Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zawieszanie się komputera

Chomik132000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zwracam się do Was z problemem, który nęka mnie od kilku dni. Gdy przeglądam internet czy gram w słabsze gry (np. Fifa World) wszystko jest w porządku. Problem zaczyna się gdy chcę zagrać w bardziej wymagającą produkcję pokroju Battlefield'a 4. Po dołączeniu do serwera i załadowania mapy normalna rozgrywka toczy się dosłownie przez 2 minuty. Po tym czasie dźwięk i obraz na chwilę zatrzymują się, monitor gaśnie i przechodzi w stan czuwania (pomarańczowa lampka) a komputer odmawia posłuszeństwa nie reagując na nic. Pomaga jedynie restart. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z tego typu problemem a Battlefield 4 działał na wysokich ustawieniach w 60 klatkach. Identyczny problem występuje gdy odpalam test w 3d Mark 11. Po restarcie temperatura żadnego z podzespołów nie przekracza 30 stopni. Chciałbym zaznaczyć, że jestem średnio ogarnięty w sprawach technicznych komputerów. i jeszcze ostatni sprawa: komputer skanowałem antywirusem i Malwarebytes Anty-Malware oraz wyczyściłem Adw Cleanerem i CCleanerem.

Mój PC:

-procesor: Intel Core i5 4670K 3.4 GHz

-karta graficzna: Msi Geforce GTX 760 2GB

-płyta główna: Msi Z87-G43

-pamięć RAM: Crucial Ballistix Sport 2 x 4GB 1600MHz

-dysk SSD: Kingston SSD V300 120 GB

-dysk HDD: Seagate Barracuda 1TB

-zasilacz: XFX Pro Series TS550W 120mm 80+

-chłodzenie CPU: Prolimatech Basic 81 120mm

-system: Windows 7 Ultimate 64bit

Jeśli ktoś z Was zetknął się z takim problemem lub zna jego rozwiązanie proszę o pomoc. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję. Pozdrawiam :)

Nowicjusz
Opublikowano

Miałem to ;) Po prostu spręzone powietrze albo sprężarka pod ciśnieniem i wydmuuuuuuuuuuuuuchaj wszystko co masz w środku. na 100% zakurzył się i procek się przegrzewa i/lub kartaarrow-10x10.png. Pamiętaj o zmienianiu także pasty termoprzewodzącej.

Opublikowano

Tez miałem podobnie, oczyscilem i nic nie dało, grałem w mało wymagajace gry, a gdy wchodziłem na serwa bf-a to tak samo, ja miałem uszkodzona plyte głowna, wiec zobacz temp podczas grania i daj ss OCCT na 15 min zrob test, 

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7 (maks. 5 linijek).

Opublikowano

Sprawdź, czy masz najnowsze sterowniki do karty graficznej. Jeśli nie - zainstaluj, jeśli tak - spróbuj zainstalować starsze.

Czy problem występuje od nowości czy od jakiegoś czasu? Jeśli od nowości - myślę, że wymiana karty na gwarancji to najlepszy pomysł, jeśli nie - od jakiego czasu i jakie aplikacje w tym czasie zainstalowałeś?

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

Witajcie. Dzięki za wasze wypowiedzi i próbę podjęcia pomocy ale problem rozwiązałem sam. Winny okazał się częściowo zasilacz, który w moim przypadku umiejscowiony jest w dolnej części obudowy. Dziś postanowiłem otworzyć mojego blaszaka. Zakurzony był tylko odrobinę (aczkolwiek przedmuchanie mu nie zaszkodzi), lecz gdy go obróciłem i zajrzałem pod spód moim oczom ukazała się warstwa kurzu na filtrze antykurzowym, który był pod zasilaczem i blokował swobodny przepływ powietrza. Filterek wyczyściłem i powtórnie zamątowałem. Komputer pomyślnie przeszedł test w 3D Mark 11. Problem w Battlefieldzie również zniknął.

Za wszystkie odpowiedzi dziękuję. Myślę, że temat jest do zamknięcia. Pozdrawiam serdecznie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...