Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jestem żółtodziobem w C++, więc jak się spodziewasz chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej. Oglądam regularnie kurs C++ prowadzony przez Mirosława Zelenta. Napisałem już jeden prosty program w tym języku. Był to prosty program jednak miałem dużo fanu przy jego pisaniu. Teraz jednak chciałbym się dowiedzieć troszkę o C++. Oto moje pytanka:

- Do czego służą pliki ".dll"?

- Czy C++ jest lepsze np. od Javy?

- Czy w tym języku można napisać wszytko co się chce?

- Jakie paradygmaty tego języka muszę poznać żeby napisać coś użytecznego (najlepiej z Graphical User Interface!)

- Czy można utworzyć własną bibliotekę w C++?

- Jakie możliwości daję mi znajomość C++?

- Czy ten język jest językiem ponadczasowym?

Mam nadzieję, że poznam odpowiedź na każde pytanie. Pozdrawiam i dziękuje z góry za informacje!

Opublikowano

Na te pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi

Tak (tylko jak tu rozumieć te 'wszystko')

Tak

Sama znajomość C++ strasznie dużych Ci nie da, ale używając jakichś bibliotek możesz zrobić bardzo dużo

?

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-WinAPI-C++/Zaawansowane/DLL/198

następnym razem zamiast punktowania poprzez "-" zacznij używać cyfr

Opublikowano

Są to już przygotowane biblioteki, z których dynamicznie(run-time)(Dynamic Link Library) wczytuje się jakieś funkcje/tworzy obiekty i je wykorzystuje

Nie da się na to odpowiedzieć, języki te dość mocno się różnią i są stworzone do różnych celów

Zależy co masz przez to na myśli. Ale C++ nie jest językiem z małą ilością bibliotek bądź ograniczeniami w tej kwestii.

- Jakie paradygmaty tego języka muszę poznać żeby napisać coś użytecznego (najlepiej z Graphical User Interface!)

Paradygmat programowania to coś dość innego, jest to ogólny styl/sposób w jakim planujesz, organizujesz i piszesz kod. GUI da się pisać nawet przy tym od którego się zaczyna(proceduralny - czyli funkcje w określony sposób przetwarzają podane dane/wykonują zadania korzystając z przekazanych danych). Oczywiście całkiem duża ilość bibliotek używa programowania obiektowego, ale znajomość nie jest wymagana. Zelent wprowadza GUI gdzieś pod koniec jego serii Object C++, ale możesz wcześniej nauczyć się np. WinAPI(proceduralny): http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-WinAPI-C++/167. Alternatywy to specjalne biblioteki przygotowane do robienia okienek, np. GTK+(obiektowy/proceduralny), czy też biblioteki graficzne które dbają o wyświetlanie np. bitmap czy kształtów, jak np. Allegro(proceduralny) http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-Allegro-4-x-C++/21 i SFML 2.2(obiektowy) http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-SFML-2-x-C++/460 .

Tak, zarówno DLL jak i zwykłe. Jest to bardzo proste.

Nie wiem co tu masz na myśli, część pytań napisałeś dosyć niejasno.

Nikt nie wie, ale na razie na jego koniec się nie zapowiada. Nawet jeśli kiedyś pojawiłoby się coś lepszego, to i tak dałoby się niespecjalnie trudno tego nauczyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...