Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak działają LP w Leauge of Legends

Kianos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Początek.

Witam, dziś chce wam przedstawić działanie systemu LP, który od sezonu 3 został wprowadzony na stałe do League of Legends. Również poruszymy temat działania ukrytego ELO, które wciąż funkcjonuje w grze. Zapraszam.

Mam nadzieję że wyczerpałem temat, jeżeli natomiast masz jakiekolwiek pytania, pisz śmiało. Postaram Ci udzielić na nie odpowiedzi najlepiej jak potrafię :)

Bardzo wielu graczy zadaje sobie pytanie:

W jaki sposób za wygraną dostaje 10LP a za przegraną tracę 20LP?

Dlaczego gdy jestem blisko awansu do następnej ligi oraz mam 95LP, gdy przegrywam mecz, tracę 20LP?

Są to bardzo częste pytanie, które występują na wielu forach League of Legends, zarówno polscy gracze, jaki i zagraniczni, nie są do końca świadomi sposoby, w jaki to wszystko działa. Więc tutaj na pewno przyda się trochę otwartego umysł i raz, dwa wszystko stanie się jasne i zrozumiałe. A więc, do działa!

Warto wiedzieć.

Każdy mecz jest dobierany w taki sposób, aby wszyscy gracze posiadali podobny poziom umiejętności tzw. skilla. W jaki sposób to się odbywa? Wszyscy gracze posiadają pewno „skilla”, które w grze są wyrażone wartością liczbową. Ta wartość jest to ELO (od nazwiska Arpad’a Elo, węgierskiego fizyka).

Zasada jest prosta, jeśli wygrywasz, dostaje dodatkowe punkty do rankingu graczy, jeśli przegrywasz, są Ci one zabierane. Teoretycznie, im większa wartość ELO tym większe umiejętności dany gracz posiada. Czyli, podsumowując tą część, gracze są dobierani po wartości ELO, system stara się dobrać graczy o podobny wartościach ELO.

Twoje MMR/ELO a obecna pozycja w lidze.

Minimalne wymagania konkretnych lig:

Różnica między ligami to 300 MMR/ELO.

Srebro 5 – 1200 MMR/ELO

Złoto 5 – 1500 MMR/ELO

Platyna 5 – 1800 MMR/ELO

Diament 5 – 2100 MMR/ELO

Są to właśnie główne wymagania, jakie trzeba spełnić, aby wejść do wymarzonej Ligi.

A więc wzór, aby w przybliżeniu obliczyć nasze obecne MMR jest następujący:

post-1342672-0-21810600-1424633902.png

ND – numer dywizji w której jesteśmy

LP – aktualna liczba posiadanych LP

Liga – każdej lidze jest przypisana wartość:

post-1342672-0-10896000-1424633931.png

Ten wzór ma sens stosowania zwykle po ok. 80 grach.

Ile MMR, średnio, zdobywam/tracę na grze?

Przy około 75-80 grach, zmiany MMR wynoszą 12.5. Na początku są to inne wartości z racji tego, iż system „szuka” dla was właściwego miejsca w rankingu, a wraz z ilością zgromadzonych danych system staje się coraz bardziej dokładny, że dana pozycja w rankingu odpowiada naszym zdolnościom. Dlatego te zmiany później są już mniejsze i normują się w okolicach, właśnie 80 gry.

Należy tutaj również zauważyć ze 1 punkt ELO jest wart 1.6 LP. Znając tą zależność, łatwo można zauważyć że MMR i LP mogą drastycznie się różnić, więcej na ten temat pod koniec.

Jak zdobywać LP?

System zawsze stara się dopasować graczy o podobnym poziome ELO/MMR, nie po Lidze/Dywizji. Za każdą grę, średnio, będziemy dostawać ok. 20LP.

Czasami się zdarza się, że dostaniemy 16 LP, a czasami 24 LP. Czym to jest podyktowane?

Już tłumaczę. Zakładając, że jesteśmy Srebro III, tutaj średnie MMR wynosi 1350. Gra stara się dopasować graczy o podobnym MMR, więc też ok. 1350MMR, w takich sytuacjach dostajemy właśnie ~20 LP. Więcej dostaniemy, gdy gra nam znajdzie drużynę z wyższym MMR od naszego np. 1450. W tym przypadku, za wygraną dostajemy ok. 23-24LP a za przegraną 16-17 LP. Dzieje się tak z racji tego, iż, trafiliśmy na potencjalnie silniejszych przeciwników od siebie, więc jeżeli z nimi wygramy, powinniśmy dostać lepszą nagrodę a jeżeli przegramy, łagodniejszą karę. To samo dzieje się w druga stronę. W przypadku, gdy, średnia drużyny przeciwnej będzie wynosić ok. 1250 MMR, wtedy za wygraną dostaniemy mniej, ponieważ wygraliśmy z teoretycznie słabszym przeciwnikiem od nas, a stracimy więcej, ponieważ przegraliśmy ze słabszymi.

