Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polskie społeczeństwo

heart92

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka wszystkim ! 
Tak ostatnio często rozmyślam o tych wszystkich opiniach na temat Polski a raczej na temat ludzi tu żyjących. 
Na początku może trochę o tej delikatnie młodszej grupie wiekowej, mam na myśli   7-15. 
Żarty żartami, pośmiać się można i wydawać się może, że każdy wie gdzie leży granica dobrego smaku, jednak tak nie jest. 
Popularne już wśród przysłowiowej ,,gimbazy" stało się hejtowanie czyiś rodzin. Głównie rodziców. Ja się pytam co się tutaj dzieje? Nie jestem super stary, bo mam zaledwie 19lat, ale kiedy to ja chodziłem do gimnazjum to była pewna zasada. RODZINA RZECZ ŚWIĘTA!!!!! 
Smutne jest czasem z ust przeciętnego 7-latka usłyszeć coś w stylu ,,twoja stara robiła mi loda"  . Gdzie to wszystko zmierza jeżeli już w tym wieku myślę, że ponad 50% młodych ludzi to jednym słowem IDIOCI. Niestety te złe nawyki od małego kształtują się w nas i co  ? i mając już te 10-15 lat nie potrafimy powiedzieć kto jest autorem Hymnu czy też w jakich latach miały miejsce rozbiory.. To straszne.. Nie jestem jakimś fanatykiem historii, w ogóle nauka nie jest dla mnie super mega ważna, ale bez przesady, przeciętny Polak powinien znać pewne daty i wiedzieć co nie co. Wydaje mi się, że dzieciaki w dzisiejszych czasach nie mają żadnych granic, może to wina rodziców a może rówieśników, nie mam pojęcia. W internecie czy telewizji widzimy wiele absurdalnych sytuacji w których młodzi nie mają żadnego szacunku do starszych i słyszymy z ich ust wiele wyrazów których my w tym wieku nawet nie znaliśmy. Chcąc nie chcąc można wnioskować, że po części jest to wina internetu. Szeroki dostęp do wszystkich stron, gier itd. to nic dobrego w tak młodym wieku. Młodzi czują się bezkarni w internecie i w pewny sposób czują się fajni gdy komuś ubliżają, albo robią coś głupiego bo są wtedy w centrum uwagi. Ale przecież tak jest wszędzie, więc czemu większość ludzi ma tak złą opinie na temat Polaków?
Może dlatego, że ten ,,stary" styl zanika w naszym kraju. Spora część facetów nie ma już tak wielkiego szacunku do kobiet jak za czasów wojny. Po prostu wielu z nas stało się gbórami i hamami w wielu przypadkach idących w parze z rasizmem i nie tolerancją.

Podsumowując 
Młodzież nie ma na kim się wzorować + wpływ internetu i zbyt luźne wychowanie powoduje, że często są wulgarni i nie mają szacunku do starszych. O znajomości podstawowych pojęć oraz o historii kraju już nie wspomnę. 
Trochę starsze pokolenie facetów dominuje nad kobietami w wielu sferach, często wydaje się im, że kobieta powinna tylko gotować i chce dominować w związku. Brak szacunku, brak ambicji + narzekanie i negatywne nastawienie do innych a najbardziej do Policji, Rządu i Obcokrajowców.
Nie wspominałem jeszcze o Kobietach hmmm. myślę, że kobiecość trochę zanika, ale to tylko moje zdanie. 

Nie mówię jednak, że tak jest wszędzie i każdy taki jest :)  
Osobiście pokładam nadzieje w tych którzy mają to poczucie swoje wartości i którzy kierują się w swym życiu jakimiś zasadami. 

Co wy sądzicie o Polskim społeczeństwie? Wypowiadajcie się !!!

JestemPolakiem!

Jak widać, bawię się na całego. Bo jak bawić, ..to na całego".

,,Bunkrów nie ma, ale jest zaje*biście" (-,-)

,,Co ty ku*wa wiesz o zabijaniu?!"

Opublikowano

Wypowiem się od strony niemieckiej, bo tu mieszkam i obcuję z tymi ludźmi. 

