Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

czy xvm zmniejsza fps?

alemamfaze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grając na lapku, który odtwarzał grę na niskich detalach, zauważyłem lekki spadek FPS'ów. Lecz to na lapku, na PC nie dostrzegłem zmian ;)

Opublikowano

XVM sam w sobie nie wpływa na grafikę czy nawet obciążenie silnika gry więc nie.

Oprócz renderowania większej ilości rzeczy(patrz: dodatkowy tekst, dodatkowe ikony, własne ikony), musi także sprawdzać cały stan bitwy i aktualizować minimapę, znaczniki nad czołgami, cały tekst, całą grafikę nad tymi znacznikami i mnóstwo innych rzeczy. W configu zapis "jak to wyrenderować" jest zapisany(z tego co pamiętam) na mieszance HTML'a i CSS, więc musi mieć zapisany "ogólny wzór" na taki styl napisu do szybkiego użycia i aktualizować efekt wizualny z każdym zdarzeniem(strata hp, trafienie, komunikat na czołgu, zniszczenie, ammorack itp. - to ma takie możliwości że każde z tych zdarzeń może spowodować duże zmiany), bo możliwości pozwalają na o wiele większe rzeczy niż te do których jest wykorzystywany(nikt ich nie używa, bo ekran zamieniłby się w choinkę bożonarodzeniową). Co nie zmienia faktu, że komputer musi obsługiwać to wszystko.

Co do tematu: w jakimś stopniu tak, ale konkretnych danych brak bo nikt nie robi takich testów.

Opublikowano

Zależy od configu, jak jest rozbudowany i źle sconfigurowany, to może wpływać znacząco.

Opublikowano

to ja sie wypowiem, bo mam z tym sporo wspólnego, komputera jakiegoś super nie mam, ale normalnie na niskich trzyma mi te 70/90 fps'ów, ale po zainstalowaniu xvm'a zacząłem po jakimś tygodniu odczuwać problemy, wczytywanie do bitwy jak juz zostały 2 sekundy do rozpoczecia, spadek fps'ów do 20 nawet, przecietnie 30/35, najwiecej widziałem 55

Opublikowano

Powiem Ci mi osobiście zmniejszał FPS'y na słabym kompie teraz mam dobrego i nie widzę spadków fps'ów więc nie którym zmniejsza nie którym nie ale to też zależy które opcje np. współczynnik WN8 zmniejsza :)

Opublikowano

Oprócz renderowania większej ilości rzeczy(patrz: dodatkowy tekst, dodatkowe ikony, własne ikony), musi także sprawdzać cały stan bitwy i aktualizować minimapę, znaczniki nad czołgami, cały tekst, całą grafikę nad tymi znacznikami i mnóstwo innych rzeczy. W configu zapis "jak to wyrenderować" jest zapisany(z tego co pamiętam) na mieszance HTML'a i CSS, więc musi mieć zapisany "ogólny wzór" na taki styl napisu do szybkiego użycia i aktualizować efekt wizualny z każdym zdarzeniem(strata hp, trafienie, komunikat na czołgu, zniszczenie, ammorack itp. - to ma takie możliwości że każde z tych zdarzeń może spowodować duże zmiany), bo możliwości pozwalają na o wiele większe rzeczy niż te do których jest wykorzystywany(nikt ich nie używa, bo ekran zamieniłby się w choinkę bożonarodzeniową). Co nie zmienia faktu, że komputer musi obsługiwać to wszystko.

Co do tematu: w jakimś stopniu tak, ale konkretnych danych brak bo nikt nie robi takich testów.

Całkowicie się zgadzam lecz tekst sam z siebie nie jest renderem a właśnie miesznka HTML'a i CSS pozwala aktualizować zmiany przy jak najmniejszym zużyciu zasobów. Jak sam stwierdziłeś, że sprawdzone configi np. od Aslaina nie muszą aktualizować dużo zmiennych więc z racji tego, że raczej dziś każdy posiada komputer który 'ciągnie' HTML stwierdziłem jako nie wpływa na FPSy (przynajmniej w moim wypadku).

Opublikowano

Całkowicie się zgadzam lecz tekst sam z siebie nie jest renderem a właśnie miesznka HTML'a i CSS pozwala aktualizować zmiany przy jak najmniejszym zużyciu zasobów. Jak sam stwierdziłeś, że sprawdzone configi np. od Aslaina nie muszą aktualizować dużo zmiennych więc z racji tego, że raczej dziś każdy posiada komputer który 'ciągnie' HTML stwierdziłem jako nie wpływa na FPSy (przynajmniej w moim wypadku).

Nie jest obiektem 3D, którego trzeba przeliczać na różne sposoby itd.. Cały czas jest to jednak tekst, który trzeba wrzucić na ekran - to też pociąga za sobą jakieś zużycie zasobów. W dodatku tekst może być częściowo przezroczysty(tak, XVM na to pozwala), więc niezależnie od wszystkiego trzeba zlać go z tłem. Nie wiem czy nie jest to jakoś sprawdzane, ale rysowanie mnóstwa na bieżąco aktualizowanych ikonek, napisów itp. pochłania lekko zasoby. Są też inne aspekty, których tu nie opiszę bo nie ma sensu lub nie jestem pewien.

To że komuś nie obniża FPS to nie dowód że nie wpływa na FPS'y - mi też nie, bo mam odpowiedni komputer. Ale z wypowiedzi dużej ilości poprzedników wynika że może to wyglądać znacznie gorzej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...