Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Co to jest serwer na własnej maszynie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słyszałem o mozliwości stworzenia serwera na własnej maszynie, lecz nie do końca wiem co to znaczy. Czy ktoś mógłby mi to zwięźle wytłumaczyć?

Opublikowano

To jest serwer uruchomiony na własnym komputerze który masz w domu i jest to bardzo nieopłacalne bo żeby serwer był online Ty musisz mieć komputer włączony :)

eJwLLi0qy0zMUbBScM_MSclMBTJ8SpOzK51y8pOz
Opublikowano

Zależy.

Może być to serwer dedykowany (np. z data center) lub po prostu twój komputer .

Tworzę strony internetowe.

Sklepy Minecraft, CMS-y, fora itp.

Opublikowano

Ogólnie osoby, które nie są rozeznane w temacie swój serwer kładą w ręce hostingu, takiego jakim jest m.in

CraftHost, FiberHost, CraftServe, Enderchest, czy też lvlup.pro, jak i wiele innych hostingów serwerów do gry Minecraft.

Panowie u góry się sprzeczają, ale każdy z nich ma po części rację.

Własna maszyna - często to pojęcie jest używane, nawet w wypadku, kiedy maszyna nie należy do nas. Tzn. wynajęcie serwera dedykowanego, czy też VPS (Virtual Private Server), czyli prościej mówiąc,

bardzo amatorsko, dedyk podzielony na mniejsze części. Nasz serwer może być również postawiony na naszym komputerze, jeśli posiadamy zewnętrzny adres IP.

Także własna maszyna, to po prostu serwer dedykowany/vps lub po prostu nasz komputer, który należy do nas,

ale tego stwierdzenia używa się również, podkreślając, że maszyna nie stoi na hostingu serwerów Minecraft.

Mam nadzieję, że rozwiałem Twoje wątpliwości.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Serwer na własnej maszynie jest to serwer na własnej maszynie, w sensie kupujesz takie pudło podobne do komputera stacjonarnego (ale nie takie samo) i w nim masz serwer Minecraft

Opublikowano

@gabrys07076 znawca pierniczony

VPS to jest część maszyny dedykowanej przypisana dla ciebie

Serwer na twojej maszynie czyli serwer na twoim kompie

No brawo! Ale VPS jest jedyną maszyną która jest "własna"

Opublikowano

No brawo! Ale VPS jest jedyną maszyną która jest "własna"

VPS nie jest maszyną, jak sama nazwa wskazuje - Virtual Private Server.

Opublikowano

Serwer(maszyna dedykowana) - jest to jeden duży komputer o wysokich parametrach.
VPS(virtual private server) - jest to dana część serwer'a.
Na ovh.pl możesz kupić i serwer dedykowany i vps do tego jakiś system operacyjny jak Debian 7 i masz serwer.
­

Opublikowano

Na własnej maszynie mówi się raczej na serwery dedykowane. Wtedy mamy 'swój' cały serwer. VPS jest współdzielony z innymi, czyli na jednym fizycznym serwerze są virtualne maszyny.

Opublikowano

To jest serwer uruchomiony na własnym komputerze który masz w domu i jest to bardzo nieopłacalne bo żeby serwer był online Ty musisz mieć komputer włączony :)

Na własnej maszynie to znaczy że na dedyku :D

Na własnym komputerze to (hamachi)

Nawet serwer dedykowany hostujesz na czyimś komputerze więc nie możesz nazwać go własnym...

Nie ? (takie bzdury wypisujesz człowieku)

Serwer na własnej maszynie czyli "VPS"

VPS to część dedyka ale nie całość (dedyk podzielony na mniejsze zasoby )

serwer który podpinasz pod modem, lub dziala na własnym komputerze

Nie ? (przeczytaj wyżej )

Jeżeli mój post podoba ci się wciśnij: napispng_wpwaara.png Dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...