Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Aktualizacja BIOS-u

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio zakupiłem komputer z zestawu na forum : http://www.mpcforum.pl/topic/1374622-komputer-do-3000z%C5%82/#entry11677263i chciałbym zaktualizować bios w płycie głównej ASRock H81M-DGS R2.0

Wiem jak zaktualizować bios (filmy na yt) chociaż nigdy tego nie robiłem i na stronie asrocka są aktualizacje biosu do mojej płyty ale jest coś tam jak zaktualizuj bios pod i jest tam do wyboru DOS, Windows i Instant Flash i moje pytanie jest takie którą opcję mam wybrać ? tu link do tej strony http://www.asrock.com/mb/Intel/H81M-DGS%20R2.0/index.pl.asp?cat=Download&os=BIOS

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Windows - Aktualizujesz spod systemu Windows

DOS / Instant Flash - Potrzebujesz do tego np. pendrive i odpowiedniego przygotowanie go. Więcej roboty niż opcja Windows, jednak obie metody są bezpieczniejsze, gdyż Windows zawsze zrobi crash w najmniej spodziewanym momencie

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Wiem jak zaktualizować bios

Nie, nie wiesz. 

Po co chcesz go aktualizować? Coś nie działa...? 

Nie przeczytałeś nawet tego, co producent napisał na stronie. Obejrzałeś jakieś marne filmy na YT i wydaje ci się, że już potrafisz to zrobić. A tutaj taki cytat, ze strony producenta ofc:

Zanim pobierzesz lub zaktualizujesz BIOS, przeczytaj uważnie " (Jak zaktualizować?)".

Gdybyś tam zerknął, to raczej nie miałbyś żadnych wątpliwości. 

+ elementarna wiedza: 

• 1.4 > 1.3 > 1.2 > 1
  • wyższa cyfra oznacza nowszą wersję
  • powinieneś zawsze próbować aktualizować programy do najnowszej wersji
  • "DOS", "Windows" i "Instant Flash" to "sposoby" aktualizacji - wybierasz według własnych preferencji

@.old

Przecież nie da się nawet przeprowadzić aktualizacji BIOSu z poziomu systemu, więc co mają do tego rzadkie crashe Windowsów?

ㅈㅈ.

Opublikowano

Nie, nie wiesz. 

Po co chcesz go aktualizować? Coś nie działa...? 

Nie przeczytałeś nawet tego, co producent napisał na stronie. Obejrzałeś jakieś marne filmy na YT i wydaje ci się, że już potrafisz to zrobić. A tutaj taki cytat, ze strony producenta ofc:

Gdybyś tam zerknął, to raczej nie miałbyś żadnych wątpliwości. 

+ elementarna wiedza: 

• 1.4 > 1.3 > 1.2 > 1
  • wyższa cyfra oznacza nowszą wersję
  • powinieneś zawsze próbować aktualizować programy do najnowszej wersji
  • "DOS", "Windows" i "Instant Flash" to "sposoby" aktualizacji - wybierasz według własnych preferencji

@.old

Przecież nie da się nawet przeprowadzić aktualizacji BIOSu z poziomu systemu, więc co mają do tego rzadkie crashe Windowsów?

Jak się nie da, ostatnio w ten sposób zaktualizowałem BIOS na jakiejś płycie HP z 2007r. i na nowszym laptopie Samsung NP350V5C

Co do crashów.. Wiesz, z czego Windows słynie. Wysypie się w najmniej oczekiwanym momencie. Także bsod podczas aktualizacji BIOS = płyta na śmietnik, no chyba, że ma dual boot bądź przeprogramujesz samą kość, o ile ona na to pozwoli i będziesz mieć do tego odpowiednie oprogramowanie i sprzęt. Jak bios to taka kostka to wtedy się nie da

4617181400_1373099991.jpg

Płytka z laptopa, jednak tego typu kości już można

5281926700_1390837543.jpg

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...