Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Chcemy zrobić grę ale...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wraz z kolegami (2 programistów + grafik) chcielibyśmy stworzyć grę 2d podobną do darkest dungeon. Niestety mamy problem z wyborem silnika na którym najlepiej byłoby to zrobić. Zastanawiamy się czy lepiej użyć gotowca typu Unity lub Unreal Engine czy napisać to od podstaw samemu w javie przy użyciu Slick2D lub libGDX. Chcielibyśmy poznać wasze opinie na ten temat. Abyście nie uznali nas za kolejną grupkę dzieciaków próbujących stworzyć coś na czym się nie znają, poniżej zamieszczam screeny z naszego ostatniego projektu robionego 4fun. Warto dodać, że z Unity oraz Unrealem mamy nieiwelkie doświadczenie. Jesteśmy otwarci na wszelkie propozycje a za udzielone odpowiedzi z góry dziękuję. :)

41589231492246377889.png89853903092404546729.png01171425275759949671.png48134603074544090821.png

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

ja bym pisał gierkę od zera bo używanie takich silników mi nie sprawia żadnej radości, wręcz przeciwnie.

Jeżeli obydwaj znacie jave to bieraj libGDX i róbcie

Opublikowano

­"chcielibyśmy stworzyć grę 2d"

"gotowca typu Unity lub Unreal Engine czy napisać to od podstaw samemu w javie przy użyciu Slick2D lub libGDX."

Slick odpada to po 1.

libGDX to tak naprawde juz gotowiec.

Oczywiscie! Uzywanie gotowych bibliotek nie jest zle, nawet jest bardzo dobrym rozwiazaniem. LibGDX moze nie jest tego najlepszym przykladem gdyz nie jest modułowy w sensie takim dużo niepotrzebnych rzeczy zawiera w sobie core, ale mozna z tym żyć.

Życze powodzenia i nie bójcie sie używać libGDX-a. Nawet gdy napiszecie juz napiszecie z nim grę zauważycie, że stworzenia własnego silnika 2d do wymagań które potrzebowaliście na jej utworzenie nie będzie wcale takie trudne. No chyba że będzieci lirycznie ze wszystkiego korzystać :D

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

Dlaczego Slick aż tak bardzo ssie? Wcześniej cały czas go używałem poniewać wydawał mi się bardziej przejżysty i ogarnięty mimo że wiedziałem o sporo większych możliościach gdx'a do którego jakoś nie moge się przegóc żeby zacząć go używać. ;)

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

­

Dlaczego Slick aż tak bardzo ssie? Wcześniej cały czas go używałem poniewać wydawał mi się bardziej przejżysty i ogarnięty mimo że wiedziałem o sporo większych możliościach gdx'a do którego jakoś nie moge się przegóc żeby zacząć go używać. ;)

http://www.java-gaming.org/index.php?topic=29009.0

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...