Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwny problem z fps.

Dziabal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z fps w POE. Mianowicie gdy mam ustawione wszystko na najniższe, mam po 20fps w mieście i 5-10 gdy jest akcja. Co najśmieszniejsze podczas ustawienia wszystkiego na full (cienie off) to mam tyle samo fps. Poczytałem trochę i zobaczyłem, że da się zmniejszyć obciążenie kosztem grafiki. Chodzi tutaj o C:\Users\*****\Documents\My Games\Path of Exile\production_Config. Tam jest linijka o nazwie texture_quality=5 (5 oznacza same rozmazane kwadraty jeżeli chodzi o otoczenie). Wszystko wygląda tak jak przy tworzeniu grafiki do gry. Dałem to na 5 i dalej to samo.

Parametry laptopa.

6 gB ram

procesor intel i5 430M 4x po 2,27 (podczas gry w poe, odpalonej przegladarki [to mi wgl. fps nie zmniejsza] procek dochodzi do skokowych max 60%, a średnio 30-35%)

karta graficzna intel hd graphic (w CPU-Z widzę, że dla k. graf. przypisane jest 2519MB ramu)

dysk sata2 500gB

DirectX 11.0

Virusów brak

Czyszczony programami: ccleaner, glory ultimate 5, total uninstall 6, adwcleaner

Game booster'a uzywam lecz lecz mimo ustawień to nic nie zmienia.Priorytet wysoki,ustawienie koligacji, sterowniki zaktualizowane,

Brak mi już sił na to...

P.S

Spam zostanie zgłaszany, a porady doceniane :)

Testowałem grafikę również FurMark(coś jak 3dmark). Podczas pomiaru na rozdzielczości 640x360 oraz 1366x768 nie było różnicy. (czyli 1-2fps). Temp. procka stabilna (max 77 stopni)

Opublikowano

Pewi

W innych grach jest to samo.

xAmigo

Już to robiłem. Ustawiałem na 5 gdzie grafika była baaardzo ograniczona i dalej to samo.

Pewi

Windows 7 ultimate 64bit

Opublikowano

Skoro w innych grach jest to samo, to nie wina samej gry, tylko Twojego systemu (bądź sprzętu).

Wejdź w ustawienia karty graficznej i poustawiaj na bardziej optymalne ustawienia.

Odpal program HWMonitor, graj w poe jakieś 10-30min (lub inną grę, aby obciążyć podzespoły) i później wklej screena z okna HWMonitor.

Być może coś Ci się przegrzewa i wymagane jest wyczyszczenie lapka z kurzy, bądź także wymiana pasty.

Odpal też HDtune i pokaż screena z testu z Benchmark, Health i Error scan.

57192e39824c93eb888999c2fd81258e.gif

Opublikowano

Temperatura procka podczas poe oraz fireox'a nie przekracza 78 stopni(poe chodzi jak juz wspomnialem tak samo). Ostatnio gdy grałem w lola(jeszcze na 3gb ramu) jechałem na minimalnych. Teraz gdy mam 6 mogę ustawiać nawet na wysokie (cienie minimalne) i mam po 40 fps. Benchmark'iem testowałem i fps wahało się między 1-2 od na1300 oraz 640 rozdzielczości. Znalazłem poradnik jak sprawdzić, jakiego directX moja karta może używać. Pokazywało directX 10, a mam zainstalowany 11(nie wiem czy to coś zmienia). Szukałem metody na przywrócenie do directX 10 lecz znalazłem tylko wpis w rejestrze, w którym trzeba było zmienić na poprzednią wersję co nic nie dało. Co do karty graficznej przestawiałem tam na wydajność itp (sterowniki intela są bardzo ograniczone). Przy max wydajności oraz jakości było tak samo. To jest strasznie dziwny przypadek lecz muszę temu zaradzi lecz sam nie daje rady :(

Opublikowano

Sprawdzałeś temperaturę na karcie graficznej?

