Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaką szkołę wybrać?!

_CrEaTiV_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

W tym roku kończę gimnazjum (w końcu)

I nie wiem do jakiej szkoły pójść. Myślałem nad tymi kierunkami:

- kucharz,

- informatyk,

lub ewentualnie mundurowa. 

Opłaca się na jakąś z tych iść? Tak wiem, że to mój wybór, wybrałem te trzy, lecz nie mogę się zastanowić. Co Wy polecacie? :)

ZBIERAM LAJKI, HEHE =)

SZUKAM OSOBY, KTÓRA WYKONA DLA MNIE SYGNATURE! WIĘCEJ INFO PW =0

Opublikowano

jak coś umiesz lub chcesz umieć i wiesz ze cie nie znudzi pisanie kodu / tworzenie grafiki to informatyka. ale jeśli to cie nie interesuje to nie polecam bo w takim przypadku można coś innego znaleźć

Opublikowano

jak coś umiesz lub chcesz umieć i wiesz ze cie nie znudzi pisanie kodu / tworzenie grafiki to informatyka. ale jeśli to cie nie interesuje to nie polecam bo w takim przypadku można coś innego znaleźć

Grafiką się interesuję jak najbardziej, lecz niezbyt dobrze mi to wychodzi. Coś tam zrobić umiem, ale bez szoku. :D

ZBIERAM LAJKI, HEHE =)

Opublikowano

Jak jesteś pewny że chcesz iść na studia to jakieś liceum. Ja wybrałem technikum logistyczne i nie narzekam. Dość przyjemne tematy ;p

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

ja bym brał kucharza w końcu sam jestem na takim profilu, pracę zawsze znajdziesz, ale lepiej się zastanów co chciałbyś w życiu robić

uwierz mi, że żywność kręci się wokół człowieka całe życie a będziesz na jej temat wiedział wszystko

NIE BOJĘ SIĘ BOGA

Opublikowano

Siema!

W tym roku kończę gimnazjum (w końcu)

I nie wiem do jakiej szkoły pójść. Myślałem nad tymi kierunkami:

- kucharz,

- informatyk,

lub ewentualnie mundurowa. 

Opłaca się na jakąś z tych iść? Tak wiem, że to mój wybór, wybrałem te trzy, lecz nie mogę się zastanowić. Co Wy polecacie? :)

Rok temu chodziłem na informatyka, wszystkie zajęcia ,,praktyczne'' to była kpina, jak lubisz informatykę lepiej udaj się do liceum o takim profilu.

Sam teraz jestem na kucharzu (technik gastronomii/biol-chem), i jest świetnie + co tydzień masz praktyki gdzie sam gotujesz z grupą dla siebie.

Jak chcesz mieć szybką emeryturę, to idź sobie do mundurowej na wojskowego, no i jak nie chcesz mieszkać w przyszłości w Polsce nie polecam (nauka innego prawa itp)  :)

Opublikowano

No gastronomia mnie się podoba. Lubie od czasu do czasu coś pogotawać xD

ZBIERAM LAJKI, HEHE =)

Opublikowano

Rok temu chodziłem na informatyka, wszystkie zajęcia ,,praktyczne'' to była kpina, jak lubisz informatykę lepiej udaj się do liceum o takim profilu.

Sam teraz jestem na kucharzu (technik gastronomii/biol-chem), i jest świetnie + co tydzień masz praktyki gdzie sam gotujesz z grupą dla siebie.

Jak chcesz mieć szybką emeryturę, to idź sobie do mundurowej na wojskowego, no i jak nie chcesz mieszkać w przyszłości w Polsce nie polecam (nauka innego prawa itp)  :)

myśle, ze w szkole o profilu informatycznym nie chodzi o to, zebyś się czegoś nauczył, tylko zebys mial papierek i uczył się w domu.

ostatnio przeczytałem cos takiego:

"nauczyciel informatyki niewiele cię nauczy, bo sam niewiele wie. jakby coś wiecej wiedział to przecież nie byłby informatykiem w szkole tylko programistą w firmie"

Opublikowano

myśle, ze w szkole o profilu informatycznym nie chodzi o to, zebyś się czegoś nauczył, tylko zebys mial papierek i uczył się w domu.

ostatnio przeczytałem cos takiego:

"nauczyciel informatyki niewiele cię nauczy, bo sam niewiele wie. jakby coś wiecej wiedział to przecież nie byłby informatykiem w szkole tylko programistą w firmie"

Zastanawiam się nad tym informatykiem. 