Wiele osób pyta mnie jak jest w Polsce itp... ale wiele również mi opowiadają co myślą itd; szczególnie bardzo ciekawe są ze starszymi ludźmi.

Nie za bardzo chciałbym rozpisywać się na temat młodzieży i ich zachowania bo tak jest wszędzie, nie tylko w Polsce. 

Sam odpowiedziałeś czemu tak jest... Internet - tu leży przyczyna, ludzie czują się bezkarni siedząc przed monitorem, wiele osób młodych "chejterów" to tak naprawdę dzieciak, które w szkole są gnębieni lub nie mają zbyt dużej popularności .

więc czemu większość ludzi ma tak złą opinie na temat Polaków?

Skąd wyciągnąłeś takie wnioski ? ;) 

Uwierz mi, że odkąd mieszkam w Niemczech maksymalnie kilka razy spotkałem się z tym, że ktoś był do mnie źle nastawiony od samego początku wiedząc, że jestem Polakiem, ale nie mogą przytoczyć żadnego przykładu bo ich nie pamiętam. 

Ludzie w Niemczech o Polakach mają dobre zdanie, wiele osób uważa, że Polacy są bardzo pracowici, solidni, weseli ... oczywiście istnieją też te złe strony... często spotykam się z tym, że Niemcy w sposób żartobliwy odnoszą się do naszej agresji oraz tego, że lubimy kombinować . Jako ciekawostkę dodam, że wielu Niemców pyta mnie (szczególnie teraz gdy mamy okres zimowy ) jak zimno jest w Polsce. o.O uważają, że u nas temperatura jest jak na Syberii xD 

Kilka razy w wakacje byłem z kumplami w Polsce, wielu z nich zakochało się w naszym kraju, jedzeniu i stylu życia. 

Jesteśmy bardzo otwarci dla innych co ich szczególnie zdziwiło ;p 

Jako zakończenie dodam, że to My Polacy mamy o sobie złe zdanie ;) 

1363095337-U286162.png

Opublikowano

To zachowanie to po części wina rodziców, który źle pilnują dziecko, które potem "zaraża" swoim zachowaniem innych.

Opublikowano

Ok dwie sprawy:

1. Nie jest tak tylko w Polsce, ale na całym świecie.

2. Każde pokolenie uważa się za lepsze od tego kolejnego. Spytaj się rodziców i dziadków co myśleli/myślą o młodszych pokoleniach.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Tu nie jest kwestia kolejnego pokolenia tylko braku dobrego wychowania od samego początku. Ja palę papierosy od bardzo dawna i uważam, że zacząłem szybko bo w 1 klasie liceum, ale jak ostatnio wyszedłem z galerii, a kilka dziewczynek w miejscu publicznym stała i paliła fajki to mi szczęka opadła. Mogły mieć maksymalnie 13 lat. 

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano

dzieciaki z gimnazjum to bananowe dzieci. Od 12 roku życia zaczynają palić papierosy, zioło, spożywać alkohol xD bo chcą być "fajni" i zaimponować innym gimbusom. Ile się słyszy z TV czy to z życia że 14 latka zachodzi w ciążę? Trzeba coś z tym zrobić bo jak tak dalej będzie to za kilka lat w gimnazjach będą typowi przedszkolaki.. ludzie bez rozumu którzy żyją fikcją z gier komputerowych. Najlepiej zakazać korzystania z internetu osobom do 15 roku zycia. Gdy ja byłem jeszcze łebkiem :) to nie miałem komputera, siedziałem na dworze z kolegami od razu po szkole do wieczora jak już było ciemno, rozrywki nie brakowało chociaż nie było komputerów, telefonów itd. (nieliczni tylko mieli) teraz jak patrze na dzieciaków mieszkających na mojej wiosce :) to oni są kompletnie innym pokoleniem niż byłem ja i moi rówieśnicy, my to chodziliśmy do lasu budowaliśmy "domki" na drzewach, robiliśmy tamy na rzeczy, lowilismy ryby itd :) teraz dzieciaki jeżdżą na rowerach bez celu, palą papierosy z nudów.. tylko czekać aż podrosną i będą się brali za alkohol, marysie i włada :D

Myślę że gimny w każdych wioskach powinni pobudować jakieś plece zabaw, miejsca rozrywki, robić jakieś imprezy itd bo tego brakuje.

