interesuje. Aion jest taki, ze kazdym zabijesz kazdego. Roznica jedynie jest w dps na instancji gdzie sin kreci kosmos a chanter juz nie. Jednak dla mnie nie ma to wplywu na pvp wystarczy ogarniac i juz. Ja gram rangerem bo lubie uki i juz ;]

Nie powiedziałbym, że każdym zabijesz każdego. Templar będzie miał problem z Gunnerem z względu na jego burst magiczny oraz z SMem ponieważ jest to jego antyklasa - nałoży masę dot, slowów, bindy wrzuci feara, a jak templar przeżyje to pójdzie spirit sub i koniec. Z drugiej strony chociaż tutaj Templar dostanie od tych klas to będzie miał łatwo przeciwko Rangerom i Sinom ponieważ biją oni dużo słabiej w postaci biegające w plate. Sin będzie się musiał niesamowiecie wysilić (lub musi mieć naprawdę niesamowite eq) żeby zabić Templara w normalnym 1v1.

Wiem sporo było tematów ale nie znalazłem w nich odpowiedzi na swoje pytanie. Jak na razie gram chanterem i jest ok ale myślę czy nie zmienić na coś rangę bo boje się o pvp potem czy dam radę typa jakoś zeskanować by podejść i zabić. Zastanawiam się nad łowca lub strzelec chciałbym by ktoś opisał + i - danych klas w pvp pve i doradził kim grac xD

Gunner (Strzelec) jest aktualnie uważany za najłatwiejszą klasę w AIONie, w której nie musisz być jakoś specjalnie wybitnym graczem by sobie poradzić. Ranger moim zdaniem jest fajną klasą jeśli lubisz grać na dystans i mieć możliwość ucieczki w hide. Jest cięższy do ogarnięcia od Gunnera ponieważ dochodzą mu trapy (pułapki, które np. oślepiają przeciwnika) ale nadaje się zarówno do gry w grupie jak i biegania solo.

Ja o chanterze niewiem co myśleć na yt czasem widzę ze ma 0 dmg w pvp a czasem miota nim jak szatan xD podoba mi się u niego kostur i cały zarys postaci samowystarczalnej jednak mógłby mieć nieco większy dmg. Patrzyłem tez na barda ale nie wiem niby fajny ale jakoś mnie nie przyciąga

Zależy jakich chanterów oglądałeś i czym się zajmowali oraz jakie eq mieli. W eq za BMy świata nie podbijesz ale dobrze zrobiony z najlepiej extend bronią na pewno będzie ciężkim orzechem do zgryzienia dla większości klas ale bez waevingu (co pisałem wcześniej w innym temacie) dużo nie zdziałasz bo szybko skończą Ci się skille bijące. No i tak jak też wcześniej pisałem jest to postać robiąca głównie za Support, który może zacząć bić jeśli będzie taka potrzeba.

Opublikowano

Xanan chyba zapomniałeś dodać, że piszesz o całkowitym end game. Zgodzę się z tobą ale my tu mówimy o kimś początkującym. Wystarczy pobiegać po katalam lata tam tyle leszczy, że idzie ich ubić nawet bez setu pvp i nie piszę tu o PvE end game set.
Napisałeś taką formułę jakby zawsze tak było, brzmi to tak, że nigdy nie wygrasz ale to nie prawda. Nie każdy biega z eq+15 ty też możesz mieć lepsze eq i co i też przegrasz z SM?
Masz racje o antyklasach ale powinienes dodać, że piszesz o end game gdzie każdy ma +15 governor sety itd.

Opublikowano

Jeśli chodzi o chantera, to mogę Ci kilka słów o nim napisać, ponieważ gram tą postacią już jakiś czas i poznałam ją trochę.

W pvp chanter góruje powaleniami, ponieważ po powaleniu przeciwnika możesz użyć trzech, może nie najmocniejszych skilli, ale zadających fajny dmg. Jeśli robisz chantera pod dps, musisz posiadać dużo magicznej precyzji, krytyk nie jest aż tak ważny, ale trochę się go wkłada. Dobry chanter pokona każdą klasę, z resztą każda postać w dobrych rękach jest mocna :P

Łowcą grałam tylko do 40lvl'a więc dużo nie mogę napisać. Znajomy nim gra, nie narzeka. Bardzo łatwo jest mu zabijać innych choć nie ogarnął tej postaci w sumie do końa (chodzi o pułapki). Może powodem tego, iż każdego ciśnie jest to, że na Just AION grają na prawdę słabi gracze :D

Ale z tego co słyszałam, to łowca bazuje na stunach, sleepach, silence, paraliż... Ma pułapki i skille do tego, więc jeśli to ogarniesz, będziesz koxić.

