Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Ile slotów przy jakich możliwościach?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Niedawno złożyłem sobie komputer i chciałbym użyć go jako serwer Minecraft 1.7.10 na Bukkicie.

Parametry:
CPU - Intel® Core i7-4790K CPU @ 4.00GHz

RAM - 8 GB 1600Mhz (2 kości)

Dysk - HDD 1 TB (Planuję kupić SSD)

Zasilacz - Corsair CX Series 500W

Płyta główna - MSI Z97 GAMING 5 (MS-7917)

GPU(wiem że nie potrzeba ale podam) - NVIDIA GeForce GTX 760 Gigabyte WindForce

I tu pojawia się dla mnie problem. Wiem że jeśli nie chce się lagów to jeden slot powinien mieć przydzielone 100 MB ramu.
Niestety mój internet to "gówno" i nie wiem ile slotów dać serwerowi ,żeby nawet gdy będzie pełny nie było lagów (przez internet)

Tu screen z speedtesta

4161962325.png

Proszę o pomoc.

Opublikowano

Na przeciętnym serwerze podczas ładowania mapy dla jednego gracza obciążenie sieci wynosi ok. 250 Kb/s, więc w najgorszym wypadku Internetu starczy ci na jakieś 3 sloty. Obciążenie sieci możesz zmniejszyć, zmniejszając wartość opcji 'view-distance' w ustawieniach serwera.

Opublikowano

Ehh moim zdaniem bedzie moglo ci do max 10 slotow z micro lagami walic.

Masz wlasnie za slaby up wiec bedzie ciezko z wiekszymi slotami.

Opublikowano

Aranthor -  Czyli jaki view-distance ustawić? Aktualnie mam na 10 czyli standardowo.

MocnabombkaPL - wiem ,wiem, ale co do maszyny nie masz zastrzeżeń? Aaa, i jaki minimalny upload proponujesz na 20 slotów?

Opublikowano

Ehh moim zdaniem bedzie moglo ci do max 10 slotow z micro lagami walic.

10 slotów uciągnie tylko wtedy, gdy gracze nie będą się ruszać i wczytywać mapy. Gdy zaczną to robić, to każdy gracz będzie pobierał ok 250 Kb/s, więc będą duże lagi, może nawet będzie zrywać połączenie.

Aranthor -  Czyli jaki view-distance ustawić? Aktualnie mam na 10 czyli standardowo.

Musisz wybrać złoty środek. Jeśli wybierzesz za dużo, będzie więcej danych do przesłania, jeśli z kolei wybierzesz za mało, to widoczna część świata będzie bardzo mała. Sprawdź po kolei od 1 do powiedzmy 5 i wybierz to, co ci odpowiada.

Opublikowano

@Hidix17

Maszyna wyrobi bo sie liczy w niej tylko - Procesor i Ram

A przy takiej maszynie powinno ci nawet do 100 slotow walic jak bys mial bardzo dobry up i down.

Opublikowano

Wiesz co, to zależy jaka będzie wielkość mapy, ile będzie wgranych pluginów, skryptów, oczywiście o ile masz zamiar je wgrywać. Myślę, że do 5 slotów bez lagów serwer uciągnie. 

Polecam postawić serwer i się sam przekonać ile slotów utrzyma serwer. 

Opublikowano

@MocnabombkaPL Nie bez powodu kupiłem 47. procesor na świecie :D (wg. cpubenchmark.net)

A gdyby tak ustawić view-distance na 5 i 20 slotów?
PS. Moja płyta ma wbudowaną taką fajną kartę sieciową ,która wraz ze specjalnym programem może kontrolować przepływ danych dla każdego procesu osobno. Gdybym tak ustawił javie na FULL...

Opublikowano

Poszloby jak masz takie specialne urzadzenie polecam ci dac view 6 bo widzisz polowe.

Przekonaj sie. Pozapraszaj tu kolegow zebys mogl sprawdzic lub napisz temat pomocniczy ze osob do testu potrzebujesz.

Opublikowano

Ok. Dziękuję wszystkim za pomoc. Głównie chodziło mi o ten internet bo do procesora i ramu nie ma się co czepiać.

Aaa i jeszcze jedno, chyba dysk też ma znaczenie ,choć nie takie wielkie ale jednak co nie?

Opublikowano

Dysk ma znaczenie, jak wgrywasz pluginy, mapy i inne pliki ;3 Spokojnie twój dysk starczy, na twoje potrzeby ;3

I Like OzZy,

I Like Cake!

Opublikowano

Podsumowując, przy internecie 4161962325.png nie ma co robić serwera publicznego.
Gdy się ma dobry procesor i trochę ramu można zrobić serwer dla kolegów z nie większą ilością slotów niż 10.

I tak pogrążony przez internet zamykam temat.
Ten post napisałem dla tych którym nie chce sie czytać całego tematu (jak mi).

Opublikowano

To neostrada 10Mb, tyle że coś kiepsko u ciebie wyciąga bo upload powinieneś mieć 1Mb ponad. Mój kumpel na neostradzie 10Mb hostował serwer 20 slotowy, jak było 15 graczy to zacząły pojawiać się lagi. Tylko, że on miał 10Mb download i 1Mb upload, w twoim przypadku wygląda to gorzej, ponieważ prędkości są zaniżone. Tak z 10 slotów powinieneś uciągnąć bez lagów, przy dobrej konfiguracji.

Opublikowano

5-7 slotow nie wiecej bo slaby upload masz

Przepraszam za brak polskich znakow w moich postach. Lecz posiadam angielskiego windowska i nie dam rady pisac z polskimi znakami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...