Aby mniej więcej zorientować się, na jakim poziome gramy, należy śledzić nasz pick order. Metoda ta jest bardzo prosta, gdy podczas draftu, będziemy mogli wybierać ostatni z naszej drużyny, oznacza to, iż średnie MMR jest większe od naszego obecnego, natomiast w przypadku, gdy jesteśmy pierwsi w drafcie, oznacza to mniej więcej tyle, iż średnie MMR drużyny jest mniejsze od naszego. To pomaga na ustalić mniej więcej ilość punktów do zdobycia/stracenia.

Jestem blisko awansu do następnej ligi a zawsze tracę dużo LP przy przegranej.

Bardzo często dzieje się tak, iż, gdy jesteśmy już bardzo blisko awansu do następnej Ligi i brakuje nam 3LP, przegrywamy. Nie dość, że naszym oczom ukazuje się nie miły napis Defeat to na dobicie tracimy ok. 25LP., Dlaczego tak się dzieje?

Tutaj Riot użyło pewnego bufora, który ma powstrzymać graczy przed dostaniem się do kolejny Ligi dla graczy z tzw. Hot Streakim. Zmniejsza to poziom szczęśliwego trafu dla graczy, dla których „jakoś się udało” dotrzeć do Tier I. Naj ważniejsze w takich sytuacjach jest cierpliwość i opanowanie. Dobra informacja dla Ciebie, jeżeli udać Ci się utrzymać win ratio 50%+ to masz gwarantowany awans. Przy następnej próbie zdobycia nowej ligi i ew. kolejnej przegranej nie stracisz już 25 LP a np. 20 LP. Ostatecznie może dojść do takiej sytuacji gdzie będzie zdobywał po 18LP a tracił 3/4LP za przegraną, jeśli jesteś na tyle dobry by tam się dostać, na pewno tam dojdziesz.

Ciekawą informacją jest również to, iż, MMR zmieni się szybciej niż LP. Bardzo dobrze widać to w przypadku, gdy wygrywa wiele gier pod rząd. Będąc np. w Gold III taki gracz mierzy się z graczami Plat III. Dzieję się tak, w gdy różnica w ELO a LP jest naprawdę duża, a tak jak wspomniałem nie liczy się dywizja, w której jesteś, licz się Twoje MMR/ELO.

Opublikowano

Fajnie opisane, a co sądzisz o wyliczaniu MMR ze stron typu op.gg? Podobno op.gg od tego sezonu bazuje na MMR wyliczanym przez RIOT.

@1361622928-U485574.pngKianos

skąd mają znać używany przez nich algorytm?

po to riot ukrył nasze elo żebyśmy go nie wiedzieli a nie żeby można było sobie je obliczyć na pierwszej lepszej stronce

Opublikowano

­

Fajnie opisane, a co sądzisz o wyliczaniu MMR ze stron typu op.gg? Podobno op.gg od tego sezonu bazuje na MMR wyliczanym przez RIOT.

@1361622928-U485574.pngKianos

Strony typu Op.gg oraz lolking.net podają wartości których wymaga system (LoL) aby zakwalifikować Ciebie do danej ligi/dywizji. Przykład:

Smerfujesz sobie konto, wygrałeś już 30 gier, przegrałeś 5. Załóżmy również że jesteś na Gold I przez problemy z trollami podczas próbami awansu do następnej dywizji/ligi.
Obecnie posiadasz faktycznie ok 1900 MMR. Natomiast, aby być w Gold I trzeba mieć 1740-1800 MMR i z tego zakresu będzie wyświetlana wartość na tych stronach.

Nie będzie to Twoja rzeczywiste MMR tylko właściwe dla Twojej aktualnego położenia czyli np. 1769MMR.

Chyba że już jesteś w jakiejś lidze ok 30-50 gier to wtedy jak najbardziej, wyniki op.gg będą bliskie rzeczywistości.

Pomocnik
Opublikowano

­

Strony typu Op.gg oraz lolking.net podają wartości których wymaga system (LoL)[...]

Zaczynając od tego, że lolking nie generuje wcale żadnego mmr a tylko punkty lolkingowe czy coś takiego ;)

Opublikowano

­

Zaczynając od tego, że lolking nie generuje wcale żadnego mmr a tylko punkty lolkingowe czy coś takiego ;)

Zgadza się, system LolKing daje swoje MMR które jest wymagane dla danego miejsca w Lidze, natomiast nie musi to być zgodne z realnym MMR istniejącym w LoLu.

Opublikowano

Kianos mam pytanko mianowicie, udało mi sie wbić do d5 z dobrym mmr ale teraz wyjscie z tego jest praktycznie niemozliwe nawet przy normalnym mmr dostaje 15 a bierze do 30 LP oczywiście gram z ludzmi z d5. Nie gram duo, mam prawie 60% win ratio.

Poczytałem o tym na forach i sie okazuje ze to nie tylko mój problem, wyczytałem też że może być to wina graczy z d2+ którzy po placementach dostali p1(najwyższa liga po place) i niszczą strukture mmr.

Co o tym myślisz ?

Pozdro

Opublikowano

Wartości MMR podałeś niepoprawne, bo przecież jest to wartość ukryta, ale zależności pomiędzy zdobywaniem punktów są opisane dobrze :)

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...