Ogólnie problemem może być karta zintegrowana karta graficzna, która nie daje rady;/

Sam procek też jest jednym z najgorszych i5;/

oraz te 78 stopni to po jakim czasie grania?

Opublikowano

oraz te 78 stopni to po jakim czasie grania?

Kiedy ostatni raz wymieniałeś paste i czyściłeś wnętrze laptopa(wentylator z kurzu i jego drogi ujścia)?

najlepiej użyj programu OCCT i wklej screena z testów

Opublikowano

Więc pewnie wina sprzętu;/

Ponieważ ten procek i ta karta, nie należą do dobrych podzespołów.

Co zmusza Cie do grania na niskich ustawieniach graficznych, oraz z niskimi fps'ami.

A żeby grać normalnie w poe, to trzeba już mieć nienaganny sprzęt, ponieważ gra sama w sobie jest bardzo słabo zoptymalizowana. Nawet na dobrych sprzętach na wysokich/średnich ustawieniach można mieć niskie fpsy.

Czy ogólnie czy były jakieś tytuły gier, gdzie gra chodziła płynnie na wysokich ustawieniach? (z naciskiem na gry online)

Ogólnie masz jeden z najgorszych procków i5, do tego również jedna z najgorszych kart graficznych serii Intel Hd graphic

Opublikowano

Na wysokie ustawienia nigdy nie brałem. Co do procka jest dobry lecz o karcie tego nie mogę powiedzieć. A jest możliwość w magiczny sposób podłączenia 2giej karty graficznej.

Opublikowano

Jak masz wolne wejście PCI-E/AGP, to czemu nie:p Bo jeśli masz samo PCI, to nie opłaca się dokupywać kolejnej karty, ponieważ i ta będzie mało wydajna (ale co nie zmienia fakty, że wydajniejsza).

Wtedy wyłączasz (w BIOSIE lub w Panelu zarządzania Nividia/ATI) zintegrowana kartę graficzną i powinno hulać.

P.S procek, jak i ta karta graficzna jest jednym z gorszych wyborów:p (Ale pewnie laptop już stary, więc nie ma się co dziwić)

Opublikowano

Intel HD Graphics... Zintegrowana karta graficzna... Najpewniej masz laptopa i w PoE sobie nie pograsz. Kup PC albo laptopa z dedykowaną kartą graficzną.
Nieważne ile RAM masz do niej przypisane i tak zintegrowania nie zastąpi dedykowanej, która ma swój własny procesor.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ahaha człowieku jestem informatykiem i zajmuję się takimi sprawami o których piszesz i z początku nie mogłem zakumać o co w Twojej sprawie chodzi.

Absolutnie żadna gra i nie istotne czy to PoE czy coś innego nie będzie działać na zintegrowanych pseudo układach, to obecnie jest mrzonka !

Kiedyś to było niemożliwe i nadal tak jest.

Jak zobaczyłem że na FutureMark masz 1fps to o czym ty człowieku chcesz marzyć !! Tam powinno być co najmniej 30 fps, a na tych małych okienkach co testowałeś to ze 60 fps a ty masz 1-2fps o czym mowa !

Zintegrowane układy nie służą do tego typu przetwarzania , profesjonalnego 3D, tak profesjonalnego, bo gry są to programy najbardziej wymagające na świecie jeśli chodzi o obróbkę 3D i efektów towarzyszących jej takich jak directX , pixel shader, vertex shader, post procesing i tym podobne bajery , te układy tego nie przetwarzają w odpowiedni sposób one udają że je przetwarzają dlatego nie pograsz sobie na tym laptopie pomimo bardzo dobrego procesora który tam jest bo i5 wbrew temu co tu poniektórzy piszą jest bardzo mocnym procesorem w zupełności wystarczającym aby obsłużyć Path of Exile razy cztery z pełną obsługą efektów graficznych. Żadne pajacowanie o którm Ci tu piszą co poniektórzy że niby pasta nie działa itp to wierutne bzdety , nic Ci nie pomoże wymiana pasty, ani tak jak tu piszesz próba podmiany directx z jednej wersji na inną to Ci absolutnie nic nie da . Direct X jest wbudowany w system windows na stałe i każda z jego wersji ma rozszeżony ten interfejs bo jest to integralna część systemu, nie odinstaljesz jej ani nie zamienisz , chyba że tylko poprzez update systemu(patch KB, którego nie ma). Tak więc grzebanie w rejestrze itp idiotyzmy wogóle porzóć bo to są nieprawdziwe informacje.