Strzelec aka gówner - jak dla mnie postać dla noobków. Bardzo łatwa w obsłudze i w pvp nie jest najgorsza. Tyle mogę napisać ;)

Choć nie jestem znawcą, mało wiem o tej grze, mogę się mylić, ale piszę to, co zauważyłam grając i to, co słyszę.

k1hvCVp.gif

Opublikowano

Xanan chyba zapomniałeś dodać, że piszesz o całkowitym end game. Zgodzę się z tobą ale my tu mówimy o kimś początkującym. Wystarczy pobiegać po katalam lata tam tyle leszczy, że idzie ich ubić nawet bez setu pvp i nie piszę tu o PvE end game set.

Napisałeś taką formułę jakby zawsze tak było, brzmi to tak, że nigdy nie wygrasz ale to nie prawda. Nie każdy biega z eq+15 ty też możesz mieć lepsze eq i co i też przegrasz z SM?

Masz racje o antyklasach ale powinienes dodać, że piszesz o end game gdzie każdy ma +15 governor sety itd.

Nie do końca o takim całkowitym end-game. Fakt, odpowiadając na tego typu pytania opieram się o myśl, że każdy kiedyś dojdzie do End-Game (większość - ci, którzy nie zquitują - bo każdy ma szanse), a "PvP" przed ~60lvl to w większości walka przeciwko nowym graczom bez doświadczenia lub twinkom w złotych AP setach +15. Nie jest dla mnie wielkim zwycięstwem pokonanie słabszego lub podobnego do mnie gracza, tylko pokonanie lepszego - a lepszy tym samym albo jest bardziej doświadczony, albo ma lepsze EQ. I każdy "nupek" ma szansę sobie zrobić dobry set i nauczyć się grać. Trzeba tylko chcieć, uczyć się na błędach i mieć z kim grać.

Część o Templarze przeciwko innym klasom znam z własnego doświadczenia po dwóch stronach - zarówno grając Templarem jako mainem oraz np. jako SMem - postacią, którą expiłem na zlecenie. Miałem sytuacje jak np. gdy mając 30lvl spotkałem Templara o podobnym lvl w Abyssie. Obydwaj byliśmy bez eq, ja miałem przewagę w postaci antyklasy Templara i doświadczeniem, że wiem co Templar musi zrobić by przeżyć dany atak SMa, a on był kompletnie nowy i nie miał szans używając wędki na tarczę itp. Później, gdy na PvP grając Templarem w walce z SMem spotykamy takiego już coś ogarniającego przeciwnika to zawsze zobaczymy coś podobnego, a przynajmniej od graczy myślących i mających pojęcie o klasie - cover silence cobyśmy nie mogli rzucać buffów, następnie tym samym zcoverowany bind = Templar nie może używać skilli. Jeśli sytuacja wymyka się spod kontroli to SM nakłada fearlocka i po kolejnym bindzie będzie koniec bo nie uwolnimy się z tego. Tak po prostu wygląda PvP w tej grze w walce Templar vs SM, tak wygląda system antyklas. Nowy SM może tego jeszcze nie wie, jeszcze nie opanował ale gdy dojdzie do tego co należy w jakiej kolejności rzucać to Templar ma coraz mniejsze szanse. Nie jest ważne czy mamy 30lvl i eq za coiny, 55lvl i eq arenkowe czy 65lvl i eq za BMy czy za AP. Dopóki nie będziemy mieli szczęścia z RNG i nie procnie Godstone Silence, nie zaskoczymy SMa (że nie widział nas), nie wejdzie nie jakiś stun w dobrym momencie czy nie przerwiemy mu casta to SM w 95% przypadków powinien pokonać Templara jeśli są na podobnym poziomie bo SM po prostu ma przewagę nad Tempkiem. Takie jest moje zdanie poparte zarówno moim doświadczeniem jak i wielu innych Templarów z którymi rozmawiałem. Nie jest tak, że nigdy nie zabijesz SMa grając Templarem - ale będzie to cholernie ciężkie bez względu na lvl jeśli macie podobne EQ, a na komplenym End-Game prawie niemożliwe. A jak trafisz na jakiegoś naprawdę dobrego gracza to nawet pomimo AP +15 full MRess będzie w stanie w stanie Cię zabić bez używania feara.

Z sinem jest podobnie ale nie tak dramatycznie, tu po prostu liczy się różnica w ekwipunku (Plate vs Leather) i czy Templar pomyśli o rzuceniu reflekta (znienawidzonego przez Sinów "Holy Shielda") i UD żeby go nie mógł stunować, czy będzie się bił bez tego. Sin zawsze może przeczekać buffy Templara w hide i powoli go męczyć aż dobije, ale jeśli przeciwko sobie mamy gracza o podobnych umiejętnościach do naszych to frontalny atak przeciwko "puszce" w znacznej większości przypadków zakończy się porażką.

