Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Zmienne w javie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Dopiero zaczynam zabawę z javą i na razie mało umiem. Mam pytanie. Jak dodać zmienne dla gracza i itemów??? W skryptach wystarczy (zmienna.%player%} lub {zmienna.%item%}, ale jak coś takiego zrobić w pluginie?!

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

Tak trudno poszukac w internecie poradnikow? A tak wgl to polecam BukkitAPI. :)

No cholera, szukałem w necie i jedyne co znalazłem to to, ale w żaden sposób mi to nie pomogło. Jestem z tych osób, które zanim napiszą temat, sprawdzą w necie 30 razy (co często zajmuje nie mało czasu).

Mam jeszcze 1 pytanie. Jakiego pliku .jar używać podczas importowania (proszę o download)? Aktualnie używam spigota 1.7.2, ale znając życie zyebałem na starcie :/

@overgeming

Podobno znasz jave, może się wypowiesz???

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

Jeżeli chodzi Ci o zmienne w których możemy coś zapisywać to są to: HashMap, Map i wiele innych.
Przykład:

private HashMap<String, boolean> firstJoin = new HashMap<String, boolean>(); 

I taki zmienne:
String : boolean
Maniek : false
Tomek : true

Agata : false

­

Opublikowano

Jeżeli chodzi Ci o zmienne w których możemy coś zapisywać to są to: HashMap, Map i wiele innych.

Przykład:

I taki zmienne:

String : boolean

Maniek : false

Tomek : true

Agata : false

­

Nie bardzo rozumiem. Możesz wytłumaczyć jak tego użyć w praktyce?

Opublikowano

Dodawanie zmiennej i usuwanie.

firstJoin.put("Maniek",false); //* Zmienna o wartości false
firstJoin.put("Agata",false); //* Zmienna o wartości false

I to tyle, jeżeli nie znasz javy normalnej polecam się nauczyć.

­

Opublikowano

Dobra, dzięki za naprowadzenie :) ogarnąłem jakiś tutek na yt i w miarę rozumiem :D do zamknięcia.

Opublikowano

Dla osoby, która chce mi dać warna bo uważa, że ten post to spam, i nie potrafi myśleć:

Ten post nie jest ani spamem, ani offtopiciem, ponieważ pomagam osobie która przegląda ten temat, w poprawnym rozumowaniu czym są zmienne poprzez zaznaczenie błędów, które @Lord Tytan popełnił podczas tłumaczenia we wcześniejszych postach.

Dla osób które kiedyś będą przeglądać ten temat:

firstJoin.put("Agata",false); //* Zmienna o wartości false

I to tyle, jeżeli nie znasz javy normalnej polecam się nauczyć.

­

Zaraz, zaraz... Co!?

Jeżeli nie znasz Javy, to się nie wypowiadaj.

1) HashMap, Map, itd. to nie są zmienne, tylko klasy, a w tym wypadku nazywa się je "typami zmiennych"... To zupełnie różne pojęcia.

2) Co to za jakieś komentarze? "//*"? W Javie mamy tylko dwa typy komentarzy - jednolinijkowe (//) i wielolinijkowe (/* - na początku, */ - na końcu)

3)

Co rozumiesz przez dodawanie zmiennej? Bo na pewno nie definiowanie... (już nie wspomnę nawet o tym, że zmiennej nie da się usunąć)

4)

Um. Co?

5)

Twój kod na definiowanie zmiennej nie zadziała, tylko wywali błąd, bo nie można podać typu zmiennej jako argumentu - tylko klasę...

6)

Jak już jesteś taki mądry, to mogłeś napisać mu czym są zmienne globalne, a czym zmienne lokalne, bo pewnie nie ma pojęcia.

------

Na koniec - mógłbyś mi wyjaśnić, co to jest "Java normalna"? Nie słyszałem o czymś takim :/

Opublikowano

Dla osoby, która chce mi dać warna bo uważa, że ten post to spam, i nie potrafi myśleć:

Ten post nie jest ani spamem, ani offtopiciem, ponieważ pomagam osobie która przegląda ten temat, w poprawnym rozumowaniu czym są zmienne poprzez zaznaczenie błędów, które @Lord Tytan popełnił podczas tłumaczenia we wcześniejszych postach.

Dla osób które kiedyś będą przeglądać ten temat:

Zaraz, zaraz... Co!?

Jeżeli nie znasz Javy, to się nie wypowiadaj.

1) HashMap, Map, itd. to nie są zmienne, tylko klasy, a w tym wypadku nazywa się je "typami zmiennych"... To zupełnie różne pojęcia.

2) Co to za jakieś komentarze? "//*"? W Javie mamy tylko dwa typy komentarzy - jednolinijkowe (//) i wielolinijkowe (/* - na początku, */ - na końcu)

3)

Co rozumiesz przez dodawanie zmiennej? Bo na pewno nie definiowanie... (już nie wspomnę nawet o tym, że zmiennej nie da się usunąć)

4)

Um. Co?

5)

Twój kod na definiowanie zmiennej nie zadziała, tylko wywali błąd, bo nie można podać typu zmiennej jako argumentu - tylko klasę...

6)

Jak już jesteś taki mądry, to mogłeś napisać mu czym są zmienne globalne, a czym zmienne lokalne, bo pewnie nie ma pojęcia.

------

Na koniec - mógłbyś mi wyjaśnić, co to jest "Java normalna"? Nie słyszałem o czymś takim :/

Temat jest do zamknięcia. I wiem co to są zmienne globalne oraz lokalne, to że nie znam dobrze javy, to nie znaczy że tego nie wiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...