Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stacjonarny do budżetu ~3500

LosT.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Chciałem się was poradzić odnośnie jakiejś ładnej budy do budżetu ok. 3500. 

Nie mam nic co mógłbym wykorzystać aby taniej coś ogarnąć, dlatego bazujemy od zera do całego komputera. 
Sama skrzynka mnie wpierw interesuje. 

Co chciałbym aby tam było? 

Na pewno chciałbym bazować na Intelu. 

Myślałem nad I5 4690K, natomiast nie wiem co o tym sądzicie? 
Myślę, że w budżecie do 3500 można już spodziewać się czegoś w miarę dobrego z odblokowanym zegarem? 

Co do grafiki myślałem coś w deseń GTX970 natomiast nie jestem zdecydowany.

Budę bym chciał taką, abym w przyszłości lub od razu mógł sobie zamontować do tego okno. 
Komponenty jeśli jest szansa z kolorem czerwonym.
Na morelach sporo widziałem płyt głównych, grafik i innych pierdół z czerwonymi wstawkami, bodajże od MSI. 

Czy takie komponenty z takimi powiedzmy "wizualnymi dodatkami" są stosunkowo sporo droższe i nie warto za nie przepłacać? 

Dodatkowo myślałem, że fajnie byłoby zamontować 128gb SSD na system oraz 1TB na cały pozostały syf. 

Komputer na pewno będzie obsługiwać 27" monitor od samsunga (z początku tego roku lub końca zeszłego, CURVED (Seria zakrzywionych monitorów) 
Dodatkowo chciałbym też go wyposażyć w dobrą  kartę dźwiękową.
Zależy mi na niej dlatego na nią pieniążki osobno będą brane pod uwagę, także komputer chciałbym cały złożyć w cenie 3500 bez właśnie tej karty dźwiękowej, lecz prosiłbym o polecenie czegoś. 

Chciałbym też zapytać jak z filtrami "anty-kurzowymi" czy matami wygłuszającymi, oraz dodatkowym chłodzeniem abym na przyszłość mógł jakoś doinwestować w takie bajery.

Warto? 
Jak to wypada cenowo? 
Jest to w ogóle przydatne na takich podzespołach? 

Chciałbym też zapytać o RAM, czy taktowanie 1600 zdecydowanie wystarczy?
Czy lepiej dołożyć do 1866 lub wyżej? 

Zależy mi aby płynnie ten komputer sobie dawał radę nie tylko w grach, ale także  w jakichś innych rzeczach typu programowanie sterowników PLC etc. 

Pozdrawiam, 

LosT. 

yyj6bCh.png
"Żaden etyczny inżynier oprogramowania nie zgodzi się napisać procedury zniszczBagdad.
Jego poczucie etyki domaga się, aby napisał procedurę
zniszczMiasto, a Bagdad przekazał jako parametr"

~
Nathaniel Borenstein 

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/H2U2B5/

tyle kosztuje komputer co do twoich wymagan

1. czy warto placic za design jak w przypadku msi? to zalezy, jak skladasz pod kolorystyke moze to calkiem fajnie wygladac, zreszta ogolnie teraz sporo czerwieni

2. czy warto inwestowac w filtry przeciwkurzowe, maty wygłuszające, chłodzenie cpu? co do coolera tak, bo bez tego praktycznie nie jest mozliwe sensowne oc, maty jak ci zalezy na cisz to bierzesz jakas bude juz wyciszana, filtry przeciwkurzowe to w zasadzie standard od polki sredniej, czyli ok. 150zl

3. jak wypada cenowo najmniejszym kosztem masz wyzej

4. i tak i nie, bardziej przydatne dla samego wlasciela anizeli sprzetowi

5. warto zainwestowac w wyzej taktowany ram, zreszta ram tez mozna krecic

­

Opublikowano

Odświeżam.­

yyj6bCh.png
"Żaden etyczny inżynier oprogramowania nie zgodzi się napisać procedury zniszczBagdad.

~
Nathaniel Borenstein 

Opublikowano

Odświeżam. ­

yyj6bCh.png

~
Nathaniel Borenstein 

Opublikowano

No ale po co odświeżasz? Dostałeś dobrą propozycję pod swoje wymagania, która znacząco przekracza budżet. Jak już odświeżasz to byś chociaż napisał czego oczekujesz, co Ci się nie podoba itp.

Składając typowo najwydajniej pod budżet to taki zestaw

http://www.morele.net/inventory/info/wPIrwa/

tylko grafikę podmień na tego EVGA co masz podanego wyżej.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz wybrać kartę sieciową wi-fi Asus USB N10 Nano
http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Komputera nie będę składał typowo na morelach. 
Część idzie kupić taniej gdzie indziej, a maksymalnie tnąc koszty można zaoszczędzić lub zmieścić się w budżecie przy troszkę większym kosztorysie. 
Warto podkreślić, że to co napisałem nie jest tym, że CHCE tylko myślałem o tym, a pragnę się zapytać osób mądrzejszych.

Wiadomo, SSD może poczekać, zależy mi żeby złożyć jakąś bazę za 3.5k którą potem mogę rozszerzyć o dodatkową kartę dźwiękową, więcej ramu, ssd, maty wygłuszające, filtry i takie pierdoły.
Można powiedzieć "dopieścić" to co się ma. 

