Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lamus VS Badass. Jaki typ głównego bohatera Wam najbardziej odpowiada ?

Gość Sil√eR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do Was kilka pytań. Z góry bardzo dziękuje za poświęcony czas ( nie musicie się jakoś bardzo rozpisywać na ten temat )

Na podstawie obejrzanych do tej pory anime chciałbym abyście napisali jaki rodzaj / typ głównego bohatera Wam najbardziej odpowiada. Co takiego w sobie musi posiadać. Jacy bohaterowie przypadli Wam do gustu, do tej pory. Z jakim bohaterem najbardziej się utożsamiacie - wasze wspólne cechy ( Chłopak lub dziewczyna, nieważne ) 

Lamus VS Badass 

- Jaki bohater mimo tego że był lamusem powiedzmy przez większość sezonu przypadł Wam do gustu ?

- Lubicie kiedy bohater przechodzi wielką przemianę?  Na czym ona musi polegać - czy ona musi być jakoś specjalnie wyjaśniona, przeprowadzona z głową ? Czy wystarczy tylko że ni stąd ni zowąd dostaje mega powera. Ważne tylko żeby był w stanie każdego rozwalić kto mu stanie na drodze ?

- Kiedy bohater jest mega koksem od samego początku do końca ?

itp.....

Chciałbym poznać Waszą opinie na ten temat. Co o tym myślicie a także poznać Waszego faworyta / faworytów.

Miłego weekendu ;)

Opublikowano

Wolę charaktery osób pomiędzy lamusem, a badass'em, żeby nie miał za łatwo, a z drugiej strony nie był typowym lamusem.

- Jaki bohater mimo tego że był lamusem powiedzmy przez większość sezonu przypadł Wam do gustu ?

Żaden, chociaż mogą się zdarzyć osobne przypadki.

- Lubicie kiedy bohater przechodzi wielką przemianę ?  Na czym ona musi polegać - czy ona musi być jakoś specjalnie wyjaśniona, przeprowadzona z głową ? Czy wystarczy tylko że ni stąd ni zowąd dostaje mega powera. Ważne tylko żeby był w stanie każdego rozwalić kto mu stanie na drodze ?

W większości przypadków taki power-up pochodzi od oklepanego, jak i IMO beznadziejnego zjawiska "friend power". Zrozumiem drobny power-up, ale nie taki, że pod koniec serii z lamusa robi się wielki badass.

Kiedy nie daje się pobić jakimś płotkom, i nie wmawia sobie, "ale jestem słaby", "lepiej będzie jak umrę", itp. Jest w miarę silny i używa mózgu, a nie biegnie przed siebie nie zważając na nic.

Opublikowano

Lamus  i badass to są dwa typy bohaterów, schematy w pewnym sensie. Dobrze wykreowany bohater nie powinien być ani badassem ani lamusem. Powinien być oryginalny, jedyny w swom rodzaju.  Takim bohaterem moim zdaniem jest np. Okabe rintarou z steins gate.

Jesli mialbym wybierać po miedzy lamusem, a badassem to wybieram lamusa. Nudzą mnie postacie będące badassami, są strasznie przewidywalne, rzadko oryginalne i po prostu mnie denerwują. Zaś lamusy są lamusami najczesciej na poczatku, ich charakter też jest często wytlumaczony przez to co przezyli, nierzadko poźniej się zmieniają. Postac lamusów jest tez bardziej realistyczna.

XrgAYyk.png

Opublikowano

Na podstawie obejrzanych do tej pory anime chciałbym żebyście napisali jaki rodzaj / typ głównego bohatera Wam najbardziej odpowiada. Co takiego w sobie musi posiadać. Jacy bohaterowie przypadli Wam do gustu, do tej pory. Z jakim bohaterem najbardziej się utożsamiacie - wasze wspólne cechy ( Chłopak lub dziewczyna, nieważne ) 

- Lubicie kiedy bohater przechodzi wielką przemianę ?  Na czym ona musi polegać - czy ona musi być jakoś specjalnie wyjaśniona, przeprowadzona z głową ? Czy wystarczy tylko że ni stąd ni zowąd dostaje mega powera. Ważne tylko żeby był w stanie każdego rozwalić kto mu stanie na drodze ?

itp.....

Najlepszy bohater jak dla mnie to taki, który ciężko trenuje, by sprostać oczekiwaniom innych, lub by stać się silniejszym w jakimś tam celu. A później, już po częściowej/całkowitej realizacji tego, lubię gdy cały czas pozostaje incognito. Fajni są też tacy którzy potrafią przyporządkować sobie OP podwładnych używając tylko swojego 'geniuszu', bez posiadania jakiejś tam specjalnej mocy :) Aczkolwiek, w moim mniemaniu tak długo, jak wszystko gra, tak i bohater gra. Nawet z bohaterem 'lamusem' można z*********e spędzić czas. Konkretów nie będę podawał bo dawno już nie wcinałem masowo anime, a takich których mógłbym teraz wymienić są już spoza tego kręgu. Bez różnicy czy chłopak, czy dziewczyna, tu już zależy od fabuły - lepiej mieć dziewczynę która po prostu będzie bić facetów, niż faceta z debilowatym haremem. Aczkolwiek raczej preferuję gdy mc jest rodzaju męskiego.

