Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie wlasnego serwera Metin2 - Pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Nowicjusz
Opublikowano

Witam wszystkich metinowców. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak wygląda kwestia zakładania swojego serwera ? Co jest mi potrzebne ? Jakich plików potrzebuję, jakiej wiedzy i jakiego sprzętu. Jakie w tym momencie pliki i klient są najstabilniejsze, bez dużej ilości bugów itp. Na jakich plikach warto postawić serw. Jakie oprogramowanie potrzebuję ? Jak wygląda kwestia publikacji serwa, udostępnienia go ludziom. Jak wygląda kwestia najważniejsza... Otóż... załóżmy, że serwer miałby mieć 500 + graczy, powiedzmy nawet do 3 tysięcy, czysto teoretycznie... Co potrzebuję aby taki serwer był stabilny 24h na dobę ? Czy może sieć hamachi ? Albo już własny serwer ? Jakie mogą to być koszta ? Generalnie planuję zrobić porządny serwer nienastawiony czysto na IS, jedynie w takim stopniu aby zwrócić mogły się koszta związane z jego postawieniem i ewentualnym utrzymaniem. Moim celem jest danie ludziom serwera dobrego, a wręcz najlepszego jaki dotychczas był. Nie chcę z ludzi zdzierać hajsu... Poprostu jestem wielkim miłośnikiem Metina i chcę dać innym miłośnikom coś nowego, coś naprawdę zajebistego, serwer który będzie lepszy od PL'a. Mam naprawdę dużo pomysłów na to aby postawić metina w nowym świetle, zupełnie nwoej odsłonie. Sam zajmuję się grafiką i od strony graficznej również mam zamiar Metina podrasować, rzucić na niego światło 21 wieku :D SERWER CHCĘ STWORZYĆ DLATEGO, ŻE KOCHAM METINA, A NIE DLATEGO ŻE POTRZEBUJĘ KASY. Na jakiej zasadzie działa np. Balmora ? Oni mają swoje własne serwery ? CHCĘ POSTAWIĆ PORZĄDNY SERWER O KTÓRY BĘDĘ DBAŁ, NA KTÓRYM BĘDZIE PORZĄDEK, BĘDZIE PILOWANE PRZESTRZEGANIE REGULAMINU, A PRZEDE WSZYSTKIM PLANUJĘ GO POSTAWIĆ NA CONAJMNIEJ 5 LAT JEŚLI JUŻ WYSTARTUJĘ Z TYM. JEŚLI W CIĄGU 5 LAT BĘDZIE GRAĆ NA NIM WYSTARCZAJĄCO DUŻO LUDZI, ŻE KOSZTA UTRZYMANIA NIE BĘDĄ PRZEKRACZAŁY PRZYCHODÓW Z NIEGO TO NA 100% BĘDZIE STAŁ TAK DŁUGO JAK TYLKO LUDZIE BĘDĄ CHCIELI W NIEGO GRAĆ. Bardzo proszę o pomocne informacje czego potrzebuję aby postawić własny PORZĄDNY serv na PORZĄDNYCH i STABILNYCH plikach. 

Najbardziej nurtuje mnie kwestia odnośnie tego co jest potrzebne aby serw był stabilny 24h na dobę bo jest to kwestia niepodważalnie najważniejsza. Na czym postawić serv ?

Mam dość PL'a bo mało się na nim dzieje i zmienia, mam dość prywatnych serwerów stawianych przez złodziei albo półdebili, a pół jeszcze coś gorszego, którzy stawiają serw nastawiony na IS, skoszą hajs i serwer znika. PRZEDE WSZYSTKIM JAK WIELKI FAN METINA CHCĘ DAĆ COŚ PORZĄDNEGO INNYM FANOM. 

Z góry pozdrawiam i dziękuję za odp.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Aby postawić serwer potrzebujesz:
- MySQL (baza danych)

- Pliki serwerowe (znajdziesz na MPC np. Terenzo)

- Klienta.
Co do sprzętu jeśli chcesz postawić to dla dużej ilości osób to musisz mieć DEDYKA, dla mniejszej VPS (mała ilość osob) lub na HAMACHI ( maksymalnie 15-20 osób ).

Pytasz o koszta serwera, po twoich planach na ilość osób to cena za serwerownie (OVH) może kosztować: 150-350złotych / miesiąc.

Co do Balmory, jest to wykwalifikowana grupa osób, które wiedzą co robią i się na tym znają. Maja oni 2 serwery dedykowane.

Moim zdaniem jeśli nie masz doświadczenia i się na tym nie znasz to nic z tego nie będzie - sorry za krytykę ale po tym co napisałeś domyśliłem się ze jesteś kompletnie zielony.

Mam nadzieje, że choć troszkę pomogłem.

Pozdrawiam, Mamooth.

Tiveria.pl 

Start : 04.08.15 - GODZINA 18-20

Oczekujemy :)

Opublikowano

Odpiwiem ci na wszyskie pytania jedna odpowiedzią jesli jestes laikiem który absolutnie na niczym sie nie znasz i chchesz zrobic dobry projekt to  $.$$$ - $$.$$$

Nic więcej ci nie trzeba

81330142092000894794.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...