Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Renderowanie mapy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Piszę warstwę widoku klienta i jestem na etapie rysowania mapy.

Zastanawia mnei jedno:

Mieć jedną klase która będzie odpowiadała za rysowanie podłoża ,elementów (typu drzewa czy coś) czy może rozbić sobie to na dwie klasy?

Jedna rysuje podłoże druga elementy?

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Z tego co się orientuję to grę piszesz w javascript, a tam nie ma czegoś takiego jak klasy.

Co do twojego pytania. Nie ma sensu rozdrabniać tak kodu, to niczemu nie służy. Rysowanie to tylko wyświetlanie odpowiednich grafik.

gamedevmania.com

Opublikowano
 Z tego co się orientuję to grę piszesz w javascript, a tam nie ma czegoś takiego jak klasy.

LOL

http://blog.piotrnalepa.pl/2012/03/02/js-obiektowe-podejscie-do-javascript-jak-stworzyc-klase/

pierwsza lepsza strona wzięta po wpisaniu w google "js klasy"

anyway :

Stworzę sobie 2 podklasy i będę je przekazywał jako parametr konstruktora do klasy głównej i wywoływał przy rysowaniu.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

W javascript nie istnieje pojęcie klasy. Klasami w javascript są zwykłe funkcje. A żeby móc to z czystym sumieniem nazywać klasą musiałbyś to dogłębnie zrozumieć. Jednak jeśli powołujesz się na pierwszy lepszy artykuł z google, to najwyraźniej tego nie rozumiesz.

Ja nie programuję w javascript od wczoraj, więc nie przywołuj mi tu tak kiepskich artykułów.

Stworzę sobie 2 podklasy i będę je przekazywał jako parametr konstruktora do klasy głównej i wywoływał przy rysowaniu.

Niezależnie co chcesz narysować, rysowanie odbywa się w ten sam sposób. Tak więc twoje obie funkcje zawierałyby ten sam kod, a to jest bez sensu. 

Bo co, podłoże rysujesz inaczej niż drzewa?

gamedevmania.com

Opublikowano

Wychodzi na to ,że nie trzeba pisać obiektowo. Bo efekt i tak taki sam będzie.

Chciałem stworzyć sobie dwie klasy,jedna zajmie się podłożem a druga elementy na to nanosiła.

A pozniej w głównej klasie to obsłużyć.

while(!$success){
....try();
}

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...