- *browsing anime list* nie wiem jak by tu lamusa nazwać, rozumiem mc otoczony romansem/haremem&szkolne czy cuś i że jest debilem/słabiakiem.. no to mc z Kannagi, Baka to Test, Nurarihyon no Mago, Dog Days sezon 1, Hikaru no Go, Katekyo Hitman Reborn, Rental Magica, R-15, Kore wa Zombie desu ka, Buddy Complex, Eve no Jikan, Harmonie, Witch Craft Works, Shikabane Hime, Colorful, Kyoukai senjou no horizon, Aura, Rozen Maiden, Yuusha ni Narenakatta, Chaos Head.

- Tak długo jak inni w sytuacji, w jakiej znajduje się mc (jakieś artefakty, zdarzenia przeszłościowe, normalna konstrukcja świata) potrafili by tego dokonać, to jak najbardziej jest w porządku. Przykładowo, jeśli będąc małym znajdzie kawałek meteorytu który go będzie później wspomagał, lub będzie miał jakieś boskie przedmioty podnoszące jego umiejętności, lub też jeśli każdy na świecie może tego dokonać jeśli pewne kondyncje są spełnione - to nie ma problemu.

- Napiszę tak, z punktu widzenia fabularnego jest to niemożliwe. Bo jeśli konstrukcja jest dobra, to nieważne czy jest OP czy nie, będzie się oglądać ciekawie i prędzej czy później, a najpóźniej w punkcie kulminacyjnym, zapewne spotka kogoś na swoim poziomie lub jeszcze silniejszym, co spowoduje że mc będzie dalej się kształcił by być jeszcze bardziej OP niż jest w porównaniu do zwykłych ludzi. Już wspomniałem na początku, że lubię mc 'incognito' - to jest właśnie typ koksa który zazwyczaj gapi się na walki które się wokół niego dzieją i co najwyżej używa tylko tyle mocy co jego przeciwnicy, tak by nie dać po sobie poznać że jest od nich x razy silniejszy. Bierze to totalnie na luzie aczkolwiek niekoniecznie widzą go tak Ci, z którymi walczy, bo się maskuje. Ale na samym końcu używa 100% :) No ale oczywiście to, jak je zdobył musi być wyjaśnione (czyli ciężka praca i/lub talent bądź szczęście), zazwyczaj ciekawiej jest jak walną go od małego i robią time skipy kilku letnie co kilka wątków by pokazać cały jego rozwój, bądź ew. prequel :D Bohaterzy koksy "od początku do końca" występują raczej tylko w anime, które nie są zakończone i jest miejsce do kontynuacji, ale tej kontynuacji jeszcze nie ma, wsadzili fillerowe zakończenie, wycofali się lub coś podobnego.

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngselweron

didnt-read.gif

//

Nie mam określonego typu ale strasznie nie lubię takich totalnych ciamajd/płaczków, w*****a mnie to do granic możliwości ale..

Dla mnie sprawa jest prosta, tak długo jak anime jest watchable tak długo będę je oglądał, koniec tematu.  B)

417711489342956987022.png

Opublikowano

Mam do Was kilka pytań. Z góry bardzo dziękuje za poświęcony czas ( nie musicie się jakoś bardzo rozpisywać na ten temat )

Na podstawie obejrzanych do tej pory anime chciałbym żebyście napisali jaki rodzaj / typ głównego bohatera Wam najbardziej odpowiada. Co takiego w sobie musi posiadać. Jacy bohaterowie przypadli Wam do gustu, do tej pory. Z jakim bohaterem najbardziej się utożsamiacie - wasze wspólne cechy ( Chłopak lub dziewczyna, nieważne ) 

Najważniejsze o czym jest dane anime i jakie problemy stoją przed bohaterami.

Inaczej się reaguje w zależności od sytuacji, a zarazem inaczej ocenia takie postacie. Zależy jaką bohater/bohaterka pełni rolę w danym anime.

Jeśli uznaję, że dane zachowanie ma sens/jest przekonujące w danej sytuacji to nawet jeśli irytuje mnie bohater to będę inaczej go oceniał niż wtedy jak uznaję jego zachowanie za kompletnie irracjonalne i głupie (to znaczy nie da się go usprawiedliwić).

Opublikowano

@armoro

Tu się całkowicie zgadzam z tobą ale chciałem poznać opinie wszystkich, co o tym myślicie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...