Zależy mi na obudowie w miarę estetycznej z oknem ponieważ chce aby to ładnie się prezentowało, gdyż powiedzmy będzie to na widoku.
Design jak widzę idzie w parze z wydajnością lecz troszkę jest droższe, ale to nie problem akurat.

Troszkę budżet zawsze można podnieść.

W propozycji pierwszej przede wszystkim nie podoba mi się obudowa.
Oraz cena troszkę ponad moje oczekiwania, choć faktycznie ma zawarte prawie wszystko co chciałem mieć. 

Myślałem o GTX970 ponieważ ktoś mi te kartę polecił, natomiast ktoś z was może zna coś wydajniejszego / równie dobrego w mniejszej cenie, to automatycznie zmniejsza się kosztorys i możliwości się zwiększają. 

To logiczne moim zdaniem.

Co do propozycji drugiej czy ten zasilacz aby przy tym sprzęcie da sobie radę? 
Szczerze powiedziawszy zastanawiam się nad sensem tego zasilacza tam.

Można powiedzieć, że napęd mi jako tako potrzebny na razie nie jest gdyż mam przenośny na USB pod ultrabooka, także się przydaje.

Nie mam zaufania do płyt z gigabyte.
Jakoś odrzucają mnie mimo, że miałem dość krótką styczność z nimi...

­

yyj6bCh.png

~
Nathaniel Borenstein 

Opublikowano

masz wymagania ktorych sie nie da spelnic pod ten budzet, jedynie co mozesz kupic to zablokowana i5 4460 + jakas plytka atx b85 i to tyle

nei znamy twojego gustu jakie budy lubisz wiec sobie znajdz taka a my ci powiemy czy sie oplaca

nie ma sensu brac z wielu sklepow gdyz roznice jaka zaoszczedzisz pojdzie na wysylki

­

Opublikowano

Jeśli uda się zabrać na firmę to automatycznie budżet mi skoczy na 5-6k.
Także tutaj będzie już ciekawiej, natomiast na chwilę obecną mam 3.5k realne. 

Nie da się złożyć?
Uzasadnij swoją wypowiedź, bo opcji do 3.5k jest sporo.
A czy ja gdzieś napisałem, że WYMAGAM czy raczej myślałem o czymś ponieważ ktoś mi coś polecał?

Trochę nielogiczna jest Twoja wypowiedź i mimo, że znasz się na sprzęcie to do czytania ze zrozumieniem Ci daleko. 
Aczkolwiek i tak jestem wdzięczny za chociaż próbę pomocy.­

yyj6bCh.png

~
Nathaniel Borenstein 

Opublikowano

wymagasz odblokowanego mnoznika cpu, czyli pewnie chcesz krecic, co jest nieoplacalne kiedy mozna kupic lepsze polaczenie i5 4460 + gtx 970 ew. dolozyc do i5 4590 ktore w grach bedze lepsze niz r 280x na ktore pewnie tyle pieniedzy zostanie

nie ma wielu opcji w 3.5k jesli chodzi o gry, i5 + gtx 970 to najlepsze polaczenie wiec pieprzenie o jakis opcjach jest glupota

wymagasz, dostales dobra propozycje za 3.5k i doslownie ja gardzisz, jedyne co mozesz zmienic to w zasadzie niewiele, mozesz dolozyc wiecej do zablokowanej i5 4590 czy lepszej budy lub kupic ssd, co i tak przekroczy budzet znaczaco

­

Opublikowano

wymagasz odblokowanego mnoznika cpu, czyli pewnie chcesz krecic, co jest nieoplacalne kiedy mozna kupic lepsze polaczenie i5 4460 + gtx 970 ew. dolozyc do i5 4590 ktore w grach bedze lepsze niz r 280x na ktore pewnie tyle pieniedzy zostanie

nie ma wielu opcji w 3.5k jesli chodzi o gry, i5 + gtx 970 to najlepsze polaczenie wiec pieprzenie o jakis opcjach jest glupota

wymagasz, dostales dobra propozycje za 3.5k i doslownie ja gardzisz, jedyne co mozesz zmienic to w zasadzie niewiele, mozesz dolozyc wiecej do zablokowanej i5 4590 czy lepszej budy lub kupic ssd, co i tak przekroczy budzet znaczaco

Mnożnik to dla mnie priorytet dlatego interesują mnie wersje K i dobra podstawka do tego.

Natomiast co do GTX970 nie jestem strikte na niego nastawiony, nie wiem dlaczego ciągle drążysz z nim temat, chyba że jest faktycznie "tak dobry" i dlatego.

­

yyj6bCh.png

~
Nathaniel Borenstein 

Opublikowano

w 3.5k warto zrezygnowac z oc cepa na rzecz 970 o ta karta nie ma w zasadzie zadnego rywala w tej cenie, nie ma oplacalnego zamiennika tej karty, potem tylko zal do siebie iz nie wydalem 300zl wiecej na 970 a kupilem grzalke aka r9 290

­

Opublikowano

Co do propozycji drugiej czy ten zasilacz aby przy tym sprzęcie da sobie radę? 

Szczerze powiedziawszy zastanawiam się nad sensem tego zasilacza tam.

Mówisz o Thermaltake z mojego zestawu? Ten zasilacz będzie miał jeszcze dobre 150-200W zapasu dla tej konfiguracji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...