Fakt jest taki że ja rocznik 97 jestem ostatnim pokoleniem normalnych ludzi teraz od 1998-2015+ rosną gimby lecz są wyjątki że np. gościu z rocznika 2000 ma więcej w mózgu od takiego z 1998 xD

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

Nie obraź się znam pełno osób rocznik 97 i są to często ogarnięci ludzi, ale mam wrażenie, że każdy z nich jara i pije na potęgę i nie dlatego, że już mogą tylko po to, aby szpanować. A z reguły 1997r jeszcze nie skończył 18 lat.

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano

Ostatnie normalne roczniki skończyły się na '95 - '96 potem to już szkoda gadać. Jak czasami mijam się z gimbami i słyszę ich rozmowy to poprostu jest mi ich żal. I to czatowanie pod sklepem aby tylko ktoś im kupił fajury.

wipek.pl

Opublikowano

Nie obraź się znam pełno osób rocznik 97 i są to często ogarnięci ludzi, ale mam wrażenie, że każdy z nich jara i pije na potęgę i nie dlatego, że już mogą tylko po to, aby szpanować. A z reguły 1997r jeszcze nie skończył 18 lat.

też znam takie osóby z tego rocznika które lubią wypić, pobawić się itd. ale to ostatnie pokolenie które może zmienić Polskę na lepszą.

Idz do pierwszego lepszego gimnazjum zobacz jak tam wygląda zachowanie "uczniów" później idz do pierwszej lepszej podstawówki i spróbuj znaleźć różnice.. :)

Teraz pomysł sobie że oni nawet jak skończą 18 lat dalej będą takimi pajacami :c już nie wspomne o tym że te dzieciuchy zrobią sobie prawo jazdy i wyjadą na ulice autami.. liczba wypadków będzie rosła z roku na rok aż wprowadzą ustawe na mocy której prawko będzie można zdawać od 21 roku zycia :)

świat schodzi na psy.

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

Młodzież nie ma na kim się wzorować + wpływ internetu i zbyt luźne wychowanie powoduje, że często są wulgarni i nie mają szacunku do starszych. O znajomości podstawowych pojęć oraz o historii kraju już nie wspomnę.

jak ktoś umie szanować to co ma i to co dostaje od innych, to zbyt luźne wychowanie nie jest żadnym problemem.

nie mają szacunku do starszych. // jak mnie w*****a jak ktoś mówi o "szacunku do starszych" - albo masz szacunek do każdego kto na to zasługuje, obojętnie czy starszego czy młodszego, albo go nie masz bo jesteś cham i prostak

człowieku żyj i daj żyć innym

a kilka dziewczynek w miejscu publicznym stała i paliła fajki to mi szczęka opadła. Mogły mieć maksymalnie 13 lat. 

byłem kiedyś na basenie, siedział jakiś knypek 9/10 lat z babcią po siedemdziesiątce, a ta wyciąga szlugi, jeden dla siebie a resztą go częstuje

i gdzie teraz wasz szacunek do starszych?

NIE BOJĘ SIĘ BOGA

Opublikowano

Siemka wszystkim ! 

Tak ostatnio często rozmyślam o tych wszystkich opiniach na temat Polski a raczej na temat ludzi tu żyjących. 

Na początku może trochę o tej delikatnie młodszej grupie wiekowej, mam na myśli   7-15. 

Żarty żartami, pośmiać się można i wydawać się może, że każdy wie gdzie leży granica dobrego smaku, jednak tak nie jest. 

Popularne już wśród przysłowiowej ,,gimbazy" stało się hejtowanie czyiś rodzin. Głównie rodziców. Ja się pytam co się tutaj dzieje? Nie jestem super stary, bo mam zaledwie 19lat, ale kiedy to ja chodziłem do gimnazjum to była pewna zasada. RODZINA RZECZ ŚWIĘTA!!!!! 

