Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przyspieszenie pracy laptopa

Absurd Turtle

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Mój laptop ma jakoś 2 lata, nieco zwolnił odkąd go zakupiłem. Chciałbym w miarę możliwości przyspieszyć go nieco. Wyłączyłem niepotrzebne programy w startupie, usunąłem niepotrzebne programy, użyłem narzędzi oczyszczania dysku i defragmentowania. Co jeszcze mogę zrobić? Nie chcę formatu, mam za dużo potrzebnych plików na laptopie

1780114744926761191981.png

Opublikowano

Jeżeli nie ma aż takiej potrzeby, to nie rób formata, zwłaszcza, że nie chcesz, bo po formacie pc nie działa w 100%, jak przy zakupie. 

1. Jeśli masz mało miejsca na partycji systemowej, to przeżuć/ usuń zbędne pliki i zwiększ wolumin na danej partycji.( chodzi i zrobienie tego dokładnie, ręcznie, nie "narzędziami")
2. Powtórzenie defragmentacji nie zaszkodzi.
3. Sprawdź aktualizacje sterowników dla Twojego sprzętu, bo jeśli od 2 lat nie aktualizowałeś, to nie masz się co dziwić. 
4. Potraktuj go delikatnie od środka sprężonym powietrzem, lub w inny sposób ręcznie przeczyść, bo jeśli masz mocno zasyfiały, to wentylatory mogą nie chodzić w 100% etc, w skutek czego temperatury się szybko podniosą.
5. Jeżeli nic nie pomoże nadal, a Ci zależy, to dokup coś do laptopa, ma 2 lata, więc jest pewnie dużo części z nim kompatybilnych :v 

Opublikowano

Możesz zainstalować program CCleaner usunąc rejestr i inne dziadostwa, przeskanowąc dobrym antywirusem.

A w przyszłosci jak chciałbyś naprawde poprawić prace laptopa to proponuje dysk SSD :)

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...