Ogólnie tego ''niby'' nas nauczą w technikum przez te lata:

- budować i administrować sieci

komputerowe,
- używać i administrować systemy
operacyjne,
- konfigurować sprzęt i
oprogramowanie oraz eliminować
usterki,
- projektować bazy danych i
aplikacje z nich korzystające,
- pisać aplikacje we współczesnych
środowiskach programistycznych,
- posługiwać się zaawansowanymi
programami do obróbki grafiki i
video,
- tworzyć zaawansowane serwisy
internetowe.
Nie wiem czy nas tego w ogóle nauczą czy po prostu będziemy siedzieć na d***e i siedzieć na fb (jak to ma miejsce w gimnazjum)
+ Zastanawiam się nad tym kucharzem, w sumie ciekawy zawód, opłacalny (chyba), ale mimo to, kumpel idzie na informatykę, ja też mogę iść, bo się interesuje grafiką itp.
A samemu do nowej szkoły (kucharz) jakoś trudno iść wg mnie, ponieważ od nowa poznawać ludzi itp. A jednak wolałbym mieć przy sobie jakiegoś prawilnego ziomka xD
Jeszcze będę myślał nad tym kucharzem, bo tak jak mówiłem lubię gotować, ale też lubię pracować w programach graficznych (nie za dobrze mi to wychodzi), ale się staram. 

@edit:
I tak w ogóle. Jara mnie także tworzenie gier, jakieś tam gry potworzyłem w RPG Makerze, ale raczej na tym żadne gry nie wychodzą. Z jednej strony dobrze nauczyć się programować itp. 
Muszę się poważnie nad tym wszystkim zastanowić, ale czasu coraz mniej. :(

ZBIERAM LAJKI, HEHE =)

Opublikowano

Kucharza olej. Chyba że chcesz później pracować po 12-14 godzin, a często jak są imprezy to po 24h za marny pieniądz. Najpewniejszy zarobek to mundurowe, informatyk o ile masz do tego zacięcię i smykałkę. Bo to jednak trudny kawał chleba.

Opublikowano

Kucharza olej. Chyba że chcesz później pracować po 12-14 godzin, a często jak są imprezy to po 24h za marny pieniądz. Najpewniejszy zarobek to mundurowe, informatyk o ile masz do tego zacięcię i smykałkę. Bo to jednak trudny kawał chleba.

Do mundurowej są jakieś super wymogi? Czy raczej łatwo się dostać? 

ZBIERAM LAJKI, HEHE =)

Opublikowano

Do szkoły łatwo, no chyba że ważysz 150 kilo i średnia 2.5

Ważę ~55kg 

średnia nie wiem, ale powyżej 3 na pewno mam. xD

ZBIERAM LAJKI, HEHE =)

Opublikowano

Mundorowa :) polecam

Dlaczego polecasz? xD

ZBIERAM LAJKI, HEHE =)

Opublikowano

Bo zawsze jest praca? Jeden z nielicznych kierunków gdzie po studiach jest 100% praca. Możesz iść na rehabilitanta, społeczeństwo polskie się starzeje, przyda się ktoś taki w przyszłości i dobrze płatna praca. Rynek Polski rzyga już logistykami i informatykami.

Opublikowano

Bo zawsze jest praca? Jeden z nielicznych kierunków gdzie po studiach jest 100% praca. Możesz iść na rehabilitanta, społeczeństwo polskie się starzeje, przyda się ktoś taki w przyszłości i dobrze płatna praca. Rynek Polski rzyga już logistykami i informatykami.

Konieczne studia? 

ZBIERAM LAJKI, HEHE =)

Opublikowano

Nie, możesz bez studiów. Ale im większe wykształcenie tym lepsza posada, c'nie?

Opublikowano

Nie, możesz bez studiów. Ale im większe wykształcenie tym lepsza posada, c'nie?

Racja, ale nie widzę siebie na studiach xD

ZBIERAM LAJKI, HEHE =)

Opublikowano

mundurowa to jakas kpina, nic po tym nie masz tylko jakis papierek z samoobrony ktory i tak na nic ci sie nie przyda

jesli mundur to tylko mat-fiz

informatyka tylko jesli poswiecisz troche czasu w domu, bo tak niewiele wyciagniesz

gastronom nie mam znajomych na tym kierunku nie wypowiadam sie

­

Opublikowano

W mojej szkole informatyki uczy geniusz typ ma tak wysoko rozwiniętą erudycje że nie ma tematu w którym go zagniesz na prawdę istny geniusz potrafi poprawiać prace i pytać uczniów jednocześnie... 

Nie wiem czemu on uczy informatyki w technikum... Ale z pewnością zarobił bardzo dużo pięniędzy na programowaniu itp. bo jeździ zajebistym samochodem :P 

NA twoim miejscu wybrał bym mundurówke :D

Opublikowano

W mojej szkole informatyki uczy geniusz typ ma tak wysoko rozwiniętą erudycje że nie ma tematu w którym go zagniesz na prawdę istny geniusz potrafi poprawiać prace i pytać uczniów jednocześnie... 

Nie wiem czemu on uczy informatyki w technikum... Ale z pewnością zarobił bardzo dużo pięniędzy na programowaniu itp. bo jeździ zajebistym samochodem :P

NA twoim miejscu wybrał bym mundurówke :D

No widzisz, w mojej natomiast przewrażliwiony typ stawiający przy drzwiach na krześle za spóźnienie jednominutowe z zachowaniem pasywno agresywnym, no ale cóż innego technikum informatycznego w moim mieście nie było ;>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...