Opublikowano

Zostane chyba przy chanterze narazie mam 23 lvl i niewiele skilli a co do broni co ktoś wspominał to te jakieś end gamowe co się rozciągają ??

Tak. Co prawda Extend to wyższa szkoła jazdy i obecnie jest je ciężko zdobyć (ostatnio praktycznie każdy mógł z względu na event gdzie "dropiły" jak szalone) ale z każdym kolejnym patchem teoretycznie jest coraz łatwiej je zdobyć. Nie pamiętam czy był jakiś do 50lvl (nigdy się extend staffem nie interesowałem) ale na 50lvl możesz sobie zdobyć złotego z prostych instancji: "Adma Stronghold" lub "Theobomos Lab" w Brusthonin u Asmo lub Theobomos u Elyosów. Extend jest o tyle fajną zabawką, że wyrównuje szanse klas fizycznych przeciwko zasięgowym (głównie magicznym) bowiem umożliwia atakowanie z wiekszej odległości. Na wyższym poziomie gdy dorzucimy do tego ogarnięcie postaci, umiejętność sprawnego atakowania i ciągłego poruszania się w pogodni za przeciwnikiem możliwość używania większości skilli gdy nie musimy być dosłownie koło naszego celu bardzo pomaga. Co prawda jeśli na 65lvl mamy do wyboru 50lvl extenda będącego super zabawką lub jakąkolwiek broń na nasz level ale nie extend to wybieramy tę drugą - ma lepsze statystyki - ale wciąż mamy możliwość gdzieś jakoś zainteresować się tematem i próbować zdobyć na wyższy level.

Opublikowano

Witam znowu ja xD

Od tamtego tygodnia obejrzałem sporo na YT i teraz mam DYLEMAT czy chanter czy EterTech? Wiem skrajnie inne postacie z 1 support z lekkim dps`em z 2 zaś tanky dps   i tu pytani do was czy Etertech jest że tak powiem w mecie ?? Da on rade w pvp pve ? Jak wypada na tle chantera. Chodzi mi o Etertecha bardziej DPS i Chanter DPS kto fajniejszy kto się nie powinien szybko znudzić?? I jeszcze jedno jak ludzie  robią że Robot ma hełm czy oni robią głowe na MAXa i zakładają hełm byle jaki i to tak wygląda czy jak ?? Wiem że dziwne pytania ale proszę o pomoc chce dobrze wybrać klasy podobają mi się obie ale niepotrafie sam dokonać wyboru

Kocham mpcforum.pl!!!

Opublikowano

Aethertech ma dużo lepszy DPS od Chantera, ale może robić tylko za DPS lub Tanka - w czasie gdy Chanter może robić za słaby DPS lub Support i jest w stanie coś tam swoim healem zdziałać.

Jak wygląda AT na end-game? Moim zdaniem fajnie, przyjemnie. AT jest jedną z łatwiejszych klas i na dodatek dobrze sobie radzi z np. SMami (z którymi grając Templarami zawsze miałem problem).

Odnośnie pytania o hełm to nie mam pojęcia o co pytasz. W robocie siedzi gracz, pojawia się tam po przyzwaniu mecha. Jak założysz jakiś hełm to będzie wystawać kawałek postaci z hełmem na głowie za... "panelem sterowania" ? Nie wiem czy to masz na myśli.

Opublikowano

Aha dziekuje a co do tego hełmu widziałem kilka razy w grze typki biegali robotem i tam gdzie powinien siedzieć gracz był poprostu hełm tego tak jakby robota(jak całość ale przecież tak nie jest) wyglądało to na prawde spoko xD

Kocham mpcforum.pl!!!

Opublikowano

Aha dziekuje a co do tego hełmu widziałem kilka razy w grze typki biegali robotem i tam gdzie powinien siedzieć gracz był poprostu hełm tego tak jakby robota(jak całość ale przecież tak nie jest) wyglądało to na prawde spoko xD

Jeśli gdzieś takiego znajdziesz to zrób screena - stwierdzimy o co chodzi i skąd to się wzięlo. Obstawiam, że po prostu ktoś sobie wybrał hełm i tak stworzył postać by pasowało do skinu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Powiem tak Sorc jest dobry i do pvp jak i do pve   na pvp masz duzo sleepow wiec na spokojnie kogos rozwalisz a do pve dmg nie z tej ziemi :=) Sorka zawsze na kate itd wezna 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...