Smutne jest czasem z ust przeciętnego 7-latka usłyszeć coś w stylu ,,twoja stara robiła mi loda"  . Gdzie to wszystko zmierza jeżeli już w tym wieku myślę, że ponad 50% młodych ludzi to jednym słowem IDIOCI. Niestety te złe nawyki od małego kształtują się w nas i co  ? i mając już te 10-15 lat nie potrafimy powiedzieć kto jest autorem Hymnu czy też w jakich latach miały miejsce rozbiory.. To straszne.. Nie jestem jakimś fanatykiem historii, w ogóle nauka nie jest dla mnie super mega ważna, ale bez przesady, przeciętny Polak powinien znać pewne daty i wiedzieć co nie co. Wydaje mi się, że dzieciaki w dzisiejszych czasach nie mają żadnych granic, może to wina rodziców a może rówieśników, nie mam pojęcia. W internecie czy telewizji widzimy wiele absurdalnych sytuacji w których młodzi nie mają żadnego szacunku do starszych i słyszymy z ich ust wiele wyrazów których my w tym wieku nawet nie znaliśmy. Chcąc nie chcąc można wnioskować, że po części jest to wina internetu. Szeroki dostęp do wszystkich stron, gier itd. to nic dobrego w tak młodym wieku. Młodzi czują się bezkarni w internecie i w pewny sposób czują się fajni gdy komuś ubliżają, albo robią coś głupiego bo są wtedy w centrum uwagi. Ale przecież tak jest wszędzie, więc czemu większość ludzi ma tak złą opinie na temat Polaków?

Może dlatego, że ten ,,stary" styl zanika w naszym kraju. Spora część facetów nie ma już tak wielkiego szacunku do kobiet jak za czasów wojny. Po prostu wielu z nas stało się gbórami i hamami w wielu przypadkach idących w parze z rasizmem i nie tolerancją.

Podsumowując 

Trochę starsze pokolenie facetów dominuje nad kobietami w wielu sferach, często wydaje się im, że kobieta powinna tylko gotować i chce dominować w związku. Brak szacunku, brak ambicji + narzekanie i negatywne nastawienie do innych a najbardziej do Policji, Rządu i Obcokrajowców.

Nie wspominałem jeszcze o Kobietach hmmm. myślę, że kobiecość trochę zanika, ale to tylko moje zdanie. 

Nie mówię jednak, że tak jest wszędzie i każdy taki jest :)  

Osobiście pokładam nadzieje w tych którzy mają to poczucie swoje wartości i którzy kierują się w swym życiu jakimiś zasadami. 

Co wy sądzicie o Polskim społeczeństwie? Wypowiadajcie się !!!

Zgadzam się z tobą. W szkole już nie można być sobą bo zaraz k***a zrobią z ciebie nie wiadomo jakiego idiotę. Każdy musi być wytrzymały psychicznie i nie wychylać się. Takie już czasy i sam nic nie zrobisz. Czy zbyt luźne wychowanie? Nie wiem. Wpływ internetu może także być czasem pozytywny. Ludzie potrafia się jednoczyć w dobrej sprawie. Również mnie to jebie w oczy kiedy gimnazjum itp. żartuje sobie z rodziny i z twojego zachowania wyglądu itp. 

Przynajmniej jeszcze w internecie Polska ma dobrą opinię. Rzadko spotykam się z opiniami obcokrajowców że Polska jest jakaś hujowa. Mają kumpli z Polski którzy jako tako umieją ang. i przyjaźnia się. W tym ja mam kilku kumpli z Angli Niemiec a nawet mam kumpla muzułmana (nie wiem jaki kraj) ale potrafimy przyjemnie sobie pogadać i pograć.

To zachowanie to po części wina rodziców, który źle pilnują dziecko, które potem "zaraża" swoim zachowaniem innych.