Tak samo nic Ci nie da grzebanie w pliku konfiguracyjnym klienta PoE production_Config.ini, tam zapisują się tylko poprostu ustawienia klienta których dokonujesz w grze plus ustawienia niezbędne do działania gry , nic Ci nie da grzebanie tam. Masz tam pozycje bindowania klawiatury w grupie [ACTION_KEYS] np use_bound_skill1= i pzypisany kod klawisza itp, w sekcji [DISPLAY] masz zapisane ustawienia które możesz zmienić w kliencie i nic po za tym np jak zmienisz pozycję fullscreen na false czyli fullscreen=false to gra uruchomi Ci się w oknie zamiast na pełnym ekranie ale tak jak powiedziałem te opcje masz dostępne w grze i tam też możesz to przestawić za pomocą kliknięcia myszki.

Dlaczego producenci piszą w specyfikacji obsługę directX10 czy 11, czy inne parametry, dlatego że jest to zwykły chwyt marketingowy na który mogą sobie pozwolić bo nigdzie w prawie nie ma zapisanych sztywnych zasad jak ta specyfikacja miałaby wygadać  jeśli chodzi o układy graficzne. Więc na czym polega myk "obsługi" 3D np directX11. DirectX i inne sprzętowe implementacje obróbki obrazu 3D. Normalnie te silniki to masa funkcji efektów 3D, udawany układ graficzny trafiając na takie zadanie po prostu wie co dalej zrobić, ale go prawidłowo nie wyliczy i pójdzie dalej czyli innymi słowami ominie to zadanie nie wyświetlając jego efektów. Producent bez problemu wówczas może napisać w specyfikacji że jego produkt obsługuje tą funkcję bo tak jak napisałem wyżej nigdzie nie jest prawnie określone jak specyfikacja ma wyglądać.

Dla kogoś kto lizną programowanie w skrócie wygląda to powiedzmy tak:

if(jakieś zdarzenie){

return true;

albo continue;

}

czyli zero obliczeń i leci dalej.

W przypadku intela HD wystarczy że taki układ prawidłowo wyświetli efekty pulpitu Areo i już można pisać że obsługuje dx10.

Ja gram na tym laptopie Samsung R580 od 2013 roku na lidze Hardcore i jest tam tylko i3 chyba trzeciej generacji i grafika nvidia geforce 310m 64 bit 7 3G Ram i śmiga mi jak burza na najniższych ustawieniach bez cieni

Oto kilka zrobionych ostatnio moich screenów z gry:

http://www.mpcforum.pl/uploads/images/7538914305232531381458.png

http://www.mpcforum.pl/uploads/images/9135614305234221381458.png

http://www.mpcforum.pl/uploads/images/5145814305239291381458.png

http://www.mpcforum.pl/uploads/images/6212314305243191381458.png

http://www.mpcforum.pl/uploads/images/1316214305245591381458.png

Na forum PoE pisałem kilka postów jak ustawić sobie maszynę aby można było bezpiecznie grać w PoE, bo jeszcze raz wspomnę na HC to jest inna bajka i tam gra musi działać bez zacięcia, jak wpiszesz sobie w wyszukiwarkę forum PoE to je znajdziesz.

Nic Ci nie pozostało jak zaopatrzyć się w nowego laptopa z jakimkolwiek prawdziwym procesorem do przetwarzania grafiki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...