Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwne pytanie xD

.Bumek662.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zrobiłem dla pewnej firmy sprzedającej konta do lola projekt AutoQueuera pod MySQL za 100€

I moje pytanie brzmi:

Czy ten projekt mogę sprzedawać gdzieś dalej czy niepowinienem / niemogę?

Hello there.

Pomocnik
Opublikowano

Jak jest Twój w 100% to czemu miałbyś nie móc go sprzedawać ? Według mnie spokojnie możesz sprzedać to jeszcze komuś innemu.

// Mało to na allegru / e-bayu było takich pierdół :D ?

Opublikowano

Skoro wykonałeś na zlecenie i dostałeś za to pieniądze to nie powinieneś tego udostępniać dalej. Tak jakby wykupili od Ciebie projekt i jest to ich własność... Ale co ja się tam znam, uważam że nie powinieneś.

Opublikowano

Ostatnio zrobiłem dla pewnej firmy sprzedającej konta do lola projekt AutoQueuera pod MySQL za 100€

I moje pytanie brzmi:

Czy ten projekt mogę sprzedawać gdzieś dalej czy niepowinienem / niemogę?

Hmm jak podpisywałeś jakąs "umowę " to nie możesz.

Ale jeśli nic nie podpisywałeś o prawach autorskich , nie miałeś umowy itd to bez problemu możesz sprzedawać dalej. 

L7VaIos.jpg

Opublikowano

Hmm jak podpisywałeś jakąs "umowę " to nie możesz.

Ale jeśli nic nie podpisywałeś o prawach autorskich , nie miałeś umowy itd to bez problemu możesz sprzedawać dalej. 

Nic nie mialem, koles napisal mi co chce, zrobilem, koles zaplacil, wysllame pliki.

Tyle

Hello there.

Pomocnik
Opublikowano

Nic nie mialem, koles napisal mi co chce, zrobilem, koles zaplacil, wysllame pliki.

Tyle

W takim razie możesz to dalej sprzedać ;)

Opublikowano

Co do pytania kolegi to sprawa wygląda następująco:

Zapewne przy przekazywaniu projektu musiałeś podpisać umowę na 99% była to umowa o dzieło. Jeżeli w umowie strona nabywająca produkt nie zawarła klauzuli o przekazaniu przez wykonawcę praw autorskich, to śmiało możesz dalej dystrybuować swój projekt bez obaw, jeżeli podpisałeś umowę, w której była zawarta klauzula o przekazaniu praw autorskich, to projekt już nie należy do Ciebie i nie masz do niego żadnych praw, a każda próba sprzedaży bez wiedzy nabywcy praw autorskich skończy się najprawdopodobniej w sądzie.

Opublikowano

Mimo wszystko lepiej nie sprzedawaj tego dalej.

Czemu bym niemiał?

Nie było żadnej umowy, koleś dał mi po prostu pomysł co zrobić i co kupi xD

Hello there.

Opublikowano

Czemu bym niemiał?

Nie było żadnej umowy, koleś dał mi po prostu pomysł co zrobić i co kupi xD

Wiesz, 100 euro to jednak trochę forsy, możesz sprzedać, ale jak facet to znajdzie to zaraz ci jakieś paragrafy zacytuje, a potem będzie trzęsienie portkami że policja mi na chate wbije.

Opublikowano

Ja bym sprzedawal przynajmniej na skiny by bylo. ale od ciebie zalezy co dalej z tym zrobisz.

w papierach jest jezeli sprzedales swoj projekt i twoje prawa to nie nalezy do ciebie.

Bullet for my Valentine <3

Opublikowano

Mówisz, że nic nie podpisywales, więc możesz to sprzedawać spokojnie . Nie jest to własność tej osoby, która kupiła .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...