Nie zgadzam się. Rodzice pewnie siedzą w domu z dziecmi i tyle. W domu pewnie jest dobrze, dziecko dobrze się zachowuje tylko jak przychodzi do szkoły to chce zaimponować innym i cuduje i głupkuje się

Opublikowano

Problem jest dużo głębszy bo jak Włatca wspomniał. Po części rodzice są odpowiedzialni za taki stan rzeczy z tego względu, iż albo są zapracowani i nie interesują się swoim potomstwem, albo zwyczajna patologia i tyle. W kwestii internetu to mówiłem nie jednokrotnie, i powtórzę teraz. Panuje wolna amerykanka, bo każdy wrzuca co chce do internetu i większość myśli, że internet nam anonimowość zapewnia a takiego wała bo można wyśledzić po adresie IP skąd dany człowiek pisze itp.

Szczerze? Ten świat już dawno szedł na psy i takie dyskusje nic nie darzą... Eh tęsknie za latami 90tymi...

Opublikowano

A tam wszędzie jest problem, jak ja jadę do Holandii na niemieckich blachach to widzę jak inni mają zamiar mi wsadzić nóż w plecy, bo tam nie lubią Niemców, mają złe zdanie o nich i opinie, więc tak jest wszędzie,  Natomiast odwrotnie Holendrzy lubią za to Polaków, miałem okazje być w barze Holenderskich i chciałem zamówić piwo, powiedziałem po niemiecku, kelner powiedział że w tym lokalu piwa się nie spożywa, lecz nie wiedziałem dlaczego, powiedział że tu mają taki regulamin, obok byli koledzy z polski, nagle zaczęli dyskutować na ten temat po polsku, jak kelner to usłyszał, powiedział że jak Polacy  to nie ma problemu piwo zaraz przyniesie tylko ile chcemy.

Opublikowano

Mnie także irytują błahostki.. Dzisiejsze pokolenie potrafi z kimś być w związku kilka miesięcy ( wielka miłość ) a potem zerwać sms-em to dla mnie żenujące naprawdę. Druga sprawa to kradzieże .. w Anglii był mój brat kilka dni i wspominał, że tam ludzie na wierzchu w motelach mieli telefony, pieniądze itd. A w Polsce?? schowasz w gacie to i tak zaje**** .. trochę to smutne ;/ 

JestemPolakiem!

Opublikowano

Mnie także irytują błahostki.. Dzisiejsze pokolenie potrafi z kimś być w związku kilka miesięcy ( wielka miłość ) a potem zerwać sms-em to dla mnie żenujące naprawdę. Druga sprawa to kradzieże .. w Anglii był mój brat kilka dni i wspominał, że tam ludzie na wierzchu w motelach mieli telefony, pieniądze itd. A w Polsce?? schowasz w gacie to i tak zaje**** .. trochę to smutne ;/ 

Dlatego też, wolę być samotnikiem niż trafić na taką "Wielką miłość" Mimo iż mam na karku 25 lat. A co do pieniędzy, to nie ma co się oszukiwać... Politycy ładnie napychają sobie kieszenie za pieniądze nasze które idą na podatki.

Opublikowano

A co myślicie o rodzinach wielodzietnych które potem wymagają kasy od państwa?? Dla mnie to pi3rdol** pasożyty !!!!! Po co robią tyle dzieci jak nie mają na ich utrzymanie, cierpi na tym budżet państwa, ale przede wszystkim takie dzieciaki nie mają godnego dzieciństwa !!!! Nie rozumiem ludzi którzy mają po 5-6 dzieciaków a potem narzekają i jeszcze mają pretensje o to , że państwo im nie daje. :/ 

JestemPolakiem!

Opublikowano

A co myślicie o rodzinach wielodzietnych które potem wymagają kasy od państwa?? Dla mnie to pi3rdol** pasożyty !!!!! Po co robią tyle dzieci jak nie mają na ich utrzymanie, cierpi na tym budżet państwa, ale przede wszystkim takie dzieciaki nie mają godnego dzieciństwa !!!! Nie rozumiem ludzi którzy mają po 5-6 dzieciaków a potem narzekają i jeszcze mają pretensje o to , że państwo im nie daje. :/ 

Dotacje na tańsze prezerwatywy! Ale serio. To trochę prawdy w tym jest. Wiadomo ludzie chcą mieć po 20 dzieci nie wiadomo po co skoro 2 wystarczą

