Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MSI Radeon HD 6670, 512mb, DDR5, 128bit - cóż to?

94livebox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Mam nadzieję, że trafiłem w odpowiednie miejsce, gdzie jacyś eksperci od hardware'u się tu znajdą.

Otóż w drodze do mnie jest pewna karta graficzna MSI Radeon HD 6670 z 512mb DDR5 z szyną 128bit. Ja specjalistą w tej dziedzinie nie jestem, więc pytam Was.

1. Czy odpalę na tej karcie takie tytuły jak BF3, Crysis3, Far Cry3 na przynajmniej średnich detalach przy rozsądnej rozdzielczości (tak 720p)?

2. Starałem się jak mogłem, ale nie znalazłem żadnych informacji na temat tego modelu. Jedyną najbliższą tej karcie były MSI Radeon HD 6670 z 1024mb DDR5 lub GDDR5. Zdawać by się mogło, że ten model w ogóle nie istnieje.

Specyfikacja podana na stronie allegro:

jednostki cieniujące: 480

rzeczywiste taktowanie pamięci: 1000MHz

efektywne taktowanie pamięci: 2000MHz

taktowanie układu graficznego: 800MHz

Proszę o rzetelne odpowiedzi, bo ja już od dwóch dni szukam jakichś porównań, gdzie znalazłbym informacje na temat tej karty.

troopek || 94Livebox || AdamsRX

Opublikowano

Karta ma mało pamięci , podaj reszte sprzętu 

Jeżeli w jakiś sposób ci pomogłem daj like pod moim postem ;)

Opublikowano

Karta ma mało pamięci , podaj reszte sprzętu 

Wyczytałem gdzie-niegdzie, że pamięć 512 a 1024 to kwestia kilku klatek na sekundę i największy wpływ ma na rozdzielczość. Chcę po prostu wiedzieć, czy ta karta przy dobrym sprzęcie udźwignie gry, które wymieniłem na znośnych ustawieniach (czyli w moim przypadku nie ultra-low), więc prosiłbym o nie pytanie o mój sprzęt.

Ale w gwoli ścisłości:

procesor: AMD Athlon II x4 620, 2.60 GHz

RAM: 3GB DDR2

Opublikowano

No to źle wyczytałeś, bo różnica pomiędzy 512 a 1024 jest wielka i wpływa na wydajność bardzo dużo

Procek nie jest zły ale i tak kiedyś zmienić na intela

Ramu dołożyć trzeba 

Podsumowując :

Odpalisz gre ale na wysokie klatki nie licz ani na średnie też chyba że zmienisz na najmniejszą rozdzielczość

Jeżeli w jakiś sposób ci pomogłem daj like pod moim postem ;)

Opublikowano

No nie będę ukrywać, że wątpię w to, co piszesz, ale nie będę także tego w żaden sposób kwestionować. Poczekam na bardziej szczegółowe opinie na temat karty. :)

Opublikowano

Właśnie otrzymałem maila. Wyszło, że był drobny błąd w opisie.

Karta to MSI Radeon HD 6670 512, GDDR5. Otrzymałem także oto tego screena

7QunfqS.gif

I jak teraz oceniacie tę kartę?

Opublikowano

Na Crysis 3 nie liczyłbym.

Ale już "jedynkę" odpalę w końcu na moich wymarzonych bardzo wysokich? :D

Opublikowano

Ale już "jedynkę" odpalę w końcu na moich wymarzonych bardzo wysokich? :D

Spokojniutko, ja na 2x słabszej karcie grałem na normalnych.

Opublikowano

Mam bardzo podobna karte - hd 5670 1gb, 2 gb ramu, procek 2 rdzenie i śmigam bez lagow w bf3 ^^

Jeżeli pomogłem podziękuj klikając Lubie to! <3

sygna1.png

Opublikowano

Mam bardzo podobna karte - hd 5670 1gb, 2 gb ramu, procek 2 rdzenie i śmigam bez lagow w bf3 ^^

I to mnie cieszy. Popatrzyłem na YouTubie, jak ta karta się sprawuję (już GDDR5 sprawdzałem, a nie DDR5) i jest nieźle. A że jestem wielkim fanem Crysisa 1, to jestem wielce zadowolony. :D

Opublikowano

I to mnie cieszy. Popatrzyłem na YouTubie, jak ta karta się sprawuję (już GDDR5 sprawdzałem, a nie DDR5) i jest nieźle. A że jestem wielkim fanem Crysisa 1, to jestem wielce zadowolony. :D

Nie ciesz się, na youtube z tego co patrzyłem są testowane karty, ale z pamięcią 1GB i 2GB

Opublikowano

Przy moim monitorze (17') i ustawionej przeze mnie maksymalnej rozdziałce 720p raczej nie muszę się aż tak martwić. Karta jest dużo wydajniejsza od mojej aktualnej, a tamta działała całkiem dobrze z grami.

Opublikowano

Pamiec nie ma najmniejszego wplywu na klatki. Jesli grasz w rozdzielczosci fullhd to wtedy nie bedziesz mogl wlaczyc czesci detali na wyzsze bo bedzie za malo pamieci na karcie (np. GTA IV ma w ustawieniach graficznych pokazane zuzycie pamieci i tam jest to przedstawione lopatologicznie). Nie zwracaj uwagi na drugi raz na pamiec graficzna. Nieraz jest tak ze karta 512mb (np. radeon HD4870) jest 2x wydajniejsza od karty 4GB (np. GT630). Pozatym typ pamieci w karcie to GDDRx a nie DDRx (G oznacza skrot po ang. - graphics). Nie istnieja grafiki ktore maja zwykle kosci pameici (DDRx).

Opublikowano

Ok, zrobiłem mały test. Uruchomiłem grę Crysis na ustawieniach:

rozdzielczość: 1280x720

AA: brak

wszystkie ustawienia: Wysokie

DirectX9

Uzyskałem średnio 11-12 klatek na sekundę.

Porównanie mojej karty (Radeon HD 5450) i HD 6670. Więc co teraz o tym myślicie? Jak poradzi sobie HD 6670?

2pxz6SH.png

Opublikowano

Ok, zrobiłem mały test. Uruchomiłem grę Crysis na ustawieniach:

rozdzielczość: 1280x720

AA: brak

wszystkie ustawienia: Wysokie

DirectX9

Uzyskałem średnio 11-12 klatek na sekundę.

Porównanie mojej karty (Radeon HD 5450) i HD 6670. Więc co teraz o tym myślicie? Jak poradzi sobie HD 6670?

2pxz6SH.png

6670 jest o wiele lepszą karta graficzną. którego crysisa włączyłeś? jeśli 3 to nie dziw się że masz 12 fps 

Age is just a number :)

Opublikowano

6670 jest o wiele lepszą karta graficzną. którego crysisa włączyłeś? jeśli 3 to nie dziw się że masz 12 fps 

1 włączył.

Liczył bym na 40 fps na twoim miejscu

Maksymalnie 5 linii w sygnie.

Opublikowano

Dowiedziałem się, że HD6670 ma, jak to ujął ekspert z pcformat, miażdżącą przewagę nad HD5450. Wspomniał coś o liczbie tranzystorów. Chyba mogę spać spokojnie i już jutro samemu się przekonać o wydajności tej karty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...