Opublikowano

Wg. mnie to kwestia wychowania, nie jestem stary ale z opowieści starszych kiedyś było inaczej, np. nauczyciel mógł wymierzyć kare cielesną(chociaż tego nadużywali), wtedy młody człowiek znał swoje miejsce, a teraz ? Nauczyciel jest gnębiony i nie ma prawa nic powiedzieć, uczeń go zbeszta to dostanie nagane, a jeżeli nauczyciel odezwałby się chociaż w połowie tak wulgarnie, to pewnie zostałby zwolniony dyscyplinarnie. Młodzież nie ma po prostu dyscypliny. Dzieciak ma coraz większe prawa i już może rodzicom na głowę nasrać, a w razie klapsa pójdzie do pedagog, że go w domu maltretują. 

Nie jestem zwolennikiem przemocy, czy wprowadzania pseudo zasad, tylko po prostu hierarchia domu została zachwiana. 

Teraz już taka mentalność młodzieży, rodzic nie ma praktycznie żadnego wpływy bo co ? W domu pod kluczem dziecko będzie trzymał, zabroni kontaktów z rówieśnikami ? To taki dzieciak wyrośnie na ciamajde, a w szkole będzie gnębiony, czyli jeszcze więcej szkód niż pożytku, bo mu psychikę zniszczą. 

52287137559562145640.png

Opublikowano

Tutaj problem jest taki, że niektórzy ludzie są skrajnie nieodpowiedzialni. Po prostu nie zdają sobie sprawy jakie konsekwencje wynikną z ich działania, i dziwią się potem czemu jest tak a nie inaczej.

Opublikowano

Ale też nie raz jest tak, że po prostu noga się powinie. Np. utrata pracy głowy rodziny, czy wypadek/śmierć, wtedy już nie ma innego wyjścia.

A co do ludzi, którzy wiedzą, że ich nie stać, nie zapewnią godnego bytu dziecku, ale i tak im to zwisa czy wpadną, to tak - jest to bardzo nieodpowiedzialne.

Ale to raczej do rodzin a'la patola, bo jeżeli jest biedna, ale kochająca się rodzina z normalny rodzicami, to jakoś nie widziałbym nic złego w tym, że z moich pieniędzy idzie na ich utrzymanie. Skoro dokarmiam(ciezko znaleźć coś poza wulgami na te k***y) polityków, a nie mam na to wpływu, to raczej socjal mi nie przeszkadza. 

52287137559562145640.png

Opublikowano

Ja chętnie pomogę ludziom. Oddam nawet te kilkanaście złotych miesięcznie, kupie jakieś jedzenie, ale tym którzy na to zasługują. Którzy nie pójdą i nie kupią flaszki lub co gorsza koki albo jakiś innych gówien. A co do rodzin to pomoc sama w sobie jest dobra ale dla tych co spotkało ich coś złego, coś sie nie udalo, nie poszlo po myśli. Bo dla takich którzy są biedni np. z 2 dzieci a jeszcze za przeproszeniem pi3... się i mają kolejne +2 to bym nic nie dał.. Szkoda tylko dzieci w takich rodzinach bo nie są one niczemu winne.. ;/ 

JestemPolakiem!

Opublikowano

To ja zapraszam do Belgii. Polki puszczajace sie z czarnymi bo jak mi jedna ostatnio powiedziala 'Mam zasade, nie zadaje sie z Polakmi' (WUT?) Normalnych dziewczyn tutaj nie ma, zapomnij. Jedna ma albo Ego wielkosci kut*sa mego (hehe) albo nasrane w bani albo jest brzydka, ma nasrane w bani i na dodatek ma Ego (to najbardziej w*****a). Faceci, czy moze raczej chlopcy, to tez nic innego jak wychudzone six-packi, czapeczki, skejtersi i rureczki. Jednak nie w kazdej rodzinie tak jest. Belgia jak i Holandia sa krajem rowerzystow i nieraz widuje rodzinne wyprawy rowerami, a niekiedy w tramwaju slysze rozmowe rodzicow z synem (oczywiscie pozytywna).

Tak wiec jaki wniosek? Poprostu w takich kregach sie znajdujemy.

61093c6efb.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...